Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepyszne ciasto budyniowe z dodatkiem rabarbaru. Dobrze przygotowane będzie z chęcią zajadane przez małych i dużych członków rodziny. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY zapewnią dobry wzrost ciasta i optymalny smak. Po 60 minutach pieczenia ciasto powinno być gotowe do zjedzenia i zachwycania domowników. Smacznego!
Przygotowanie
85 min
Krok 1
10 min
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.
Krok 2
10 min
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie dodać po jednym żółtku i dalej ucierając, dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Krok 3
10 min
Formę (33cm x22cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć ją 3/4 całego ciasta. Na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar.
Krok 4
5 min
Budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze. Na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni.
Krok 5
50 min
Piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
5
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.
Krok 2
z
5
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie dodać po jednym żółtku i dalej ucierając, dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Krok 3
z
5
Formę (33cm x22cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć ją 3/4 całego ciasta. Na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar.
Krok 4
z
5
Budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze. Na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni.
Krok 5
z
5
Piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0