Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Strucla drożdżowa z serem
Dodaj do CookBook

Strucla drożdżowa z serem

(0)
3 godz 59 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Cukier
2 
Żółtko
50  g
Cukier puder
60  g
Masło
1  szczypta
Sól
2 
Żółtko
2  łyżek
Cukier
1 
Białko
trochę
Masło
15  g
Drożdże
2  łyżek
Mleko 3,2%
trochę
Skórka z cytryny
250  g
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Mleko 3,2%
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
500  g
Ser twarogowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.3 g
Wartość energetyczna
313.8 kcal
Tłuszcze
17.2 g
Białko
8.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cudownie puszysta, delikatna strucla drożdżowa z serem to idealny podwieczorek na deszczowy weekend. Ciasto wyrasta sobie powoli, a my ucieramy słodką masę serową, pachnącą Cukrem wanilinowym WINIARY. Można dodać do niej garść sparzonych i odsączonych rodzynek albo nieco skórki pomarańczowej. Zawiniętą struclę możemy przed pieczeniem ponacinać delikatnie ostrym nożem - dzięki temu wszystko równomiernie się upiecze. Gdy ostygnie, możemy posypać cukrem pudrem, a najlepiej - posmarować lukrem cytrynowym. Teraz trzeba się tylko zdecydować, czy zjemy naszą struclę z mlekiem, kawą, herbatą czy kakao.

Przygotowanie

239 min
  • Krok 1

    35 min
    Drożdże dokładnie połącz z mlekiem i cukrem do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw tak otrzymany rozczyn w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    17 min
    Masło delikatnie rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 3

    15 min
    Mąkę, cukier, szczyptę soli wysyp na stolnicę. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch i wylej na stolnicę. Wyrób ciasto wlewając powoli wyrośnięte drożdże.
  • Krok 4

    30 min
    Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Krok 5

    10 min
    Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników
  • Krok 6

    1 min
    Wąską blaszkę (może być również keksówka) wysmaruj tłuszczem.
  • Krok 7

    1 min
    Po wyrośnięciu ciasto nakłuj palcem w kilku miejscach żeby opadło.
  • Krok 8

    5 min
    Wyjmij na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowuj na prostokąt.
  • Krok 9

    10 min
    Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj przygotowany ser i delikatnie zawiń w tzw. roladę.
  • Krok 10

    25 min
    Gotową struclę przełóż do blaszki. Ponownie odstaw blaszkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 11

    90 min
    Białko roztrzep w miseczce i pędzelkiem cukierniczym rozsmaruj je na wyrośniętym cieście. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190°C na ok. 1,5 godz.
Strucla drożdżowa z serem

Krok 1 z 11

Drożdże dokładnie połącz z mlekiem i cukrem do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw tak otrzymany rozczyn w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 2 z 11

Masło delikatnie rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 3 z 11

Mąkę, cukier, szczyptę soli wysyp na stolnicę. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch i wylej na stolnicę. Wyrób ciasto wlewając powoli wyrośnięte drożdże.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 4 z 11

Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 5 z 11

Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników

Strucla drożdżowa z serem

Krok 6 z 11

Wąską blaszkę (może być również keksówka) wysmaruj tłuszczem.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 7 z 11

Po wyrośnięciu ciasto nakłuj palcem w kilku miejscach żeby opadło.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 8 z 11

Wyjmij na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowuj na prostokąt.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 9 z 11

Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj przygotowany ser i delikatnie zawiń w tzw. roladę.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 10 z 11

Gotową struclę przełóż do blaszki. Ponownie odstaw blaszkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 11 z 11

Białko roztrzep w miseczce i pędzelkiem cukierniczym rozsmaruj je na wyrośniętym cieście. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190°C na ok. 1,5 godz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia niemiecka
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Nowy Rok
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Strucla drożdżowa z makiem

    Strucla drożdżowa z makiem

    13 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu