Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?

Jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?

Szarlotka, czy inaczej jabłecznik jest jednym z najpopularniejszych ciast. Jej sekret tkwi w tym, że łączy w sobie słodki smak ciasta z kwaskowatymi nutami wyczuwalnymi w owocach. Do tego przygotowanie domowego deseru nie jest zbyt skomplikowane, więc podejmują się jego zrobienia nawet ci, którzy na co dzień nie przepadają za pieczeniem. Sekret smacznej szarlotki tkwi w wyborze odpowiedniego gatunku jabłek. Jakie owoce będą zatem najlepsze?

Jak przygotować domową szarlotkę? 

Ile domów, tyle przepisów na jabłecznik. Jedni wolą robić ją na kruchym cieście, inni przygotowują inne kombinacje. Jednak klasyczna szarlotka ma zawsze maślaną, miękką warstwę ciasta oraz dodatek w postaci jabłek. Do przygotowania jabłecznika potrzebna jest mąka pszenna, zimne masło, jajka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Niektórzy dodają też odrobinę kwaśnej śmietany. Dokładne proporcje składników zależą od wielkości blachy do pieczenia. 

Przygotowanie ciasta zawsze zaczyna się od zmiksowania żółtek z cukrem. Składniki te powinny dobrze się z sobą połączyć. Do ich wymieszania najlepiej jest użyć miksera. Następnie do masy trzeba dodać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz schłodzone masło. Całość trzeba dobrze wyrobić, aż do momentu, jak powstanie ciasto o zwartej konsystencji. Ważnym etapem jest wsadzenie przygotowanego spodu szarlotki na ok. 2 godziny do lodówki. 

Po wyjęciu schłodzonego ciasta można je rozwałkować lub zetrzeć na tarce. Na tę warstwę należy nałożyć owoce. Jabłka na jabłecznik mogą być surowce lub wcześniej podgotowane. Z pozostałych białek można ubić pianę i nałożyć ją na wierzch deseru. Szarlotkę piecze się w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół. Ciasto jest gotowe po ok. 45 minutach.

Jakiego rodzaj jabłka wybrać do szarlotki? 

Ostateczny smak ciasta zależy od tego, jakie owoce zostaną użyte do jego przygotowania. Jabłka na szarlotkę nie mogą być zbyt kruche i soczyste, bo wtedy deser będzie zbyt mokry. Z kolei zwarte i kwaśne owoce będą wymagały użycia dużej ilości cukru. Zatem jaki gatunek jabłka na szarlotkę będzie najlepszym wyborem?

  • Antonówka - to stara odmiana owoców. Ma dosyć zwarty, lekko kwaskowaty miąższ. Jabłka nadają się do pieczenia i bardzo dobrze smakują z ciastem. 
  • Szara reneta - jabłka tej odmiany są bardzo aromatyczne. Wiele osób uważa, że to najlepszy wybór na szarlotkę. 
  • McIntosh - owoce mają bardzo delikatny smak. Polecane są tym, którzy preferują mniej wyraziste desery.
  • Ligol - to wyjątkowa odmiana o korzennym aromacie i soczystym miąższu. Owoc po upieczeniu nabiera na intensywności. 
  • Papierówki. Wiele osób ma drzewka tej odmiany w swoich ogródkach. Delikatne i kruche owoce idealnie nadają się jako dodatek do szarlotki. 

Sam sposób przygotowania jabłek do ciasta może wyglądać w różnych sposób. Klasycznie obiera się owoce ze skórki, kroi na kawałki i podgrzewa w rondelku do czasu, aż puszczą sok i zmiękną. Do gotowej masy można dodać cynamon i doprawić je cukrem do uzyskania pożądanego smaku. Jabłka do szarlotki można też położyć na cieście bez ich wcześniejszego przygotowania. Wystarczy je wtedy pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce. 

Jak podawać gotową szarlotkę? 

Jabłecznik doskonale smakuje solo, ale można wzbogacić jego smak podając ciasto z dodatkami. Popularne połączenie to szarlotka na gorąco z lodami waniliowymi. Ciasto doskonale smakuje też z sosem waniliowym lub bitą śmietaną. Plusem jest to, że domowa szarlotka może być przechowywana przez kilka dni i nadal zachowuje swoją świeżość. Dzieje się to za sprawą owoców, które chronią ciasto przed zbyt szybkim wysychaniem. 

Polecane przepisy

Drożdżówki z jabłkiem

Drożdżówki z jabłkiem

3 godz 25 min Trudny
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

40 min Średni
Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

49 min Łatwy
Szarlotka z papierówek

Szarlotka z papierówek

2 godz 15 min Łatwy
Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

2 godz 18 min Łatwy
Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

20 min
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jabłka na wytrawnie? Poznaj najciekawsze przepisy!
Jabłka na wytrawnie? Poznaj najciekawsze przepisy!
Gruszki bez tajemnic! Poznaj ich rodzaje i sposoby wykorzystania
Gruszki bez tajemnic! Poznaj ich rodzaje i sposoby wykorzystania
12 letnich deserów i ciast z sezonowymi owocami i budyniem
12 letnich deserów i ciast z sezonowymi owocami i budyniem
Owocowe koktajle
Owocowe koktajle
Co można zrobić z jabłek?
Co można zrobić z jabłek?
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu