Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?

Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?

Jedną z największych trudności przy jego wyrabianiu są powstające w nim grudki. Jak im zapobiec?

Ciasto bez grudek - porady

Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, pośpiechu, ani mechanicznego wyrabiania.

  • Mleko dodawane do ciasta drożdżowego powinno być ciepłe. Ale nie gorące! Powinno mieć temperaturę ciała. Rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku, pozbędziesz się powstałych w nim grudek.
  • Pamiętaj też, w miarę możliwości używać suchych drożdży. Nie trzeba z nich robić rozczynu, tylko po prostu wymieszać bezpośrednio z mąką. Dzięki temu ryzyko powstania grudek w cieście będzie znikome. Pamiętaj! Suchych drożdży dodajemy zawsze o połowę mniej niż tych świeżych!
  • Reszta składników, a szczególnie jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W tym celu należy je wyjąć około 2 godziny wcześniej z lodówki. Jeśli jednak zapomnisz o tym, wstaw je po prostu na chwilę do ciepłej wody. Zapobieganiu grudek w cieście może też pomóc utarcie jajek z cukrem przed połączeniem ich z resztą składników.

Sprawdź nasze słodkości z ciastem drożdżowym:

  1. Ciasto drożdżowe z truskawkami,
  2. Drożdżówka z owocami,
  3. Strucla drożdżowa z serem,
  4. Babka drożdżowa.
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Polecane artykuły

klejące się do wałka ciasto
Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
ciasto na pizzę
Dlaczego ciasto na pizzę się kurczy?
ciasto do pizzy
Dlaczego ciasto do pizzy wyszło za twarde?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu