Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?

Ganache (wym. ganasz) to sos/krem, który składa się z czekolady i śmietanki, najczęściej 30%.

Jego przygotowanie polega na rozpuszczeniu czekolady (gorzkiej, białej lub mlecznej) w śmietance. 

Najpierw połam lub posiekaj czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W garnku doprowadź śmietankę do wrzenia, następnie wlej ją do miski z czekoladą i odstaw na minutę. Następnie wymieszaj na gładką masę.

Do ganache z gorzkiej czekolady można dodać kawałek masła (20 g masła na 100 g czekolady), co spowoduje, że będzie błyszczała.

Ganache można aromatyzować kawą, alkoholem lub przyprawami.

Ganache posłuży jako masa do mazurka, polewa do ciast, tortów czy babeczek, a po wystygnięciu będziesz mógł przygotować popularne trufle czekoladowe. 

PROPORCJE ŚMIETANKI I CZEKOLADY:

W zależności od rodzaju czekolady, proporcje czekolady i śmietanki zmieniają się:

Czekolada gorzka 70% kakao —> 100 ml śmietanki, 100 g czekolady

Czekolada mleczna —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady

Czekolada biała —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady.

Polecane artykuły

12 pomysłów na ciasta i desery
12 pomysłów na ciasta i desery
Owoce kandyzowane
Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
10 wspaniałych ciast na wyjątkową okazję
10 wspaniałych ciast na wyjątkową okazję
Zobacz więcej artykułów
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu