Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Co można zrobić z ciasta parzonego? porady

Co można zrobić z ciasta parzonego?

Ciasto parzone stanowi formę dla ptysi, gniazdek, eklerów i innych wyrobów cukierniczych. Warto poznać sprawdzony przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować. Przekonaj się, że jego wykonanie jest szybkie i proste!

Najlepszy przepis na ciasto parzone

Ciasto parzone na ptysie i inne ciastka wymaga użycia niewielkiej ilości produktów. Do jego przygotowania potrzebujemy: szklankę mąki pszennej, szklankę wody, cztery jajka i sześć łyżek masła. Wodę wraz z masłem podgrzewamy w rondelku. Należy zapamiętać, że masło powinno się w pełni rozpuścić. Natomiast woda musi się zagotować, wtedy można zdjąć rondel z ognia. Mąkę do masy dodaje się stopniowo, trzeba także pamiętać o ciągłym mieszaniu. Po dodaniu całej mąki masa powinna ostygnąć przez około pięć minut. W kolejnym etapie pojedynczo dodaje się jajka. Masę należy energicznie mieszać, aby uzyskać gładką i jednolitą konsystencję. Wtedy możemy przystąpić do pieczenia: 180 stopni przez około 15 - 25 minut.

Smaczne wyroby z ciasta parzonego

Wyroby z ciasta parzonego są delikatne i wyjątkowe w smaku. Z ciasta tego wykonuje się szereg wyrobów cukierniczych, takich jak:

  • eklery — najczęściej wypełnione kremem budyniowym i oblane ciemną czekoladą;
  • ptysie — nadziewane kremem z bitej śmietany i posypywane cukrem pudrem;
  • karpatka — to połączenie marmolady, na którą kładzie się krem Russel. Wierzchnią warstwę ciasta posypuje się cukrem pudrem;
  • gniazdka — przypominające kształtem obwarzanek, po usmażeniu pokrywane pomadą.

Warto zauważyć, że ciasto można formować na blachach piekarniczych. W tym celu zastosowany może zostać rękaw cukierniczy.

Ciasto parzone to szereg możliwości kulinarnych!

Z ciasta parzonego można przygotować wiele smacznych dań, wśród których warto wymienić między innymi ciasto parzone na pierogi. Do jego wykonania potrzebna jest mąka i wrząca woda. Użycie gotującej wody sprawi, że gotowe ciasto będzie bardziej elastyczne i delikatne w porównaniu z tradycyjnym ciastem. Parzone ciasto łatwiej się formuje w czasie lepienia pierogów, natomiast w trakcie gotowania zachowują one nadany wcześniej kształt.

Warto również wypróbować przepis na pączki z ciasta parzonego, a dokładniej ciasta drożdżowego parzonego — są lekkie, miękkie i puszyste. Ich przygotowanie wymaga czasu, ponieważ z drożdży należy przygotować zaczyn. Mąkę zaparza się zagotowanym mlekiem, aby połączyć je później z resztą składników. Gotowe ciasto drożdżowe powinno także dwukrotnie wyrosnąć. Każde pojedyncze wyrośnięcie ciasta może trwać około półtorej godziny. Uzyskany efekt rekompensuje czas, jaki poświęcono wykonaniu tego wyjątkowego przysmaku z ciasta z zaparzonego.

Kolejną propozycją jest obwarzanek z parzonego ciasta, który można podawać na słodko i słono. Obwarzanki zwracają uwagę za sprawą nietuzinkowego kształtu nadawanego w trakcie formowania. Z kawałka ciasta należy zrobić wałek, który następnie trzeba skręcić i połączyć jego oba końce. Tak przygotowane obwarzanki należy gotować przez minutę w osolonym wrzątku. Po wyjęciu i osuszeniu, ciasto warto posmarować jajkiem i posypać makiem. W ostatnim etapie przygotowywania obwarzanków piecze się je przez około 20 minut w 200 stopniach.

Ciasto parzone doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Dlatego też bardzo często wykorzystywane jest do wyrobu produktów cukierniczych, ale również w domowej kuchni. Ciasto to zwraca uwagę delikatną strukturą, którą doceni każdy smakosz. Przekonaj się sam!

Polecane przepisy

Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym

1 godz 18 min Łatwy
Ptysie z budyniem

Ptysie z budyniem

1 godz 40 min Łatwy
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

1 godz
Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

50 min Łatwy
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

1 godz 23 min Łatwy
Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

40 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Tłusty czwartek kusi pączkami, faworkami i słodkościami, którym trudno się oprzeć!
Tłusty czwartek kusi pączkami, faworkami i słodkościami, którym trudno się oprzeć!
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz więcej
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu