Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Strucla drożdżowa z serem

0
239 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Cukier
2 
Żółtko
50 g
Cukier puder
60 g
Masło
1 szczypta
Sól
2 
Żółtko
2 łyżek
Cukier
1 
Białko
1 trochę
Masło
15 g
Drożdże
2 łyżek
Mleko 3,2%
1 trochę
Skórka z cytryny
250 g
Mąka pszenna
0.5 szklanka
Mleko 3,2%
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
500 g
Ser twarogowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.66 g
Węglowodany
31.32 g
Tłuszcze
17.23 g
Wartość energetyczna
313.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

239 min
Krok 1
35 min
Drożdże dokładnie połącz z mlekiem i cukrem do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw tak otrzymany rozczyn w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Krok 2
17 min
Masło delikatnie rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
15 min
Mąkę, cukier, szczyptę soli wysyp na stolnicę. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch i wylej na stolnicę. Wyrób ciasto wlewając powoli wyrośnięte drożdże.
Krok 4
30 min
Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 5
10 min
Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników
Krok 6
1 min
Wąską blaszkę (może być również keksówka) wysmaruj tłuszczem.
Krok 7
1 min
Po wyrośnięciu ciasto nakłuj palcem w kilku miejscach żeby opadło.
Krok 8
5 min
Wyjmij na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowuj na prostokąt.
Krok 9
10 min
Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj przygotowany ser i delikatnie zawiń w tzw. roladę.
Krok 10
25 min
Gotową struclę przełóż do blaszki. Ponownie odstaw blaszkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 11
90 min
Białko roztrzep w miseczce i pędzelkiem cukierniczym rozsmaruj je na wyrośniętym cieście. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190°C na ok. 1,5 godz.
Strucla drożdżowa z serem

Krok 1 z 11

Drożdże dokładnie połącz z mlekiem i cukrem do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw tak otrzymany rozczyn w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 2 z 11

Masło delikatnie rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 3 z 11

Mąkę, cukier, szczyptę soli wysyp na stolnicę. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch i wylej na stolnicę. Wyrób ciasto wlewając powoli wyrośnięte drożdże.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 4 z 11

Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 5 z 11

Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników

Strucla drożdżowa z serem

Krok 6 z 11

Wąską blaszkę (może być również keksówka) wysmaruj tłuszczem.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 7 z 11

Po wyrośnięciu ciasto nakłuj palcem w kilku miejscach żeby opadło.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 8 z 11

Wyjmij na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowuj na prostokąt.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 9 z 11

Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj przygotowany ser i delikatnie zawiń w tzw. roladę.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 10 z 11

Gotową struclę przełóż do blaszki. Ponownie odstaw blaszkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 11 z 11

Białko roztrzep w miseczce i pędzelkiem cukierniczym rozsmaruj je na wyrośniętym cieście. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190°C na ok. 1,5 godz.

Cudownie puszysta, delikatna strucla drożdżowa z serem to idealny podwieczorek na deszczowy weekend. Ciasto wyrasta sobie powoli, a my ucieramy słodką masę serową, pachnącą Cukrem wanilinowym WINIARY. Można dodać do niej garść sparzonych i odsączonych rodzynek albo nieco skórki pomarańczowej. Zawiniętą struclę możemy przed pieczeniem ponacinać delikatnie ostrym nożem - dzięki temu wszystko równomiernie się upiecze. Gdy ostygnie, możemy posypać cukrem pudrem, a najlepiej - posmarować lukrem cytrynowym. Teraz trzeba się tylko zdecydować, czy zjemy naszą struclę z mlekiem, kawą, herbatą czy kakao.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika