Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Co zrobić z jabłek na zimę? Sprawdź najlepsze inspiracje! | Porady i inspiracje Winiary

Co zrobić z jabłek na zimę? Sprawdź najlepsze inspiracje!

Lobo, Spartan, Idared, Rubin, Gala, Ligol… Odmian jabłek jest dużo, jednak do przetworów zdecydowanie najlepiej sprawdzą się Antonówka, Papierówki i Reneta. Można z nich przygotować pyszne dżemy, musy czy konfitury w zależności od zastosowania. Co zrobić z jabłek na zimę? Oto garść inspiracji!

Najlepsza konfitura z jabłek do dań mięsnych

Przetwory z jabłek idealnie nadają się do serwowania w ich towarzystwie różnych dań mięsnych – szczególnie kaczki i indyka. Do przyrządzenia 1 słoika konfitury będziemy potrzebować kilku jabłek, 1 goździka, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 ziaren pieprzu czarnego. Zalewę przyrządzimy z 1 l wody, 40 dag cukru, pół łyżeczki soli, 3 łyżek octu 10%. Wykonanie nie jest trudne ani pracochłonne. W pierwszej kolejności należy umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Owoce wrzucamy do słoika i dodajemy przyprawy. Składniki na zalewę gotujemy w garnku i zalewamy słoik z jabłkami. Teraz wystarczy tylko zapasteryzować konfiturę – szczelnie zamknięte słoiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. To wszystko!

Słodkie musy i dżemy – idealne do deserów

Co zrobić z jabłek? Amatorzy pysznej szarlotki mogą przygotować aksamitny mus z zaledwie kilku składników. Będą potrzebne 3 kg jabłek, 75 g cukru, szczypta cynamonu i imbiru, sok z połówki cytryny oraz woda. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do garnka i smażymy do całkowitego rozpadu. Należy zalać jabłka odrobiną wody i sokiem z cytryny, żeby się nie przypaliły. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przyprawy. Na koniec pasteryzujemy i gotowe.

A może dżem do naleśników, drożdżówek i placków? Przygotowuje się je równie łatwo jak mus. Jednak w przypadku dżemu nie trzeba gotować jabłek do całkowitego rozpadu – części owoców mogą pozostać widoczne. Będziemy potrzebować 4 kg jabłek, pół kilo cukru, sok z cytryny, 1,5 łyżki cynamonu oraz 1-2 szklanki wody. Owoce smażymy przez około pół godziny, a następnie dodajemy resztę składników i gotujemy przez około 40-60 minut. Jakie rodzaje jabłek idealnie nadają się do deserów? W szczególności Antonówka, Papierówka, Piros i Kosztela.

A jakie desery z jabłek można jeszcze przygotować? Pomysłów jest mnóstwo! Miłośnicy ciast z jabłkami maja duże pole do popisu – makowiec z jabłkami, puszyste ciasto jabłkowe, ciasto francuskie z jabłkami, kołocz śląski, biszkopt i wiele innych. Jabłka wykorzystać można także jako dodatek do apetycznych galaretek czy zapiekać je z kruszonka i cynamonem.

Co zrobić z jabłek? Pyszny kompot do słoików

Dania z jabłek przygotowujemy przeważnie na słodko, jednak warto pomyśleć o rozgrzewających napojach, które idealnie sprawdzą się na zimne wieczory. Kompot z jabłek przyrządza się w ekspresowym tempie i przechowuje zapasteryzowany w zacienionym i chłodnym miejscu. Gdy tylko będziemy mieli ochotę na pyszny napój, podgrzewamy kompot w garnuszku i pijemy ciepły. Warto przygotować sobie zapas na zimę – na 10 słoików 500 ml będziemy potrzebować 2 kg jabłek, ok. 500 g cukru, kilka goździków, 2 łyżki soku z cytryny, odrobinę cynamonu do smaku i 4,5 l wody. Wszystkie składniki należy wrzucić do garnka i gotować do momentu aż jabłka zmiękną. Powstały kompot przelewamy do słoików i pasteryzujemy. Gotowe!

Polecane artykuły

Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Jakie są rodzaje jabłek?
Jakie są rodzaje jabłek?
Co można zrobić z jabłek?
Co można zrobić z jabłek?
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Tarta Tatin i inne tarty!
Tarta Tatin i inne tarty!
Jak zrobić idealny kompot?
Jak zrobić idealny kompot?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu