Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Antonówka to bardzo stara odmiana jabłka. Jej owoce są soczyste o kwaskowatym smaku, skórka błyszcząca, gładka. Występuje od sierpnia do września. Dzięki wysokiej zawartości kwasu oraz pektyn nadają się na przetwory, musy, soki, susz i do wypieków. 

Papierówka to jedna z pierwszych odmian, która pojawia się już w połowie lipca. Papierówki są kruche, o przyjemnej, jasno-zielonej skórce, lekko kwaśne i mało słodkie, idealne do szarlotki i innych wypieków. 

Piros to owoce soczyste, kruche, słodko-kwaśne, deserowe. Występują od sierpnia do początku września. 

Kosztela jedna ze starych odmian, która w Polsce znów króluje na stołach. Była ulubionym owocem francuskiej królowej Marysieńki, żony króla Jana III Sobieskiego, który rządził w XVII wieku. Bardzo słodka, twarda, nie nadaje się raczej do przetworów, ale za to jest idealnym owocem deserowym. 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty