Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jeżeli ciasto nie rośnie, najczęściej dzieje się tak, ponieważ:

  1. Drożdży było zbyt mało w stosunku do mąki – odpowiednie proporcje to 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych na 400 g mąki.
  2. Drożdże były nieświeże – kupując drożdże zawsze pamiętaj, by sprawdzić datę przydatności, a także o tym, że świeże drożdże są z zasady mniej trwałe niż suche i zawsze należy przechowywać je w lodówce.
  3. Temperatura była za niska – ciasto powinno wyrastać w temperaturze co najmniej pokojowej, czyli 20-24°C i wówczas potrzebuje 30-45 minut.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty