Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Budyniowiec z jabłkami

Budyniowiec z jabłkami

(0)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
1.5  kostek
Margaryna
4  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.75  szklanka
Cukier
4  łyżek
Kakao
4 
Żółtko
1  kg
Jabłka
2  łyżek
Bułka tarta
70  g
Budyń waniliowy do ciast i kremów WINIARY
3  szklanek
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.38 g
Węglowodany
36.72 g
Tłuszcze
18.16 g
Wartość energetyczna
320.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Budyniowiec z jabłkami to propozycja na pyszne ciasto złożone z dwóch kolorów. Ciasto zagniatamy z mąki, Proszku do pieczenia WINIARY, cukru, kakao, margaryny i jajka. Natomiast masę robimy z budyniu waniliowego i jabłek. Ciasto przełożone taką masą będzie smakowite, ale równocześnie będzie się pięknie prezentowało na paterze. Budyniowiec z jabłkami wyśmienicie smakuje do gorzkiej popołudniowej herbaty lub kawy.

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
  • Krok 2

    2 min
    Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić
  • Krok 3

    10 min
    Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.
  • Krok 4

    5 min
    Formę do pieczenia (35 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem, które należy posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
  • Krok 5

    10 min
    Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
  • Krok 6

    55 min
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 55 minut, a po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Budyniowiec z jabłkami

Krok 1 z 6

Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 2 z 6

Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić

Budyniowiec z jabłkami

Krok 3 z 6

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 4 z 6

Formę do pieczenia (35 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem, które należy posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 5 z 6

Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 6 z 6

Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 55 minut, a po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto marchewkowe z jabłkami

    Ciasto marchewkowe z jabłkami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Jabłecznik

    Jabłecznik

    1 godz 15 min Średni
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

    Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

    1 godz 50 min Łatwy
  • Pyszne ciasto z jabłkami

    Pyszne ciasto z jabłkami

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu