Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babeczki z sałatką w majonezie

(0)
2 godz 50 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
9 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Marchewka
2 
Pietruszka
5 
Ziemniaki
2 
Cebula
5 
Jajko
400  g
Groszek konserwowy
5 
Ogórek kiszony
1  szczypta
Sól
0.5  pęczek
Szczypiorek
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Mąka pszenna
15  g
Cukier puder
1  szczypta
Sól
40  g
Masło
1 
Żółtko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.03 g
Węglowodany
19.54 g
Tłuszcze
20.14 g
Wartość energetyczna
286.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
15 min
Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki.
Krok 2
10 min
Odsączone ostudzone warzywa, a także jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Po odsączeniu z zalewy odłóż 2 łyżki groszku do oddzielnej miseczki.
Krok 3
5 min
Pokrojone składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
15 min
FOREMKI: Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę.
Krok 5
60 min
Kulę należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Krok 6
15 min
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i powykrawać z niego okręgi, uformować foremki.
Krok 7
30 min
Ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Krok 8
15 min
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem. Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
Krok 9
5 min
Sałatkę przełóż do foremek z kruchego ciasta. Babeczki podawaj od razu po przełożeniu sałatki do foremek, dekorując je wcześniej na szczycie niewielką porcją majonezu i posiekanym szczypiorkiem.
Babeczki z sałatką w majonezie

Krok 1 z 9

Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki.

Babeczki z sałatką w majonezie

Krok 2 z 9

Odsączone ostudzone warzywa, a także jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Po odsączeniu z zalewy odłóż 2 łyżki groszku do oddzielnej miseczki.

Babeczki z sałatką w majonezie

Krok 3 z 9

Pokrojone składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Babeczki z sałatką w majonezie

Krok 4 z 9

FOREMKI: Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę.

Babeczki z sałatką w majonezie

Krok 5 z 9

Kulę należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.

Babeczki z sałatką w majonezie

Krok 6 z 9

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i powykrawać z niego okręgi, uformować foremki.

Babeczki z sałatką w majonezie

Krok 7 z 9

Ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.

Babeczki z sałatką w majonezie

Krok 8 z 9

Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem. Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.

Babeczki z sałatką w majonezie

Krok 9 z 9

Sałatkę przełóż do foremek z kruchego ciasta. Babeczki podawaj od razu po przełożeniu sałatki do foremek, dekorując je wcześniej na szczycie niewielką porcją majonezu i posiekanym szczypiorkiem.

Kto powiedział, że tradycyjna sałatka z warzywami i majonezem nie może być podana w nowej, ciekawej formie? Otóż to! Sprawdź przepis na babeczki z sałatką w majonezie, które zachwycą cię smakiem i zaskoczą chrupiącą miseczką z kruchej babeczki! To danie jest przeznaczone dla osób, które lubią proste przepisy i smak tradycyjnej kuchni. Babeczki z sałatką w Majonezie Dekoracyjnym WINIARY możesz śmiało przygotować na świąteczną kolację!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha