Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tatin to nazwisko dwóch sióstr, które w XIX w. prowadziły pensjonat we Francji. Taka też jest nazwa przepisu na odwróconą tartę z jabłkami, którą jedna z sióstr wymyśliła zupełnie przypadkowo.

Przepis przyjął się w całej Francji i stał się w kuchni francuskiej jednym ze sztandarowych deserów.

Opiera się on na pieczeniu jabłek przykrytych cienką warstwą kruchego lub francuskiego ciasta. Oryginalny przepis jest z jabłek, ale można go zastąpić zarówno innymi owocami jak gruszki, ananas czy brzoskwinie, jak i warzywami – np.  pomidorami lub cebulą.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty