Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jakie są rodzaje jabłek?

Antonówka to bardzo stara odmiana jabłka. Jej owoce są soczyste o kwaskowatym smaku, skórka błyszcząca, gładka. Występuje od sierpnia do września. Dzięki wysokiej zawartości kwasu oraz pektyn nadają się na przetwory, musy, soki, susz i do wypieków. 

Papierówka to jedna z pierwszych odmian, która pojawia się już w połowie lipca. Papierówki są kruche, o przyjemnej, jasno-zielonej skórce, lekko kwaśne i mało słodkie, idealne do szarlotki i innych wypieków. 

Piros to owoce soczyste, kruche, słodko-kwaśne, deserowe. Występują od sierpnia do początku września. 

Kosztela jedna ze starych odmian, która w Polsce znów króluje na stołach. Była ulubionym owocem francuskiej królowej Marysieńki, żony króla Jana III Sobieskiego, który rządził w XVII wieku. Bardzo słodka, twarda, nie nadaje się raczej do przetworów, ale za to jest idealnym owocem deserowym. 

Polecane artykuły

Budyniowiec z jabłkami

Budyniowiec z jabłkami

1 godz 32 min Łatwy
Co można zrobić z jabłek?
Co można zrobić z jabłek?
Szarlotka na ciepło z lodami

Szarlotka na ciepło z lodami

2 godz 5 min Łatwy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu