Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak uratować przypalony bigos – popularne triki porady

Jak uratować przypalony bigos – popularne triki

Bigos to smaczna potrawa, którą chętnie przygotowujemy z okazji świąt lub różnego rodzaju imprez. Danie to jednak wymaga odpowiedniego zorganizowania, które zajmuje sporo czasu. Najlepszy bigos należy gotować przez co najmniej dwa dni. Poznaj sprawdzony przepis na bigos i przekonaj się, jak uratować przypaloną potrawę! Niestety danie to można łatwo przypalić, ale nic straconego!

Sprawdzony przepis na bigos

Bigos przygotowuje się z kapusty. Tradycyjny, staropolski przepis uwzględnia użycie kapusty kiszonej i kapusty słodkiej. Warto jednak zauważyć, że bigos można przygotować na słodko, wykorzystując tylko świeżą kapustę. Do przygotowania bigosu niezbędne są suszone grzyby, cebula, suszone śliwki lub powidła śliwkowe, kiełbasa oraz mięso. Uważa się, że im więcej wykorzysta się gatunków mięsa, tym smaczniejsza i bardziej aromatyczna potrawa. Sposobów na przygotowanie bigosu jest wiele, jednak najlepsze dania wymagają czasu. Dlatego gotowanie tej potrawy zaleca się rozłożyć np. na dwa dni.

Bigos to nie tylko kapusta i mięso, ale również przyprawy. W trakcie przygotowywania tego dania najczęściej wykorzystuje się: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz mielony lub w ziarnach, majeranek, kminek, sól. Potrawę warto uzupełnić także o owoc jałowca, surowy czosnek, miód oraz czerwone wino. W niektórych przepisach na bigos można znaleźć również pieczarki, które w nietuzinkowy sposób podkreślają smak potrawy. Grzyby te mogą zastąpić tradycyjne, suszone borowiki lub podgrzybki. Smacznym i aromatycznym dodatkiem do bigosu jest również przecier pomidorowy, który nadaje potrawie piękny kolor. Całość wymaga kilku godzin gotowanie i regularnego mieszania. Zdarza się jednak, że nie zamieszany na czas bigos zacznie się przypalać. To jednak nie oznacza, że potrawa jest stracona. Przekonaj się, jak można uratować przypalony bigos.

Domowe sposoby na przypalony bigos

Przypalony bigos to problem wielu kucharzy, którzy zapomną o gotowanej potrawie. Jednym z szybkich i skutecznych sposobów jest przełożenie bigosu do nowego garnka. Następnie należy włożyć do niego jeden lub dwa korki od wina. W czasie gotowania warto mieszać bigos wraz z korkami. Po minucie gotowania można je usunąć. Przykry zapach powinien zniknąć z dania, dzięki czemu można uratować bigos przed wyrzuceniem.

Przekonaj się, jak uratować przypalony bigos innym sposobem. W przypadku przypalenia potrawy nigdy nie wolno jej mieszać, ponieważ czynność ta doprowadzi do rozniesienia się spalenizny po całym garnku i pogorszy tylko sytuację. Kolejnym sposobem jest użycie sporej ilości aromatycznych przypraw, dzięki którym zapach i smak spalenizny będą mniej wyczuwalne. W tym przypadku warto użyć: majeranku, kminku, czerwonej papryki. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się podlanie bigosu czerwonym winem, które bardzo często charakteryzuje się nietuzinkowym bukietem aromatów.

Sprawdzony sposób na przypalony bigos to czas. Przypalone danie warto ostudzić i schłodzić w lodówce. Dobrze, gdy bigos spędzi w lodówce około dwunastu godzin. Dzięki temu zapach spalenizny będzie mniej wyczuwalny po ponownych podgrzaniu.

Triki na przypalony bigos – podsumowanie

Przypalonej potrawy, w tym bigosy nie wolno mieszać. Należy takie danie szybko przełożyć do czystego garnka, dzięki czemu zapach spalenizny nie przeniknie do całego bigosu. Do gotującej kapusty warto włożyć obrany ziemniak, który podobnie, jak korek do wina wchłania przykry i nieprzyjemny zapach. Pragnąc w pełni zamaskować kulinarną wpadkę, dobrze jest zamrozić potrawę, ponieważ mrożenie usuwa z dania woń spalenizny. Dlatego po ponownym podgrzaniu bigos będzie smakować idealnie.

Polecane przepisy

Pie poświąteczny

Pie poświąteczny

41 min Łatwy
Bigos staropolski

Bigos staropolski

4 godz 50 min Łatwy
Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

55 min Łatwy
Bigos letni z cukinii

Bigos letni z cukinii

54 min Łatwy
Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

1 godz 10 min Łatwy
Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

2 godz 15 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Co zrobić, żeby bigos był łatwiej strawny?
Co zrobić, żeby bigos był łatwiej strawny?
Jaką kapustę dodać do bigosu?
Jaką kapustę dodać do bigosu?
Jak zawekować bigos?
Jak zawekować bigos?
Zobacz więcej
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu