Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Drożdżówka z owocami

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
250  ml
Mleko
1 
Jajko
1 
Białko
20  g
Miód
75  g
Masło
1  szczypta
Sól
300  g
Maliny
40  g
Drożdże
100  ml
Mleko
5  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.3 g
Węglowodany
31.64 g
Tłuszcze
5.46 g
Wartość energetyczna
200.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Owoce takie jak maliny, agrest czy porzeczka, których latem jest pod dostatkiem, to wspaniałe dodatki do wszelkich deserów i przekąsek. Proponowany przez nas przepis na drożdżówki z owocami jest bardzo łatwy do wykonania! Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie niezbędne składniki do stworzenia ciasta drożdżowego i odczekać odpowiednią ilość czasu, aby mogło dobrze wyrosnąć. Następnie trzeba już tylko ugotować budyń i ozdobić nim świeżo upieczone drożdżówki. Nie zapominaj oczywiście o owocach! Brzmi niezwykle prosto i smacznie, prawda? Sprawdź nasz przepis na drożdżówki z owocami!

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj rozczyn drożdżowy: do naczynia wrzuć drożdże i zasyp cukrem, następnie zalej letnim mlekiem (nie gorącym, gdyż temperatura zabija drożdże!).
  • Krok 2

    10 min
    Wymieszaj do rozpuszczenia, następnie dodaj mąkę i ponownie zamieszaj, aby nie było grudek. Powstała miksturę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    5 min
    Wymieszaj szklankę mleka z miodem oraz jajkiem. Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy, masło oraz sól.
  • Krok 4

    10 min
    Połącz składniki i wyrabiaj je na gładkie ciasto.
  • Krok 5

    20 min
    Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 7

    10 min
    Z wyrośniętego ciast uformuj bułeczki o masie ok. 50-60 g każda, następnie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrób w każdej bułeczce wgłębienie.
  • Krok 8

    5 min
    Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem, nałóż budyń oraz owoce.
  • Krok 9

    25 min
    Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Drożdżówka z owocami

Krok 1 z 9

Przygotuj rozczyn drożdżowy: do naczynia wrzuć drożdże i zasyp cukrem, następnie zalej letnim mlekiem (nie gorącym, gdyż temperatura zabija drożdże!).

Drożdżówka z owocami

Krok 2 z 9

Wymieszaj do rozpuszczenia, następnie dodaj mąkę i ponownie zamieszaj, aby nie było grudek. Powstała miksturę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdżówka z owocami

Krok 3 z 9

Wymieszaj szklankę mleka z miodem oraz jajkiem. Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy, masło oraz sól.

Drożdżówka z owocami

Krok 4 z 9

Połącz składniki i wyrabiaj je na gładkie ciasto.

Drożdżówka z owocami

Krok 5 z 9

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości.

Drożdżówka z owocami

Krok 6 z 9

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.

Drożdżówka z owocami

Krok 7 z 9

Z wyrośniętego ciast uformuj bułeczki o masie ok. 50-60 g każda, następnie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrób w każdej bułeczce wgłębienie.

Drożdżówka z owocami

Krok 8 z 9

Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem, nałóż budyń oraz owoce.

Drożdżówka z owocami

Krok 9 z 9

Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu