Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada?

Jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada?

Puszysty i odpowiednio mokry sernik to wypiek doskonały! Pieczenie sernika to sztuka, która wymaga nie lada wprawy. Sprawdź, jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada!

Pieczenie sernika bez ryzyka opadnięcia i popękania

Proste porady mogą Ci jednak pomóc upiec sernik, który nie opadnie i nie popęka.

  • Głównym powodem, dla którego sernik opada, jest narażenie go na zbyt gwałtowne zmiany temperatur. Jeśli więc wyjmiesz blaszkę z ciastem z rozgrzanego piekarnika, może to doprowadzić do jego opadnięcia.
  • Aby temu zapobiec, przed wyjęciem ciasta z piekarnika ostudź je w piekarniku – najlepiej zrobisz to, uchylając drzwiczki piekarnika i trzymając je tak jeszcze przez około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij formę z ciastem i pozostaw ją do całkowitego wystygnięcia.
  • Następnie włóż sernik do lodówki na kilkanaście godzin, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.

Sprawdź nasze przepisy na sernik!

  1. Sernik wiedeński,
  2. Sernik cytrynowy z gorzką czekoladą na spodzie piernikowym,
  3. Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym,
  4. Sernik z galaretką malinową,
  5. Sernik z owocami,
  6. Sernik na zimno z galaretką i owocami,
  7. „Sernik” z kaszą jaglaną,
  8. Sernik bez sera,
  9. Sernik jagodowy bez pieczenia,
  10. Sernik z karmelem i orzechami.

Polecane artykuły

Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał?
Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?
Spróbuj naszych bezglutenowych deserów!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu