Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cała tajemnica na dobre kruche ciasto tkwi w 4 szczegółach. Poznaj ją!

Aby zrobić dobre kruche ciasto, pamiętaj o:

  • składnikach dobrej jakości: maśle 82%, dobrej mące, świeżych jajkach,
  • zimnym maśle i zimnej wodzie,
  • krótkim czasie wyrabiania ciasta,
  • odpowiednim czasie schładzanie ciasta.

Ciasto powinno się wyrabiać szybko, tak, aby zimne składniki nie zdążyły się ogrzać w ciepłych dłoniach. Wszystko po to, aby gluten zawarty w mące nie zdążył zadziałać, to on odpowiedzialny jest za elastyczność ciasta. Po wyrobieniu najlepiej od razu rozłożyć ciasto w foremce uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Następnie foremkę należy wstawić do lodówki i schładzać przez około 30 min w lodówce lub 15 min w zamrażalniku. Dzięki tej kolejności nie trzeba będzie ciasta wyrabiać po raz drugi, po wyjęciu z lodówki. Te wszystkie kroki nadadzą mu pożądaną kruchość.

Podstawowe składniki na kruche ciasto to:

  • 200 gr mąki pszennej
  • 100 gr zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody lub śmietany

Jeśli chcesz zrobić ciasto na słodko, dodaj łyżkę cukru pudru. Jeśli zaś chcesz zrobić ciasto wytrawne, możesz dodać ulubione przyprawy.

Dla ambitnych

Jeśli podstawowe ciasto to dla ciebie za mało, możesz zamienić część mąki na inne składniki, bardziej oryginalne (w proporcji 2/3 mąki pszennej, 1/3 innego składnika):

  • mąka krupczatka – dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej kruche
  • mielone orzechy laskowe, włoskie, migdały – dzięki temu zmienisz smak kruchego spodu. Orzechy możesz przed mieleniem uprażyć, nadasz im w ten sposób jeszcze inny, charakterystyczny, lekko słodki posmak.

Pamiętaj, że takie ciasto możesz też zamrozić! I wyjąć, gdy zaskoczą Cię niespodziewani goście.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty