Ptysie
100min
Łatwy
1 opakowanie
400 ml
Mleko
5 łyżek
Cukier
100 g
Masło
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna
125 g
Masło
4
Jajko
1 szklanka
Mąka pszenna
1 szklanka
Woda
1 tabliczka
Czekolada gorzka
2 łyżek
Masło
1 trochę
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)
.
Wartości odżywcze
Białko
3.42 g
Węglowodany
11.43 g
Tłuszcze
14.43 g
Wartość energetyczna
192.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
5 min
W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
Krok 2
10 min
Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
Krok 3
10 min
Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 4
5 min
Masę wyciskaj w okrągłe porcje na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki.
Krok 5
35 min
Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.
Krok 6
10 min
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
15 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 8
10 min
Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką oprósz cukrem pudrem lub oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.
Ptysie to smaczny sposób na szybki i prosty deser, który przypadnie do gustu szczególnie fanom słodkich kremów. Główną zaletą tego rodzaju deseru jest to, że możesz go zabrać wszędzie ze sobą. Ptysie są idealnym rozwiązaniem podczas wszystkich pikników, wycieczek i przyjęć na świeżym powietrzu. Sprawdź nasz przepis na ptysie z wykorzystaniem Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY!
Komentarze 0