Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

(11)
2 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  g
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
2  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szczypta
Sól
200  g
Masło
2 
Żółtko
400  ml
Mleko
100  g
Masło
10  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  kubek
Truskawki
0.33  kubek
Cukier puder
0.5  kubek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.71 g
Węglowodany
17.74 g
Tłuszcze
13.26 g
Wartość energetyczna
202.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Babeczki z budyniem to prosty w wykonaniu przepis na doskonały i uniwersalny deser. Sprawdzi się idealnie na wszystkie okazje - zarówno jako słodka przekąska po obiedzie, jak i w roli jednej z pozycji w menu na imprezie, urodzinach czy spotkaniu towarzyskim. Babeczki z budyniem prezentują się apetycznie nawet bez dodatkowych dekoracji, jednak możesz ułożyć na nich także sezonowe owoce. Dzięki temu podkreślisz ich słodki smak i kremową konsystencję budyniowego nadzienia. Sprawdź przepis na babeczki, w którym pojawia się nasz aromatyczny Budyń do ciast i kremów WANILIOWY SMAK. Pamiętaj, że nie zawiera on dodatku cukru!

Kruche babeczki z budyniem - smak dzieciństwa

Kruche babeczki z budyniem to jedna z najbardziej tradycyjnych propozycji deserowych. Takie słodkie przekąski przygotowywały już nasze mamy i babcie, między innymi dlatego, że zagniecenie ciasta na kruchy spód czy ugotowanie budyniu to czynności, które nie zajmują wiele czasu. Poza tym, do babeczek potrzebujemy niewielkiej ilości składników, które zwykle są dostępne pod ręką w każdym domu. Proces przygotowania deseru można podzielić również na etapy - jednego dnia piekąc kruche babeczki, a drugiego dnia gotując krem i nadziewając nim gotowe spody. Wiele mam i babć korzystało z tej metody, aby pogodzić domowe obowiązki z przyjemnością pieczenia słodkich smakołyków. Przepis na babeczki z budyniem często przekazywany jest nawet z pokolenia na pokolenie. Jeśli nie posiadasz swojej rodzinnej receptury, wypróbuj naszą!

Jak podawać babeczki z budyniem?

Babeczki z budyniem smakują dużym i małym, dlatego sprawdzają się w różnych okolicznościach. Można zaserwować je swojej rodzinie po obiedzie bez żadnych ozdobnych dodatków. Będą doskonałą, szybką słodką przekąską do kawy czy herbaty. Jeśli chcesz jednak, aby babeczki pięknie zaprezentowały się na paterze ustawionej przed gośćmi, możesz postarać się dodatkowo je udekorować. Najefektowniej wyglądają babeczki z budyniem i owocami. Kolorowe owoce jagodowe, jak truskawki, maliny czy borówki nadadzą deserowi ciekawszy wygląd i nutę kwaskowatego smaku, który podkreśli waniliowy posmak słodkiego budyniu. Do udekorowania babeczek możesz wybrać również odsączone z zalewy owoce z puszki, na przykład brzoskwinie pokrojone w kostkę czy cienkie plastry. Budyniowe nadzienie świetnie smakuje też z kawałkami galaretki oraz z rodzynkami i innymi suszonymi owocami. Babeczki można także posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą. Warto pamiętać przy tym, że takie dodatki układa się na przestudzonym już kremie.

Przygotowanie

150 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i siekaj je nożem tak, by połączone z mąką przypominało kruszonkę.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie wbij żółtka, dodaj cukier oraz sól i zagnieć.
  • Krok 3

    45 min
    Zrób z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Szklanką lub foremką wycinaj kółka trochę większe niż foremki do babeczek.
  • Krok 5

    30 min
    Foremki wysmaruj masłem i wykrojonym ciastem wylep ich wnętrza. Przed pieczeniem dobrze schłodzić ciasto w foremkach przez około 30 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Piecz babeczki przez około 15 minut w 200 stopniach aż do zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia.
  • Krok 7

    15 min
    0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  • Krok 8

    15 min
    Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około minutę). Odstaw do delikatnego przestygnięcia i jeszcze ciepłym wypełniaj babeczki i udekoruj je owocami.
Babeczki z budyniem

Krok 1 z 8

Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i siekaj je nożem tak, by połączone z mąką przypominało kruszonkę.

Babeczki z budyniem

Krok 2 z 8

Następnie wbij żółtka, dodaj cukier oraz sól i zagnieć.

Babeczki z budyniem

Krok 3 z 8

Zrób z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.

Babeczki z budyniem

Krok 4 z 8

Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Szklanką lub foremką wycinaj kółka trochę większe niż foremki do babeczek.

Babeczki z budyniem

Krok 5 z 8

Foremki wysmaruj masłem i wykrojonym ciastem wylep ich wnętrza. Przed pieczeniem dobrze schłodzić ciasto w foremkach przez około 30 minut.

Babeczki z budyniem

Krok 6 z 8

Piecz babeczki przez około 15 minut w 200 stopniach aż do zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia.

Babeczki z budyniem

Krok 7 z 8

0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Babeczki z budyniem

Krok 8 z 8

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około minutę). Odstaw do delikatnego przestygnięcia i jeszcze ciepłym wypełniaj babeczki i udekoruj je owocami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dla dwojga
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Babeczki z kremem budyniowym

    Babeczki z kremem budyniowym

    1 godz 8 min Średni
  • Napoleonka

    Napoleonka

    3 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu