Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.
Dodaj do CookBook

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
75  g
Mąka
125  ml
Woda
50  g
Masło
2 
Jajko
50  g
Czekolada gorzka
100  ml
Śmietana 30%
1 
Pomarańcze
1  paczka
Herbatniki
4 
Banany
2  łyżek
Masło orzechowe
1 
Sok z limonki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
61.7 g
Wartość energetyczna
553.3 kcal
Tłuszcze
31.6 g
Białko
11.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słodki deser profiteroles, czyli francuskie ptysie możesz podawać z lodami bananowymi, sosem czekoladowym i posypką z pierniczków. Takim oryginalnym deserem na pewno zaskoczysz domowników!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    0 min
    W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  • Krok 2

    0 min
    Postaw z powrotem garnek na ogniu i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
  • Krok 3

    0 min
    Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 4

    0 min
    Lody bananowe: Pokrojone banany zmiksuj z sokiem z limonki i masłem orzechowym, aż powstanie gładka masa. Odstaw do zamrażalnika.
  • Krok 5

    0 min
    Sos czekoladowy: Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż czekolada się rozpuści.
  • Krok 6

    0 min
    Ostudzone ptysie przekrój na dwie części. Następnie nadziewaj ptysie łyżką lodów bananowych. Gotowe ciastka polej sosem czekoladowym i posyp startą skórką pomarańczy oraz pokruszonymi pierniczkami korzennymi.
Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 1 z 6

W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 2 z 6

Postaw z powrotem garnek na ogniu i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 3 z 6

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 4 z 6

Lody bananowe: Pokrojone banany zmiksuj z sokiem z limonki i masłem orzechowym, aż powstanie gładka masa. Odstaw do zamrażalnika.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 5 z 6

Sos czekoladowy: Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż czekolada się rozpuści.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 6 z 6

Ostudzone ptysie przekrój na dwie części. Następnie nadziewaj ptysie łyżką lodów bananowych. Gotowe ciastka polej sosem czekoladowym i posyp startą skórką pomarańczy oraz pokruszonymi pierniczkami korzennymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu