Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ocet jabłkowy – sposób na obierki porady PWGiN

Ocet jabłkowy – sposób na obierki

Zdarzało Ci się wyrzucić skórki i ogryzki po jabłkach? Wiele osób nie wie, że można je wykorzystać i wcale nie muszą od razu lądować w koszu na śmieci. Jeśli chcesz zmienić nawyki, ograniczyć marnowanie jedzenia i wprowadzić zero waste do swojej kuchni, mamy na to sposób. Już podpowiadamy, jak wykorzystać resztki jabłek. Czas na przepis na ocet jabłkowy z obierek.

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?

Skórki jabłek świetnie nadają się do przygotowania domowego octu jabłkowego. I wcale nie jest to tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Potrzebujesz jedynie kilku rzeczy:

  • obierek,
  • gazy,
  • cukru,
  • gumki,
  • dużego słoika.

Co dalej? Resztki jabłek włóż do słoika, zalej je letnią wodą z rozpuszczonym cukrem, słoik zakryj gazą i przewiąż go gumką. Następnie odstaw całość w suche, ciemne i ciepłe miejsce. Ważne, żeby obierki i ogryzki znajdowały się cały czas pod wodą (gdy wypłyną na wierzch może pojawić się pleśń), dlatego dobrze jest dwa razy dziennie mieszać zawartość słoika. Po około 14 dniach fermentacja ustanie, a ocet zrobi się kwaśny. Teraz odcedź skórki i ogryzki. Jeśli chcesz, żeby płyn był klarowny – przelej go przez gazę lub filtr do kawy. Tak przygotowany ocet jabłkowy z obierek pozostaw w szklanym pojemniku – w słoiku lub butelce i przechowuj w ciemnym miejscu.

Zastosowanie octu jabłkowego z obierek

Ocet jabłkowy ma bardzo szerokie zastosowanie i dobrze sprawdzi się jako urozmaicenie codziennej diety. Dostarczy wielu cennych składników i wspomoże pracę całego organizmu. To źródło m.in.: witamin z grupy B, pektyn, biotyny, beta-karotenu. Ocet jabłkowy obierek z jabłek działa jak probiotyk, wspiera pracę układu trawiennego, oczyszcza organizm, zawiera sporo przeciwutleniaczy i wzmacnia odporność.

Jak wykorzystać taki domowy ocet z obierek? Możesz go stosować w kuchni podczas codziennego gotowania, dodając odrobinę do

  • sałatek,
  • zup,
  • owocowych koktajli,
  • sosów,
  • past kanapkowych,
  • pieczonych warzyw,
  • ciast,
  • marynat do mięsa, ryb czy grzybów.

Dodatek octu jabłkowego podkręci smak Twoich potraw i podbije słodycz deserów. Możesz też przygotowywać napoje z dodatkiem octu jabłkowego (nie nadaje się on do picia w czystej postaci). Wystarczy rozcieńczyć trochę octu z wodą i doprawić domowymi syropami albo miodem i korzennymi przyprawami. W ten sposób otrzymasz smaczny napój, który korzystnie wpłynie na Twój organizm.

Teraz już wiesz, jak wykorzystać resztki jabłek. Zainspiruj się naszymi pomysłami i gotuj bez marnowania.

Polecane przepisy

Zapiekanka makaronowa z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką

1 godz 8 min Łatwy
Garnuszek kapusty kiszonej na ostro

Garnuszek kapusty kiszonej na ostro

1 godz 22 min Łatwy
Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

30 min Łatwy
Zupa warzywna krem

Zupa warzywna krem

55 min Łatwy
Potrawka z kurczaka z kaszą pęczak

Potrawka z kurczaka z kaszą pęczak

1 godz 2 min Łatwy
Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

1 godz 5 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić ocet jabłkowy?
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Zero waste w kuchni
Zero waste w kuchni
Ragout warzywne w stylu zero waste
Ragout warzywne w stylu zero waste
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu