Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Dlaczego ciasto do pizzy wyszło za twarde?

Jeżeli ciasto wyszło za twarde, powodów może być kilka:

  1. Ciasto za krótko wyrastało – właściwy czas to 30-45 minut.
  2. Drożdże były nieświeże – kupując drożdże, zawsze pamiętaj, by sprawdzić datę przydatności, a także o tym, że świeże drożdże są z zasady mniej trwałe niż suche i zawsze należy przechowywać je w lodówce.
  3. Ciasto zostało zbyt mocno wypieczone – należy piec je krótko, za to w wysokiej temperaturze. Jeśli twój domowy piekarnik osiąga temperaturę 250°C, wystarczy 6-8 minut. W 220°C pieczenie należy wydłużyć do 10 minut.

Polecane artykuły

Dlaczego ciasto na pizzę się kurczy?
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Dlaczego ciasto na pizzę nie wyrosło?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu