Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak zawinąć gołąbki?

Gołąbki to jeden ze specjałów kuchni polskiej. Trzeba jednak dojść do wprawy, aby zawsze wychodziły znakomite. Warto przygotować je z różnymi rodzajami kapusty, farszem i sosem. Jaki jest sekret idealnie miękkich gołąbków? Jak zawijać gołąbki? Podpowiadamy!

Doskonały sposób na miękkie gołąbki z różnego rodzaju kapusty

Gołąbki można zawijać na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest oddzielenie liści od kapusty i sparzenie wrzątkiem – należy trzymać je w wodzie tak długo, aż zmiękną. Ta metoda sprawdzi się szczególnie podczas przygotowywania gołąbków z młodej kapusty, ponieważ jej liście są bardziej miękkie i podczas precyzyjnego zawijania nie pękają. Jeżeli wybierzemy kapustę włoską, główka powinna być raczej duża i nie za bardzo zbita.

Istnieje jeszcze inny sposób, który sprawi, że farsz nie wypłynie, a gołąbki nie będą się rozpadały. Wystarczy zagotować wodę z solą w dużym garnku i włożyć do niej całą główkę kapusty włoskiej. Woda powinna całkowicie zakrywać warzywo. Gotowanie zajmuje przeważnie około 20-30 minut, jednak warto sprawdzać co jakiś czas, czy liście zmiękły. Po tym czasie należy oddzielić liście i odkroić zgrubienia, które znajdują się u nasady. Jeżeli mamy już gotowe liście kapusty, warto poznać najlepszy sposób na to, jak zawijać gołąbki.

Jak zawijać gołąbki i nakładać farsz? Garść praktycznych porad

Jak zawinąć gołąbki, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz? Przede wszystkim powinien on być w miarę zbity. Nakładamy go na dole liścia i lekko zwijamy, aby zakryć nadzienie. Następnym krokiem jest zagięcie do środka lewej części liścia, a potem prawej. Pozostałą część liścia zawijamy jak najciaśniej do końca, czyli rolujemy od dołu ku górze. Osoby niewprawione w zawijaniu gołąbków mogą zaopatrzyć się w specjalną maszynkę, która sprawdzi się również w przypadku robienia sajgonek i krokietów. Warto jednak spróbować nauczyć się tej sztuki.

Jeżeli wiemy już, jak zawijać gołąbki, możemy dla odmiany przygotować gołąbki bez zawijania. Wystarczy tylko pokroić kapustę w drobną kostkę, posolić i poczekać, aż puści sok. Kapustę odciskamy z jego nadmiaru, dodajemy ulubiony farsz, mieszamy i formujemy owalne kotlety. Teraz wystarczy tylko podsmażyć z obu stron do zarumienienia.

Gołąbki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy około 40 minut. Bulion można później wykorzystać do sosu, którym zalejemy gotowe gołąbki. Niezależnie od tego czy przyrządzamy tradycyjne gołąbki, czy takie bez zawijania, nie należy ich mieszać, a jedynie delikatnie potrząsać garnkiem. Aby uniknąć przypalenia można także wyłożyć dno garnka plastrami słoniny i przykryć liśćmi kapusty.

Jak zawijać gołąbki z różnorodnym farszem? Najlepsze inspiracje

Na liściu ostudzonej kapusty należy ułożyć odpowiednią ilość farszu. Warto użyć go tyle, aby gołąbki były szczelnie zawinięte w liść – zbyt mała ilość może spowodować rozwijanie się liści.

Gołąbki tradycyjne przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i jajka. Aby stworzyć doskonały sos, wystarczy tylko połączyć bulion z sosem pomidorowym i polać nim gołąbki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki bez zawijania są bardzo proste w przygotowaniu. Kotlety powinny być bardziej zbite, dlatego kapustę należy bardzo drobno poszatkować i wymieszać z mięsem, ugotowanym ryżem, kaszą manną i jajkiem. Następnie trzeba je obtoczyć w mące i usmażyć. Na koniec wystarczy tylko włożyć gołąbki do garnka, zalać sosem stworzonym z bulionu i koncentratu pomidorowego i gotować do miękkości.

Tradycyjnie przygotowujemy gołąbki z młodej kapusty, ponieważ są najbardziej delikatne w smaku i wprost rozpływają się w ustach. Możemy podawać gołąbki z ziemniakami i ulubioną surówką. Jeżeli wiemy już, jak zawinąć gołąbki, możemy je podać jako popisowe danie na wspólny rodzinny obiad!

Polecane artykuły

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

1 godz 20 min Łatwy
Gołąbki włoskie

Gołąbki włoskie

1 godz 3 min Łatwy
Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną

Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną

1 godz 44 min Łatwy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu