Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ocet jabłkowy – sposób na obierki porady PWGiN

Ocet jabłkowy – sposób na obierki

Zdarzało Ci się wyrzucić skórki i ogryzki po jabłkach? Wiele osób nie wie, że można je wykorzystać i wcale nie muszą od razu lądować w koszu na śmieci. Jeśli chcesz zmienić nawyki, ograniczyć marnowanie jedzenia i wprowadzić zero waste do swojej kuchni, mamy na to sposób. Już podpowiadamy, jak wykorzystać resztki jabłek. Czas na przepis na ocet jabłkowy z obierek.

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?

Skórki jabłek świetnie nadają się do przygotowania domowego octu jabłkowego. I wcale nie jest to tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Potrzebujesz jedynie kilku rzeczy:

  • obierek,
  • gazy,
  • cukru,
  • gumki,
  • dużego słoika.

Co dalej? Resztki jabłek włóż do słoika, zalej je letnią wodą z rozpuszczonym cukrem, słoik zakryj gazą i przewiąż go gumką. Następnie odstaw całość w suche, ciemne i ciepłe miejsce. Ważne, żeby obierki i ogryzki znajdowały się cały czas pod wodą (gdy wypłyną na wierzch może pojawić się pleśń), dlatego dobrze jest dwa razy dziennie mieszać zawartość słoika. Po około 14 dniach fermentacja ustanie, a ocet zrobi się kwaśny. Teraz odcedź skórki i ogryzki. Jeśli chcesz, żeby płyn był klarowny – przelej go przez gazę lub filtr do kawy. Tak przygotowany ocet jabłkowy z obierek pozostaw w szklanym pojemniku – w słoiku lub butelce i przechowuj w ciemnym miejscu.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Zastosowanie octu jabłkowego z obierek

Ocet jabłkowy ma bardzo szerokie zastosowanie i dobrze sprawdzi się jako urozmaicenie codziennej diety. Dostarczy wielu cennych składników i wspomoże pracę całego organizmu. To źródło m.in.: witamin z grupy B, pektyn, biotyny, beta-karotenu. Ocet jabłkowy obierek z jabłek działa jak probiotyk, wspiera pracę układu trawiennego, oczyszcza organizm, zawiera sporo przeciwutleniaczy i wzmacnia odporność.

Jak wykorzystać taki domowy ocet z obierek? Możesz go stosować w kuchni podczas codziennego gotowania, dodając odrobinę do

  • sałatek,
  • zup,
  • owocowych koktajli,
  • sosów,
  • past kanapkowych,
  • pieczonych warzyw,
  • ciast,
  • marynat do mięsa, ryb czy grzybów.

Dodatek octu jabłkowego podkręci smak Twoich potraw i podbije słodycz deserów. Możesz też przygotowywać napoje z dodatkiem octu jabłkowego (nie nadaje się on do picia w czystej postaci). Wystarczy rozcieńczyć trochę octu z wodą i doprawić domowymi syropami albo miodem i korzennymi przyprawami. W ten sposób otrzymasz smaczny napój, który korzystnie wpłynie na Twój organizm.

Teraz już wiesz, jak wykorzystać resztki jabłek. Zainspiruj się naszymi pomysłami i gotuj bez marnowania.

Polecane przepisy

Zupa krem z papryki i jabłek

Zupa krem z papryki i jabłek

1 godz 9 min Łatwy
Smażone jabłka do naleśników lub ciast

Smażone jabłka do naleśników lub ciast

21 min Łatwy
Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

1 godz 55 min Łatwy
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

1 godz Łatwy
Barszcz z kaszą bulgur i jabłkiem

Barszcz z kaszą bulgur i jabłkiem

45 min Łatwy
Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

4 godz 15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Koniec z marnowaniem!

Dzięki kilku zasadom, ciekawym trikom i prostym patentom dowiesz się, jak nie marnować żywności. Przekonaj się, jakie to łatwe.
Sprawdź

Polecane artykuły

Jak zrobić ocet jabłkowy?
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?
Jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?
Przepisy zero waste
Zero waste w kuchni
Jak przechowywać suszone jabłka? porady
Jak przechowywać suszone jabłka?
Co można zrobić z jabłek?
Co można zrobić z jabłek?
Gotowa chicken masala z grzybami, winem i ziołami
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu | WINIARY

Gotowanie bez marnowania

Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia? Sprawdź, jak Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu. Dołącz do nas!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu