Sernik bez sera
145min
Średni
5
Jajko
300 g
Cukier puder
800 g
Jogurt naturalny
0.5 kubek
Olej słonecznikowy
16 g
Cukier z wanilią
.
Wartości odżywcze
Białko
3.71 g
Węglowodany
22.8 g
Tłuszcze
9.93 g
Wartość energetyczna
204.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
145 min
Krok 1
5 min
Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru. Dodaj jogurt, budyń, olej i krótko zmiksuj.
Krok 3
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY.
Krok 4
5 min
Pianę z białek delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy.
Krok 5
5 min
Piekarnik rozgrzej do temp. 160-170 st.C. Na dole ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
Krok 6
80 min
Tortownicę wstaw na kratkę, nad blachą z wodą. Piecz około 1 godziny i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
Krok 7
30 min
Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli sernik, to z sera, rzecz jasna. A tutaj się okazuje, że niekoniecznie ;) Proponujemy pyszny, puszysty i pachnący wanilią sernik, bez sera! Do jego przygotowania wykorzystaj Budyń o smaku śmietanowym bez cukru WINIARY, jajko i jogurt naturalny. Wierzch ciasta dodatkowo posyp cukrem pudrem, a dodatkowo możesz udekorować kawałki listkami melisy lub mięty. Podając sernik, jeśli masz pod ręką owoce, możesz dołożyć je dodatkowo na talerzyku. To również świetna propozycja na Wielkanoc – tradycyjny sernik, w nowym wydaniu.
Komentarze 0