
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Strucla drożdżowa z serem
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
35 minKrok 2
17 minKrok 3
15 minKrok 4
30 minKrok 5
10 minKrok 6
1 minKrok 7
1 minKrok 8
5 minKrok 9
10 minKrok 10
25 minKrok 11
90 minKrok 1 z 11
Drożdże dokładnie połącz z mlekiem i cukrem do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw tak otrzymany rozczyn w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Krok 2 z 11
Masło delikatnie rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
Krok 3 z 11
Mąkę, cukier, szczyptę soli wysyp na stolnicę. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch i wylej na stolnicę. Wyrób ciasto wlewając powoli wyrośnięte drożdże.
Krok 4 z 11
Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 5 z 11
Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników
Krok 6 z 11
Wąską blaszkę (może być również keksówka) wysmaruj tłuszczem.
Krok 7 z 11
Po wyrośnięciu ciasto nakłuj palcem w kilku miejscach żeby opadło.
Krok 8 z 11
Wyjmij na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowuj na prostokąt.
Krok 9 z 11
Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj przygotowany ser i delikatnie zawiń w tzw. roladę.
Krok 10 z 11
Gotową struclę przełóż do blaszki. Ponownie odstaw blaszkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 11 z 11
Białko roztrzep w miseczce i pędzelkiem cukierniczym rozsmaruj je na wyrośniętym cieście. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190°C na ok. 1,5 godz.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0