Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jabłka na wytrawnie? Poznaj najciekawsze przepisy!

Jabłka na wytrawnie? Poznaj najciekawsze przepisy!

Jabłka są dobrą przekąską, którą zarówno dzieci, jak i dorośli lubią się delektować w wolnej chwili. Jednak jabłka na wytrawnie także smakują wyśmienicie! Sprawdź!

Jabłkowy bigos? Czemu nie!

Każdy, kto nie miał okazji spróbować tego zaskakująco smacznego dania, zazwyczaj reaguje zdziwieniem. Bigos na jabłkach? Czy to możliwe? A jednak. Jak wiadomo, bigos powinien być kwaskowaty, dlatego też do potrawy najlepiej pasują owoce winne. Jabłka po połączeniu z cebulą, kiełbasą, przecierem pomidorowym oraz tradycyjnymi dla bigosu przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, chili) tworzą aromatyczną potrawę z lekką nutką pikanterii i, jak na bigos przystało – najlepiej smakują po kolejnym podgrzaniu.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Nadziewane jabłka na wytrawnie

Niektóre warzywa są wręcz stworzone do nadziewania farszem mięsnym lub warzywnym, stając się wyszukanym i sycącym daniem. Podobnie jest z dużymi jabłkami, które doskonale znoszą zapiekanie, a znajdujący się w środku farsz wcale nie musi być słodki. Aby wydrążone i pozbawione gniazd nasiennych owoce nie rozpadły się w trakcie pieczenia, należy zostawić około centymetrową warstwę miąższu przy skórce. Doskonale smakują jabłka faszerowane mięsem mielonym, boczkiem oraz przyprawami albo aromatyczną kaszanką z dodatkiem czerwonej cebuli.

Wytrawne wypieki z jabłkami

Ciasto jabłkowe kojarzy nam się najczęściej z aromatyczną szarlotką na przyjemnie chrupiącym spodzie albo puszystym jabłecznikiem, z którego przygotowaniem bez problemu poradzi sobie nawet kulinarny laik. Jednak z dodatkiem tych pysznych owoców można także upiec pyszne wytrawne bułeczki, zachwycające nie tylko pod względem smaku, lecz także nietypowego wyglądu. Na wierzchu drożdżowo-twarożkowego ciasta wystarczy bowiem ułożyć cieniutkie plasterki jabłka, czerwonej cebuli oraz kawałeczek ostrego sera i wszystko zapiec na złoty kolor. Pycha!

Wykwintne roladki z kawałkami jabłka

Przygotowanie mięsnych rolad może być czasochłonne, jednak gwarantuje, że danie będzie aromatyczne i idealnie soczyste. W tradycyjnej wersji mięsem otacza się ugotowane na twardo jajka, boczek, kiszone ogórki, cebulę, warzywa. Jeśli przyjdzie nam ochota na bardziej oryginalne smaki, warto przygotować na niedzielny obiad zrazy z drobiowych piersi nadziewane kawałkami jabłek, paseczkiem aromatycznego bekonu i odrobiną sera z niebieską pleśnią. Aby zrazy się nie rozpadły, można je spiąć wykałaczkami lub owinąć cieniutkimi plasterkami boczku, a następnie krótko zasmażyć i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Roladki jabłkowe wyśmienicie smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z młodej kapusty.

Pikantna zapiekanka warzywno-jabłkowa

Dojrzałe jabłka nie tylko doskonale łączą się z wieloma rodzajami mięs, ciast czy innych owoców. Świetnie podkreślają również subtelny smak innych jarzyn, takich jak pory, ziemniaki, biała cebula, buraczki czy kapusta. Ze znajdujących się pod ręką warzyw w kilka chwil można przyrządzić aromatyczną zapiekankę, doskonale smakującą jako pojedyncze danie lub dodatek do grillowanej sztuki mięsa. Plastry ziemniaków, cebuli, jabłek i pora wystarczy naprzemiennie ułożyć w niewielkim naczyniu żaroodpornym, przyprawić, skropić oliwą i w trakcie pieczenia oprószyć żółtym tartym serem. Jeśli mamy ochotę na wersję z mięsem, można dodać pokrojony w kostkę boczek i zapiec do miękkości. Smacznego!

Polecane artykuły

Co zrobić z jabłek na zimę? Sprawdź najlepsze inspiracje! | Porady i inspiracje Winiary
Co zrobić z jabłek na zimę? Sprawdź najlepsze inspiracje!
Co można zrobić z jabłek?
Co można zrobić z jabłek?
rodzaje jabłek
Jakie są rodzaje jabłek?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu