Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Puszysty i odpowiednio mokry sernik to wypiek doskonały! Pieczenie sernika to sztuka, która wymaga nie lada wprawy. Sprawdź, jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada!

Pieczenie sernika bez ryzyka opadnięcia i popękania

Proste porady mogą Ci jednak pomóc upiec sernik, który nie opadnie i nie popęka.

  • Głównym powodem, dla którego sernik opada, jest narażenie go na zbyt gwałtowne zmiany temperatur. Jeśli więc wyjmiesz blaszkę z ciastem z rozgrzanego piekarnika, może to doprowadzić do jego opadnięcia.
  • Aby temu zapobiec, przed wyjęciem ciasta z piekarnika ostudź je w piekarniku – najlepiej zrobisz to, uchylając drzwiczki piekarnika i trzymając je tak jeszcze przez około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij formę z ciastem i pozostaw ją do całkowitego wystygnięcia.
  • Następnie włóż sernik do lodówki na kilkanaście godzin, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty