Drożdżówka z owocami
95min
Łatwy
1 opakowanie
500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 ml
Mleko
1
Jajko
1
Białko
20 g
Miód
75 g
Masło
1 szczypta
Sól
300 g
Maliny
40 g
Drożdże
100 ml
Mleko
5 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
6.47 g
Węglowodany
31.78 g
Tłuszcze
6.06 g
Wartość energetyczna
206.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
95 min
Krok 1
5 min
Przygotuj rozczyn drożdżowy: do naczynia wrzuć drożdże i zasyp cukrem, następnie zalej letnim mlekiem (nie gorącym, gdyż temperatura zabija drożdże!).
Krok 2
10 min
Wymieszaj do rozpuszczenia, następnie dodaj mąkę i ponownie zamieszaj, aby nie było grudek. Powstała miksturę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
5 min
Wymieszaj szklankę mleka z miodem oraz jajkiem. Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy, masło oraz sól.
Krok 4
10 min
Połącz składniki i wyrabiaj je na gładkie ciasto.
Krok 5
20 min
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości.
Krok 6
5 min
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
Krok 7
10 min
Z wyrośniętego ciast uformuj bułeczki o masie ok. 50-60 g każda, następnie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrób w każdej bułeczce wgłębienie.
Krok 8
5 min
Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem, nałóż budyń oraz owoce.
Krok 9
25 min
Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Owoce takie jak maliny, agrest czy porzeczka, których latem jest pod dostatkiem, to wspaniałe dodatki do wszelkich deserów i przekąsek. Proponowany przez nas przepis na drożdżówki z owocami jest bardzo łatwy do wykonania! Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie niezbędne składniki do stworzenia ciasta drożdżowego i odczekać odpowiednią ilość czasu, aby mogło dobrze wyrosnąć. Następnie trzeba już tylko ugotować budyń i ozdobić nim świeżo upieczone drożdżówki. Nie zapominaj oczywiście o owocach! Brzmi niezwykle prosto i smacznie, prawda? Sprawdź nasz przepis na drożdżówki z owocami!
Komentarze 0