Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ptysie z budyniem
Dodaj do CookBook

Ptysie z budyniem

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
400  ml
Mleko
5  łyżek
Cukier
100  g
Masło
1  Płaska łyżka
Mąka pszenna
125  g
Masło
4 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
1  szklanka
Woda
1  tabliczka
Czekolada gorzka
2  łyżek
Masło
trochę
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.3 g
Wartość energetyczna
105.5 kcal
Tłuszcze
4.7 g
Białko
3.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ptysie to smaczny sposób na szybki i prosty deser, który przypadnie do gustu szczególnie fanom słodkich kremów. Główną zaletą tego rodzaju deseru jest to, że możesz go zabrać wszędzie ze sobą. Ptysie są idealnym rozwiązaniem podczas wszystkich pikników, wycieczek i przyjęć na świeżym powietrzu. Sprawdź nasz przepis na ptysie z wykorzystaniem Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
  • Krok 2

    10 min
    Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
  • Krok 3

    10 min
    Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Krok 4

    5 min
    Masę wyciskaj w okrągłe porcje na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki.
  • Krok 5

    35 min
    Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.
  • Krok 6

    10 min
    0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  • Krok 7

    15 min
    Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
  • Krok 8

    10 min
    Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką oprósz cukrem pudrem lub oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.
Ptysie z budyniem

Krok 1 z 8

W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.

Ptysie z budyniem

Krok 2 z 8

Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.

Ptysie z budyniem

Krok 3 z 8

Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Ptysie z budyniem

Krok 4 z 8

Masę wyciskaj w okrągłe porcje na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki.

Ptysie z budyniem

Krok 5 z 8

Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.

Ptysie z budyniem

Krok 6 z 8

0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Ptysie z budyniem

Krok 7 z 8

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.

Ptysie z budyniem

Krok 8 z 8

Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką oprósz cukrem pudrem lub oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

    Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

    1 godz Średni
  • Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

    Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu