Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Dodaj do CookBook

Ciasto drożdżowe z truskawkami

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Truskawki lub inne sezonowe, miękkie owoce, np. maliny, wiśnie, porzeczki lub czereśnie
2  łyżek
Cukier puder
2  opakowań
Cukier wanilinowy WINIARY
1  szklanka
Ciepłe mleko
30  g
Drożdże świeże (lub 12 g suszonych)
600  g
Mąka pszenna, pełnoziarnista lub zwykła
3 
Jajko
100  g
Cukier
150  g
Masło
1  szczypta
Sól
3  łyżek
Mąka pszenna, pełnoziarnista lub zwykła (do kruszonki)
2  łyżek
Cukier
3  łyżek
Masło (do kruszonki)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.7 g
Wartość energetyczna
253.7 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto drożdżowe domowej roboty zawsze różni się od wyrobów cukierniczych dostępnych w sklepach. Być może jego przygotowanie wymaga odrobiny wysiłku, ale efekt końcowy jest tego wart. Nasz przepis na domowe ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką i waniliowym aromatem wykorzystasz do stworzenia rozmaitych słodkości – od pysznych bułeczek, aż po ciasto drożdżowe z owocami. W zależności od sezonu możesz wykorzystać świeże lub mrożone truskawki, śliwki czy jagody, ale też soczyste jabłka.

Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiej do miski, a jajka ubij razem ze zwykłym cukrem i Cukrem Wanilinowym WINIARY. Następnie połącz składniki ciasta i dokładnie je wyrób tak, żeby odstawało od brzegów miski. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Na koniec przykryj wyrobione ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki, rozwałkowanie wyrośniętego ciasta oraz wyłożenie go na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na jego wierzchu rozłóż owoce. Jeśli wybierasz te bardziej soczyste, obtocz je wcześniej w mące – to zapobiegnie puszczaniu przez nie soków. Posyp całość kruszonką i odstaw jeszcze na 20 minut.

Dopiero po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika na 45 minut i piecz w temperaturze 150-160 stopni. Odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    3 min
    Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.
  • Krok 3

    30 min
    Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Składniki połącz (mąka pszenna 3 łyżki, cukier 2 łyżki, masło roztopione 3 łyżki), tworząc kruszonkę.
  • Krok 5

    10 min
    Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  • Krok 6

    1 min
    Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.
  • Krok 7

    20 min
    Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.
  • Krok 8

    45 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 1 z 9

Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 2 z 9

Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 3 z 9

Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 4 z 9

Składniki połącz (mąka pszenna 3 łyżki, cukier 2 łyżki, masło roztopione 3 łyżki), tworząc kruszonkę.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 5 z 9

Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 6 z 9

Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 7 z 9

Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Krok 9 z 9

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

ZENON

Rozmiar blaszki ?
Zenon
Anonim (niezweryfikowany) 05/28/2024-12:26 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu