Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Jedną z największych trudności przy jego wyrabianiu są powstające w nim grudki. Jak im zapobiec?

Ciasto bez grudek - porady

Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, pośpiechu, ani mechanicznego wyrabiania.

  • Mleko dodawane do ciasta drożdżowego powinno być ciepłe. Ale nie gorące! Powinno mieć temperaturę ciała. Rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku, pozbędziesz się powstałych w nim grudek.
  • Pamiętaj też, w miarę możliwości używać suchych drożdży. Nie trzeba z nich robić rozczynu, tylko po prostu wymieszać bezpośrednio z mąką. Dzięki temu ryzyko powstania grudek w cieście będzie znikome. Pamiętaj! Suchych drożdży dodajemy zawsze o połowę mniej niż tych świeżych!
  • Reszta składników, a szczególnie jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W tym celu należy je wyjąć około 2 godziny wcześniej z lodówki. Jeśli jednak zapomnisz o tym, wstaw je po prostu na chwilę do ciepłej wody. Zapobieganiu grudek w cieście może też pomóc utarcie jajek z cukrem przed połączeniem ich z resztą składników.

Sprawdź nasze słodkości z ciastem drożdżowym:

  1. Ciasto drożdżowe z truskawkami,
  2. Drożdżówka z owocami,
  3. Strucla drożdżowa z serem,
  4. Babka drożdżowa.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty