Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj rozczyn drożdżowy: do naczynia wrzuć drożdże i zasyp cukrem, następnie zalej letnim mlekiem (nie gorącym, gdyż temperatura zabija drożdże!).
Wymieszaj do rozpuszczenia, następnie dodaj mąkę i ponownie zamieszaj, aby nie było grudek. Powstała miksturę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wymieszaj szklankę mleka z miodem oraz jajkiem. Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy, masło oraz sól.
Połącz składniki i wyrabiaj je na gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości.
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
Z wyrośniętego ciast uformuj bułeczki o masie ok. 50-60 g każda, następnie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrób w każdej bułeczce wgłębienie.
Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem, nałóż budyń oraz owoce.
Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0