Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ganache (wym. ganasz) to sos/krem, który składa się z czekolady i śmietanki, najczęściej 30%.

Jego przygotowanie polega na rozpuszczeniu czekolady (gorzkiej, białej lub mlecznej) w śmietance. 

Najpierw połam lub posiekaj czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W garnku doprowadź śmietankę do wrzenia, następnie wlej ją do miski z czekoladą i odstaw na minutę. Następnie wymieszaj na gładką masę.

Do ganache z gorzkiej czekolady można dodać kawałek masła (20 g masła na 100 g czekolady), co spowoduje, że będzie błyszczała.

Ganache można aromatyzować kawą, alkoholem lub przyprawami.

Ganache posłuży jako masa do mazurka, polewa do ciast, tortów czy babeczek, a po wystygnięciu będziesz mógł przygotować popularne trufle czekoladowe. 

PROPORCJE ŚMIETANKI I CZEKOLADY:

W zależności od rodzaju czekolady, proporcje czekolady i śmietanki zmieniają się:

Czekolada gorzka 70% kakao —> 100 ml śmietanki, 100 g czekolady

Czekolada mleczna —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady

Czekolada biała —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty