Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Budyniowiec z jabłkami to propozycja na pyszne ciasto złożone z dwóch kolorów. Ciasto zagniatamy z mąki, Proszku do pieczenia WINIARY, cukru, kakao, margaryny i jajka. Natomiast masę robimy z budyniu waniliowego i jabłek. Ciasto przełożone taką masą będzie smakowite, ale równocześnie będzie się pięknie prezentowało na paterze. Budyniowiec z jabłkami wyśmienicie smakuje do gorzkiej popołudniowej herbaty lub kawy.
Przygotowanie
92 min
Krok 1
10 min
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
Krok 2
2 min
Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić
Krok 3
10 min
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.
Krok 4
5 min
Formę do pieczenia (35 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem, które należy posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
Krok 5
10 min
Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
Krok 6
55 min
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 55 minut, a po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
6
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
Krok 2
z
6
Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić
Krok 3
z
6
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.
Krok 4
z
6
Formę do pieczenia (35 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem, które należy posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
Krok 5
z
6
Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
Krok 6
z
6
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 55 minut, a po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0