Sernik bez sera

(6)
1 godz 56 min
Średni
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
300  g
Cukier puder
800  g
Jogurt naturalny
0.5  szklanka
Olej słonecznikowy lub rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.71 g
Węglowodany
22.85 g
Tłuszcze
9.83 g
Wartość energetyczna
203.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasycznie podstawą sernika jest oczywiście ser twarogowy. Jednak my proponujemy lżejszą wersję tego pysznego deseru - na bazie jogurtu naturalnego z Budyniem o smaku waniliowym WINIARY, który zachwyci smakiem i delikatnością.

Wierzch ciasta posyp cukrem pudrem. Dodatkowo możesz udekorować je listkami melisy lub mięty. To również świetna propozycja na Święta – tradycyjne ciasto w nowym wydaniu.
Gotujmy

Przygotowanie

116 min
Krok 1
5 min
Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru. Dodaj jogurt, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz olej i zmiksuj.
Krok 3
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY.
Krok 4
5 min
Pianę z białek delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy.
Krok 5
5 min
Piekarnik rozgrzej do temp. 160-170℃. Na dole ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
Krok 6
80 min
Tortownicę wstaw na kratkę, nad blachą z wodą. Piecz około 1 godziny i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
Krok 7
1 min
Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.
Sernik bez sera

Krok 1 z 7

Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.

Sernik bez sera

Krok 2 z 7

Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru. Dodaj jogurt, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz olej i zmiksuj.

Sernik bez sera

Krok 3 z 7

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY.

Sernik bez sera

Krok 4 z 7

Pianę z białek delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy.

Sernik bez sera

Krok 5 z 7

Piekarnik rozgrzej do temp. 160-170℃. Na dole ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.

Sernik bez sera

Krok 6 z 7

Tortownicę wstaw na kratkę, nad blachą z wodą. Piecz około 1 godziny i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.

Sernik bez sera

Krok 7 z 7

Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
O Oli
.

Piekłam go już kilka razy i zawsze jest pyszny :)

Winiary
.
Expert

Oli, dziękujemy za opinię i potwierdzenie, że wszystko ok :)

E Elżbieta
.

A ja robiłam i jestem zachwycona. Owszem opadł, ale sernik mokry nawet na drugi dzień. A ja niecierpie serników właśnie za to, ze są suche. Ten uwielbiam. Mało roboty a pyszny. Zapach w całym domu :)

Winiary
.
Expert

Dziękujemy za opinię, Elżbieto. Taki już chyba urok kapryśnych serników... Za to zapach ciasta przyciąga wszystkich do domu - i kto się nie skusi na kawałeczek? :) Nie znamy takiej osoby :) Pozdrawiamy!

D Danusia
.

Dobry w smaku, ale jednak od spodu jakby surowy, może przez tą wodę w piekarniku...

M Maria
.

Nie polecam, sernik wyszedł niski, jakby niedopieczony, w smaku także niezbyt smaczny.

Winiary
.
Expert

Przykro nam, że nie wyszedł. Polecamy za to sernik, który wychodzi większości naszych czytelników - sami o tym piszą: sernik z karmelem i orzechami.

Pokaż więcej komentarzy