Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?

Sernik to z pewnością jeden z najpopularniejszych wypieków, który króluje na naszych stołach. Pieczemy go często i chętnie delektujemy się jego smakiem. O czym musimy pamiętać, zanim zabierzemy się do pracy? Poza detalami związanymi z czasem pieczenia czy dodatkowymi składnikami, przede wszystkim musimy starannie dobrać ser do sernika. Dziś przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących wyboru odpowiedniej bazy do tego popularnego ciasta. Jaki ser na sernik sprawdza się najlepiej? Ile piec sernik z 1 kg sera? Co zrobić, aby uzyskać idealną masę serową do sernika? Sprawdź!

Jaki ser na sernik? Tłusty czy półtłusty? A może chudy fit sernik?

Każdy sernik powinniśmy zacząć od wyboru sera. Najlepszy ser na sernik to oczywiście wersja tłusta bądź półtłusta. W ten sposób, o ile ser zostanie doskonale zmielony, uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta. Czy miłośnicy fit przepisów powinni ryzykować z masą serową do sernika powstałą z chudego twarogu? Nie ma powodów, by nie wypróbować również takiej wersji, jednak należy liczyć się z faktem, że przygotowany w ten sposób sernik nie zawsze może przypaść do gustu miłośnikom tradycyjnego ciasta.

Masa serowa do sernika w kubełku – czy warto?

Nie ulega wątpliwości, że jeśli chcemy samodzielnie przygotować klasyczny sernik, warto zdecydować się na własnoręcznie mielony tłusty lub półtłusty twaróg. Alternatywę stanowi gotowa masa serowa na sernik do kupienia w kubełku. Naszym zdaniem niekoniecznie jest ona w stanie zastąpić w 100% tradycyjny twaróg, jednak brak czasu bywa nieraz wystarczającym powodem, aby sięgnąć po takie rozwiązanie.

Masa serowa do sernika w kubełku powinna cechować się gęstą i zwartą konsystencją – inaczej spód ciasta prawdopodobnie się rozłączy. Produkt nie może być kwaśny, a w smaku powinien przypominać raczej delikatny jogurt. Jeśli chodzi o skład, należy unikać masy serowej na sernik, w której znajdziemy zbyt wiele serwatki.

Jak powstaje najlepsza masa serowa do sernika? Sekrety mielenia

Skupmy się jednak na tradycyjnych przepisach i składnikach. Jeśli wybierzemy już najlepszy ser na sernik, czas na następny krok, czyli mielenie. Idealna masa serowa do sernika powinna cechować się zwartą, gładką konsystencją i być całkowicie pozbawiona grudek. Jakość wypieku zależy w dużej mierze od tego, w jaki sposób zmielimy ser. Do wyboru mamy kilka opcji. Najszybciej (w kilka minut) zmielimy ser przy użyciu blendera kuchennego. To rozwiązanie ma też inny niewątpliwy plus – nie włożymy w pracę zbyt wiele wysiłku.

Ser do sernika możemy również zmielić przy użyciu maszynki do mięsa. Najlepiej tę czynność wykonać przynajmniej trzy razy, aby pozbyć się wszelkich grudek i niedoskonałości. W przypadku mniejszych porcji masa serowa na sernik może także powstać przy użyciu praski do ziemniaków, ale z pewnością jest to najbardziej pracochłonny i czasochłonny sposób, zwłaszcza, że czynność należy kilka razy powtórzyć.

Ile piec sernik z 1 kg sera? Wszystko zależy od przepisu!

Szukając recepty na sernik idealny, często zadajemy sobie pytanie, ile piec sernik z 1 kg sera. Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Optymalny czas pieczenia sernika to zwykle około 50 minut, jednak czasem może ulec on zmianie, gdy w grę wchodzą inne ważne czynniki. Bardzo duże znaczenie mają tutaj: temperatura pieczenia, wykorzystane składniki dodatkowe, a także foremka. Każdy sernik piecze się nieco inaczej, dlatego najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy jest już gotowy.

Polecane artykuły

Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Jak piec sernik, by był puszysty?
Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Jak piec sernik, by był puszysty?
Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką

2 godz 12 min Łatwy
Jak zrobić sernik na zimno?
Jak zrobić sernik na zimno?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu