Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Truskawki lub inne sezonowe, miękkie owoce, np. maliny, wiśnie, porzeczki lub czereśnie
2  łyżek
Cukier puder
2  opakowań
Cukier wanilinowy WINIARY
1  szklanka
Ciepłe mleko
30  g
Drożdże świeże (lub 12 g suszonych)
600  g
Mąka pszenna, pełnoziarnista lub zwykła
3 
Jajko
100  g
Cukier
150  g
Masło
1  szczypta
Sól
3  łyżek
Mąka pszenna, pełnoziarnista lub zwykła (do kruszonki)
2  łyżek
Cukier
3  łyżek
Masło (do kruszonki)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.5 g
Węglowodany
36.68 g
Tłuszcze
9.52 g
Wartość energetyczna
253.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto drożdżowe domowej roboty zawsze różni się od wyrobów cukierniczych dostępnych w sklepach. Być może jego przygotowanie wymaga odrobiny wysiłku, ale efekt końcowy jest tego wart. Nasz przepis na domowe ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką i waniliowym aromatem wykorzystasz do stworzenia rozmaitych słodkości – od pysznych bułeczek, aż po ciasto drożdżowe z owocami. W zależności od sezonu możesz wykorzystać świeże lub mrożone truskawki, śliwki czy jagody, ale też soczyste jabłka.

Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiej do miski, a jajka ubij razem ze zwykłym cukrem i Cukrem Wanilinowym WINIARY. Następnie połącz składniki ciasta i dokładnie je wyrób tak, żeby odstawało od brzegów miski. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Na koniec przykryj wyrobione ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki, rozwałkowanie wyrośniętego ciasta oraz wyłożenie go na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na jego wierzchu rozłóż owoce. Jeśli wybierasz te bardziej soczyste, obtocz je wcześniej w mące – to zapobiegnie puszczaniu przez nie soków. Posyp całość kruszonką i odstaw jeszcze na 20 minut.

Dopiero po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika na 45 minut i piecz w temperaturze 150-160 stopni. Odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    3 min
    Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.
  • Krok 3

    30 min
    Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Składniki połącz (mąka pszenna 3 łyżki, cukier 2 łyżki, masło roztopione 3 łyżki), tworząc kruszonkę.
  • Krok 5

    10 min
    Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  • Krok 6

    1 min
    Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.
  • Krok 7

    20 min
    Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.
  • Krok 8

    45 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 1 z 9

Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 2 z 9

Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 3 z 9

Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 4 z 9

Składniki połącz (mąka pszenna 3 łyżki, cukier 2 łyżki, masło roztopione 3 łyżki), tworząc kruszonkę.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 5 z 9

Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 6 z 9

Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 7 z 9

Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 9 z 9

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    2 godz 42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu