Puszysty i odpowiednio mokry sernik to wypiek doskonały! Pieczenie sernika to sztuka, która wymaga nie lada wprawy. Sprawdź, jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada!
Pieczenie sernika bez ryzyka opadnięcia i popękania
Proste porady mogą Ci jednak pomóc upiec sernik, który nie opadnie i nie popęka.
- Głównym powodem, dla którego sernik opada, jest narażenie go na zbyt gwałtowne zmiany temperatur. Jeśli więc wyjmiesz blaszkę z ciastem z rozgrzanego piekarnika, może to doprowadzić do jego opadnięcia.
- Aby temu zapobiec, przed wyjęciem ciasta z piekarnika ostudź je w piekarniku – najlepiej zrobisz to, uchylając drzwiczki piekarnika i trzymając je tak jeszcze przez około godzinę.
- Po tym czasie wyjmij formę z ciastem i pozostaw ją do całkowitego wystygnięcia.
- Następnie włóż sernik do lodówki na kilkanaście godzin, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.
Sprawdź nasze przepisy na sernik!
- Sernik wiedeński,
- Sernik cytrynowy z gorzką czekoladą na spodzie piernikowym,
- Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym,
- Sernik z galaretką malinową,
- Sernik z owocami,
- Sernik na zimno z galaretką i owocami,
- „Sernik” z kaszą jaglaną,
- Sernik bez sera,
- Sernik jagodowy bez pieczenia,
- Sernik z karmelem i orzechami.