
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiej do miski, a jajka ubij razem ze zwykłym cukrem i Cukrem Wanilinowym WINIARY. Następnie połącz składniki ciasta i dokładnie je wyrób tak, żeby odstawało od brzegów miski. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Na koniec przykryj wyrobione ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki, rozwałkowanie wyrośniętego ciasta oraz wyłożenie go na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na jego wierzchu rozłóż owoce. Jeśli wybierasz te bardziej soczyste, obtocz je wcześniej w mące – to zapobiegnie puszczaniu przez nie soków. Posyp całość kruszonką i odstaw jeszcze na 20 minut.
Dopiero po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika na 45 minut i piecz w temperaturze 150-160 stopni. Odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
5 minKrok 3
30 minKrok 4
5 minKrok 5
10 minKrok 6
1 minKrok 7
20 minKrok 8
45 minKrok 9
1 min
Krok 1 z 9
Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 2 z 9
Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.

Krok 3 z 9
Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Krok 4 z 9
Składniki połącz (mąka pszenna 3 łyżki, cukier 2 łyżki, masło roztopione 3 łyżki), tworząc kruszonkę.

Krok 5 z 9
Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Krok 6 z 9
Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.

Krok 7 z 9
Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.

Krok 8 z 9
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.

Krok 9 z 9
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0