Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Budyniowiec z jabłkami

0
92 min
Łatwy

Składniki

-
20 20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kostek
Margaryna
4 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.75 szklanka
Cukier
4 łyżek
Kakao
4 
Żółtko
1 kg
Jabłka
2 łyżek
Bułka tarta
70 g
Budyń waniliowy do ciast i kremów WINIARY
3 szklanek
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
18.16 g
Białko
5.38 g
Węglowodany
36.72 g
Wartość energetyczna
320.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1
10 min
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
Krok 2
2 min
Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić
Krok 3
10 min
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.
Krok 4
5 min
Formę do pieczenia (35 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem, które należy posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
Krok 5
10 min
Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
Krok 6
55 min
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 55 minut, a po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Budyniowiec z jabłkami

Krok 1 z 6

Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 2 z 6

Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić

Budyniowiec z jabłkami

Krok 3 z 6

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 4 z 6

Formę do pieczenia (35 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem, które należy posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 5 z 6

Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.

Budyniowiec z jabłkami

Krok 6 z 6

Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 55 minut, a po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.

Budyniowiec z jabłkami to propozycja na pyszne ciasto złożone z dwóch kolorów. Ciasto zagniatamy z mąki, Proszku do pieczenia WINIARY, cukru, kakao, margaryny i jajka. Natomiast masę robimy z budyniu waniliowego i jabłek. Ciasto przełożone taką masą będzie smakowite, ale równocześnie będzie się pięknie prezentowało na paterze. Budyniowiec z jabłkami wyśmienicie smakuje do gorzkiej popołudniowej herbaty lub kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika