Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
75  g
Mąka
125  ml
Woda
50  g
Masło
2 
Jajko
50  g
Czekolada gorzka
100  ml
Śmietana 30%
1 
Pomarańcze
1  paczka
Herbatniki
4 
Banany
2  łyżek
Masło orzechowe
1 
Sok z limonki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.58 g
Węglowodany
61.65 g
Tłuszcze
31.59 g
Wartość energetyczna
553.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słodki deser profiteroles, czyli francuskie ptysie możesz podawać z lodami bananowymi, sosem czekoladowym i posypką z pierniczków. Takim oryginalnym deserem na pewno zaskoczysz domowników!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    0 min
    W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  • Krok 2

    0 min
    Postaw z powrotem garnek na ogniu i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
  • Krok 3

    0 min
    Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 4

    0 min
    Lody bananowe: Pokrojone banany zmiksuj z sokiem z limonki i masłem orzechowym, aż powstanie gładka masa. Odstaw do zamrażalnika.
  • Krok 5

    0 min
    Sos czekoladowy: Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż czekolada się rozpuści.
  • Krok 6

    0 min
    Ostudzone ptysie przekrój na dwie części. Następnie nadziewaj ptysie łyżką lodów bananowych. Gotowe ciastka polej sosem czekoladowym i posyp startą skórką pomarańczy oraz pokruszonymi pierniczkami korzennymi.
Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 1 z 6

W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 2 z 6

Postaw z powrotem garnek na ogniu i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 3 z 6

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 4 z 6

Lody bananowe: Pokrojone banany zmiksuj z sokiem z limonki i masłem orzechowym, aż powstanie gładka masa. Odstaw do zamrażalnika.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 5 z 6

Sos czekoladowy: Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż czekolada się rozpuści.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 6 z 6

Ostudzone ptysie przekrój na dwie części. Następnie nadziewaj ptysie łyżką lodów bananowych. Gotowe ciastka polej sosem czekoladowym i posyp startą skórką pomarańczy oraz pokruszonymi pierniczkami korzennymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Choinki piernikowe

    Choinki piernikowe

    1 godz 31 min Łatwy
  • Eklerki z kremem budyniowym

    Eklerki z kremem budyniowym

    1 godz 18 min Łatwy
  • Ptysie z budyniem

    Ptysie z budyniem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu