Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak zrobić sernik na zimno?

Przygotowując sernik na zimno, pamiętaj o dwóch ważnych zasadach

  1. Masa serowa powinna tężeć w lodówce minimum 3 godziny. Po tym czasie z łatwością będzie można na niej układać owoce i zalewać galaretką.
  2. Wszystkie dodatki jak owoce czy galaretka muszą mieć najwyżej temperaturę pokojową.

Do zaproponowanego przeze mnie sernika na zimno dodałem rabarbar. Surowy jest twardy i kwaśny. Aby lekko zmiękł, dusiłem go na patelni z dwiema łyżkami wody przez trzy minuty. Taki rabarbar po zdjęciu z patelni jest gorący, dlatego musiałem go dobrze wystudzić.

Na szczęście nie ma konieczności duszenia innych owoców. Mamy teraz sezon na przykład na truskawki, które świetnie pasują do sernika na zimno. Wystarczy je pokroić na połówki czy ćwiartki i ułożyć na masie serowej. Proponuję dodać świeże zioła jak mięta czy bazylia. Przy świeżych owocach musimy jednak pamiętać, aby dobrze wystudzić galaretkę! Jeśli będzie za ciepła, owoce i liście będą się w galaretce dusiły i stracą swój smak i wygląd.

Do takich serników na zimno polecam puszyste śmietankowe serki kanapkowe. Są lekko słone i idealnie przełamują słodycz ubitej, lekko posłodzonej śmietanki (36%) i słodkich dodatków.

Innym dobrym pomysłem będzie użycie serka mascarpone w proporcji 1:2, czyli jedna porcja serka mascarpone i 2 porcje śmietanki. Śmietanka nada puszystości i lekkości. Po ubiciu nabiera konsystencji stałej, dzięki czemu sernik będzie się ładnie trzymał. Jeśli masa serowa wyjdzie zbyt rzadka, dodaj więcej bitej śmietany. 

Polecane artykuły

Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał?

Sernik na zimno (bez pieczenia) z jagodami

4 godz 20 min Łatwy

Sernik na zimno na biszkopcie

2 godz 27 min Łatwy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu