Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
truskawka
2 łyżek
Cukier puder
2 paczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1 szklanka
Mleko
50 g
Drożdże
600 g
Mąka pszenna
3 
Jajko
100 g
Cukier
150 g
Masło
1 szczypta
Sól
3 łyżek
Mąka pszenna
2 łyżek
Cukier
3 łyżek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
282.3 kcal
Węglowodany
40.5 g
Białko
5.35 g
Tłuszcze
10.91 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
3 min
Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
5 min
Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.
Krok 3
30 min
Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Krok 4
5 min
Składniki połącz (mąka pszenna 3 łyżki, cukier 2 łyżki, masło roztopione 3 łyżki), tworząc kruszonkę.
Krok 5
10 min
Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Krok 6
1 min
Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.
Krok 7
20 min
Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.
Krok 8
45 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.
Krok 9
1 min
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 1 z 9

Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 2 z 9

Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 3 z 9

Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 4 z 9

Składniki połącz (mąka pszenna 3 łyżki, cukier 2 łyżki, masło roztopione 3 łyżki), tworząc kruszonkę.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 5 z 9

Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 6 z 9

Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 7 z 9

Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 9 z 9

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe domowej roboty zawsze różni się od wyrobów cukierniczych dostępnych w sklepach. Być może jego przygotowanie wymaga odrobiny wysiłku, ale efekt końcowy jest tego wart. Nasz przepis na domowe ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką i waniliowym aromatem wykorzystasz do stworzenia rozmaitych słodkości – od pysznych bułeczek, aż po ciasto drożdżowe z owocami. W zależności od sezonu możesz wykorzystać świeże lub mrożone truskawki, śliwki czy jagody, ale też soczyste jabłka.

Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiej do miski, a jajka ubij razem ze zwykłym cukrem i Cukrem Wanilinowym WINIARY. Następnie połącz składniki ciasta i dokładnie je wyrób tak, żeby odstawało od brzegów miski. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Na koniec przykryj wyrobione ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki, rozwałkowanie wyrośniętego ciasta oraz wyłożenie go na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na jego wierzchu rozłóż owoce. Jeśli wybierasz te bardziej soczyste, obtocz je wcześniej w mące – to zapobiegnie puszczaniu przez nie soków. Posyp całość kruszonką i odstaw jeszcze na 20 minut.

Dopiero po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika na 45 minut i piecz w temperaturze 150-160 stopni. Odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika