Budyniowiec z rabarbarem
1 godz 25 min
Łatwy
2
łyżeczek
2
opakowań
Budyń o smaku truskawkowym WINIARY
25
dag
Margaryna
4
Jajko
1
szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
szklanka
Mąka ziemniaczana
0.75
szklanka
Cukier
1
l
Mleko
50
dag
Rabarbar
0.5
szklanka
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
4.86 g
Węglowodany
30.49 g
Tłuszcze
13.31 g
Wartość energetyczna
255.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
10 min
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.
Krok 2
10 min
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie dodać po jednym żółtku i dalej ucierając, dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Krok 3
10 min
Formę (33cm x22cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć ją 3/4 całego ciasta. Na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar.
Krok 4
5 min
Budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze. Na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni.
Krok 5
50 min
Piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Przepyszne ciasto budyniowe z dodatkiem rabarbaru. Dobrze przygotowane będzie z chęcią zajadane przez małych i dużych członków rodziny. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY zapewnią dobry wzrost ciasta i optymalny smak. Po 60 minutach pieczenia ciasto powinno być gotowe do zjedzenia i zachwycania domowników. Smacznego!
Komentarze 0