Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ptysie

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 ml
Mleko
5 łyżek
Cukier
100 g
Masło
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna
125 g
Masło
4 
Jajko
1 szklanka
Mąka pszenna
1 szklanka
Woda
1 tabliczka
Czekolada gorzka
2 łyżek
Masło
1 trochę
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
192.77 kcal
Węglowodany
11.43 g
Białko
3.42 g
Tłuszcze
14.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
5 min
W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
Krok 2
10 min
Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
Krok 3
10 min
Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 4
5 min
Masę wyciskaj w okrągłe porcje na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki.
Krok 5
35 min
Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.
Krok 6
10 min
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
15 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 8
10 min
Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką oprósz cukrem pudrem lub oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.
Ptysie

Krok 1 z 8

W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.

Ptysie

Krok 2 z 8

Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.

Ptysie

Krok 3 z 8

Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Ptysie

Krok 4 z 8

Masę wyciskaj w okrągłe porcje na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki.

Ptysie

Krok 5 z 8

Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.

Ptysie

Krok 6 z 8

0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Ptysie

Krok 7 z 8

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.

Ptysie

Krok 8 z 8

Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką oprósz cukrem pudrem lub oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.

Ptysie to smaczny sposób na szybki i prosty deser, który przypadnie do gustu szczególnie fanom słodkich kremów. Główną zaletą tego rodzaju deseru jest to, że możesz go zabrać wszędzie ze sobą. Ptysie są idealnym rozwiązaniem podczas wszystkich pikników, wycieczek i przyjęć na świeżym powietrzu. Sprawdź nasz przepis na ptysie z wykorzystaniem Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika