Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?

Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?

Jedną z największych trudności przy jego wyrabianiu są powstające w nim grudki. Jak im zapobiec?

Ciasto bez grudek - porady

Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, pośpiechu, ani mechanicznego wyrabiania.

  • Mleko dodawane do ciasta drożdżowego powinno być ciepłe. Ale nie gorące! Powinno mieć temperaturę ciała. Rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku, pozbędziesz się powstałych w nim grudek.
  • Pamiętaj też, w miarę możliwości używać suchych drożdży. Nie trzeba z nich robić rozczynu, tylko po prostu wymieszać bezpośrednio z mąką. Dzięki temu ryzyko powstania grudek w cieście będzie znikome. Pamiętaj! Suchych drożdży dodajemy zawsze o połowę mniej niż tych świeżych!
  • Reszta składników, a szczególnie jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W tym celu należy je wyjąć około 2 godziny wcześniej z lodówki. Jeśli jednak zapomnisz o tym, wstaw je po prostu na chwilę do ciepłej wody. Zapobieganiu grudek w cieście może też pomóc utarcie jajek z cukrem przed połączeniem ich z resztą składników.

Sprawdź nasze słodkości z ciastem drożdżowym:

  1. Ciasto drożdżowe z truskawkami,
  2. Drożdżówka z owocami,
  3. Strucla drożdżowa z serem,
  4. Babka drożdżowa.

Polecane artykuły

Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
Dlaczego ciasto na pizzę się kurczy?
Dlaczego ciasto na pizzę się kurczy?
Dlaczego ciasto do pizzy wyszło za twarde?
Dlaczego ciasto do pizzy wyszło za twarde?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu