Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Budyniowiec z jabłkami
Dodaj do CookBook

Budyniowiec z jabłkami

(0)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1.5  kostek
Margaryna
4  szklanek
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Cukier
4  łyżek
Kakao
4 
Żółtko
1  kg
Jabłka
2  łyżek
Bułka tarta
70  g
Budyń waniliowy do ciast i kremów WINIARY
3  szklanek
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.7 g
Wartość energetyczna
320.1 kcal
Tłuszcze
18.2 g
Białko
5.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Budyniowiec z jabłkami to propozycja na pyszne ciasto złożone z dwóch kolorów. Ciasto zagniatamy z mąki, proszku do pieczenia, cukru, kakao, margaryny i jajka. Natomiast masę robimy z budyniu waniliowego i jabłek. Ciasto przełożone taką masą będzie smakowite, ale równocześnie będzie się pięknie prezentowało na paterze. Budyniowiec z jabłkami wyśmienicie smakuje do gorzkiej popołudniowej herbaty lub kawy.

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
  • Krok 2

    2 min
    Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić
  • Krok 3

    10 min
    Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.
  • Krok 4

    5 min
    Formę do pieczenia (35 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem, które należy posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
  • Krok 5

    10 min
    Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
  • Krok 6

    55 min
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 55 minut, a po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Budyniowiec z jabłkami

Krok 1 z 6

Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 2 z 6

Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić

Budyniowiec z jabłkami

Krok 3 z 6

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 4 z 6

Formę do pieczenia (35 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem, które należy posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 5 z 6

Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 6 z 6

Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 55 minut, a po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Budyniowiec z rabarbarem

    Budyniowiec z rabarbarem

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu