Strucla drożdżowa z serem
239min
Łatwy
1 łyżeczka
Cukier
2
Żółtko
50 g
Cukier puder
60 g
Masło
1 szczypta
Sól
2
Żółtko
2 łyżek
Cukier
1
Białko
1 trochę
Masło
15 g
Drożdże
2 łyżek
Mleko 3,2%
1 trochę
Skórka z cytryny
250 g
Mąka pszenna
0.5 szklanka
Mleko 3,2%
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
500 g
Ser twarogowy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.66 g
Węglowodany
31.32 g
Tłuszcze
17.23 g
Wartość energetyczna
313.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
239 min
Krok 1
35 min
Drożdże dokładnie połącz z mlekiem i cukrem do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw tak otrzymany rozczyn w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Krok 2
17 min
Masło delikatnie rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
15 min
Mąkę, cukier, szczyptę soli wysyp na stolnicę. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch i wylej na stolnicę. Wyrób ciasto wlewając powoli wyrośnięte drożdże.
Krok 4
30 min
Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 5
10 min
Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników
Krok 6
1 min
Wąską blaszkę (może być również keksówka) wysmaruj tłuszczem.
Krok 7
1 min
Po wyrośnięciu ciasto nakłuj palcem w kilku miejscach żeby opadło.
Krok 8
5 min
Wyjmij na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowuj na prostokąt.
Krok 9
10 min
Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj przygotowany ser i delikatnie zawiń w tzw. roladę.
Krok 10
25 min
Gotową struclę przełóż do blaszki. Ponownie odstaw blaszkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 11
90 min
Białko roztrzep w miseczce i pędzelkiem cukierniczym rozsmaruj je na wyrośniętym cieście. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190°C na ok. 1,5 godz.
Cudownie puszysta, delikatna strucla drożdżowa z serem to idealny podwieczorek na deszczowy weekend. Ciasto wyrasta sobie powoli, a my ucieramy słodką masę serową, pachnącą Cukrem wanilinowym WINIARY. Można dodać do niej garść sparzonych i odsączonych rodzynek albo nieco skórki pomarańczowej. Zawiniętą struclę możemy przed pieczeniem ponacinać delikatnie ostrym nożem - dzięki temu wszystko równomiernie się upiecze. Gdy ostygnie, możemy posypać cukrem pudrem, a najlepiej - posmarować lukrem cytrynowym. Teraz trzeba się tylko zdecydować, czy zjemy naszą struclę z mlekiem, kawą, herbatą czy kakao.
Komentarze 0