Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Budyniowiec z rabarbarem

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest iziona
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  opakowań
Budyń o smaku truskawkowym WINIARY
25  dag
Margaryna
4 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szklanka
Mąka ziemniaczana
0.75  szklanka
Cukier
1  l
Mleko
50  dag
Rabarbar
0.5  szklanka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.86 g
Węglowodany
30.49 g
Tłuszcze
13.31 g
Wartość energetyczna
255.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
10 min
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.
Krok 2
10 min
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie dodać po jednym żółtku i dalej ucierając, dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Krok 3
10 min
Formę (33cm x22cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć ją 3/4 całego ciasta. Na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar.
Krok 4
5 min
Budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze. Na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni.
Krok 5
50 min
Piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Budyniowiec z rabarbarem

Krok 1 z 5

Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.

Budyniowiec z rabarbarem

Krok 2 z 5

Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie dodać po jednym żółtku i dalej ucierając, dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.

Budyniowiec z rabarbarem

Krok 3 z 5

Formę (33cm x22cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć ją 3/4 całego ciasta. Na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar.

Budyniowiec z rabarbarem

Krok 4 z 5

Budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze. Na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni.

Budyniowiec z rabarbarem

Krok 5 z 5

Piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Przepyszne ciasto budyniowe z dodatkiem rabarbaru. Dobrze przygotowane będzie z chęcią zajadane przez małych i dużych członków rodziny. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY zapewnią dobry wzrost ciasta i optymalny smak. Po 60 minutach pieczenia ciasto powinno być gotowe do zjedzenia i zachwycania domowników. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha