Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Babeczki z budyniem

(11)
2 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  g
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
2  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szczypta
Sól
200  g
Masło
2 
Żółtko
400  ml
Mleko
100  g
Masło
10  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  kubek
Truskawki
0.33  kubek
Cukier puder
0.5  kubek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.86 g
Węglowodany
17.87 g
Tłuszcze
13.8 g
Wartość energetyczna
208.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Babeczki z budyniem to prosty i smaczny sposób na doskonały deser. Sprawdzi się idealnie na wszystkie okazje – od zwykłego deseru po obiedzie, po imprezy i spotkania towarzyskie. Babeczki możesz udekorować sezonowymi owocami – będą dzięki temu nie tylko pięknie wyglądać, ale również dodasz im niebanalnego smaku. Sprawdź nasz przepis na babeczki, do których stworzenia użyliśmy Budyń do ciast i kremów WANILIOWY SMAK.

Przygotowanie

150 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i siekaj je nożem tak, by połączone z mąką przypominało kruszonkę.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie wbij żółtka, dodaj cukier oraz sól i zagnieć.
  • Krok 3

    45 min
    Zrób z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Szklanką lub foremką wycinaj kółka trochę większe niż foremki do babeczek.
  • Krok 5

    30 min
    Foremki wysmaruj masłem i wykrojonym ciastem wylep ich wnętrza. Przed pieczeniem dobrze schłodzić ciasto w foremkach przez około 30 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Piecz babeczki przez około 15 minut w 200 stopniach aż do zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia.
  • Krok 7

    15 min
    0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  • Krok 8

    15 min
    Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około minutę). Odstaw do delikatnego przestygnięcia i jeszcze ciepłym wypełniaj babeczki i udekoruj je owocami.
Babeczki z budyniem

Krok 1 z 8

Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i siekaj je nożem tak, by połączone z mąką przypominało kruszonkę.

Babeczki z budyniem

Krok 2 z 8

Następnie wbij żółtka, dodaj cukier oraz sól i zagnieć.

Babeczki z budyniem

Krok 3 z 8

Zrób z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.

Babeczki z budyniem

Krok 4 z 8

Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Szklanką lub foremką wycinaj kółka trochę większe niż foremki do babeczek.

Babeczki z budyniem

Krok 5 z 8

Foremki wysmaruj masłem i wykrojonym ciastem wylep ich wnętrza. Przed pieczeniem dobrze schłodzić ciasto w foremkach przez około 30 minut.

Babeczki z budyniem

Krok 6 z 8

Piecz babeczki przez około 15 minut w 200 stopniach aż do zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia.

Babeczki z budyniem

Krok 7 z 8

0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Babeczki z budyniem

Krok 8 z 8

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około minutę). Odstaw do delikatnego przestygnięcia i jeszcze ciepłym wypełniaj babeczki i udekoruj je owocami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dla dwojga
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Babeczki z kremem budyniowym

    1 godz 8 min Średni
  • Karpatka

    11 godz 57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu