Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ptysie to smaczny sposób na szybki i prosty deser, który przypadnie do gustu szczególnie fanom słodkich kremów. Główną zaletą tego rodzaju deseru jest to, że możesz go zabrać wszędzie ze sobą. Ptysie są idealnym rozwiązaniem podczas wszystkich pikników, wycieczek i przyjęć na świeżym powietrzu. Sprawdź nasz przepis na ptysie z wykorzystaniem Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY!
Przygotowanie
100 min
Krok 1
5 min
W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
Krok 2
10 min
Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
Krok 3
10 min
Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 4
5 min
Masę wyciskaj w okrągłe porcje na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki.
Krok 5
35 min
Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.
Krok 6
10 min
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
15 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 8
10 min
Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką oprósz cukrem pudrem lub oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.
Krok 1
z
8
W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
Krok 2
z
8
Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
Krok 3
z
8
Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 4
z
8
Masę wyciskaj w okrągłe porcje na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki.
Krok 5
z
8
Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.
Krok 6
z
8
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
z
8
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 8
z
8
Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką oprósz cukrem pudrem lub oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0