Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?

Ganache (wym. ganasz) to sos/krem, który składa się z czekolady i śmietanki, najczęściej 30%.

Jego przygotowanie polega na rozpuszczeniu czekolady (gorzkiej, białej lub mlecznej) w śmietance. 

Najpierw połam lub posiekaj czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W garnku doprowadź śmietankę do wrzenia, następnie wlej ją do miski z czekoladą i odstaw na minutę. Następnie wymieszaj na gładką masę.

Do ganache z gorzkiej czekolady można dodać kawałek masła (20 g masła na 100 g czekolady), co spowoduje, że będzie błyszczała.

Ganache można aromatyzować kawą, alkoholem lub przyprawami.

Ganache posłuży jako masa do mazurka, polewa do ciast, tortów czy babeczek, a po wystygnięciu będziesz mógł przygotować popularne trufle czekoladowe. 

PROPORCJE ŚMIETANKI I CZEKOLADY:

W zależności od rodzaju czekolady, proporcje czekolady i śmietanki zmieniają się:

Czekolada gorzka 70% kakao —> 100 ml śmietanki, 100 g czekolady

Czekolada mleczna —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady

Czekolada biała —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady.

Polecane artykuły

12 pomysłów na ciasta i desery
12 pomysłów na ciasta i desery
Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
10 wspaniałych ciast na wyjątkową okazję
10 wspaniałych ciast na wyjątkową okazję
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu