Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Strucla drożdżowa z serem

Strucla drożdżowa z serem

(0)
3 godz 59 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Cukier
2 
Żółtko
50  g
Cukier puder
60  g
Masło
1  szczypta
Sól
2 
Żółtko
2  łyżek
Cukier
1 
Białko
trochę
Masło
15  g
Drożdże
2  łyżek
Mleko 3,2%
trochę
Skórka z cytryny
250  g
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Mleko 3,2%
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
500  g
Ser twarogowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.66 g
Węglowodany
31.32 g
Tłuszcze
17.23 g
Wartość energetyczna
313.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cudownie puszysta, delikatna strucla drożdżowa z serem to idealny podwieczorek na deszczowy weekend. Ciasto wyrasta sobie powoli, a my ucieramy słodką masę serową, pachnącą Cukrem wanilinowym WINIARY. Można dodać do niej garść sparzonych i odsączonych rodzynek albo nieco skórki pomarańczowej. Zawiniętą struclę możemy przed pieczeniem ponacinać delikatnie ostrym nożem - dzięki temu wszystko równomiernie się upiecze. Gdy ostygnie, możemy posypać cukrem pudrem, a najlepiej - posmarować lukrem cytrynowym. Teraz trzeba się tylko zdecydować, czy zjemy naszą struclę z mlekiem, kawą, herbatą czy kakao.

Przygotowanie

239 min
  • Krok 1

    35 min
    Drożdże dokładnie połącz z mlekiem i cukrem do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw tak otrzymany rozczyn w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    17 min
    Masło delikatnie rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 3

    15 min
    Mąkę, cukier, szczyptę soli wysyp na stolnicę. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch i wylej na stolnicę. Wyrób ciasto wlewając powoli wyrośnięte drożdże.
  • Krok 4

    30 min
    Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Krok 5

    10 min
    Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników
  • Krok 6

    1 min
    Wąską blaszkę (może być również keksówka) wysmaruj tłuszczem.
  • Krok 7

    1 min
    Po wyrośnięciu ciasto nakłuj palcem w kilku miejscach żeby opadło.
  • Krok 8

    5 min
    Wyjmij na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowuj na prostokąt.
  • Krok 9

    10 min
    Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj przygotowany ser i delikatnie zawiń w tzw. roladę.
  • Krok 10

    25 min
    Gotową struclę przełóż do blaszki. Ponownie odstaw blaszkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 11

    90 min
    Białko roztrzep w miseczce i pędzelkiem cukierniczym rozsmaruj je na wyrośniętym cieście. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190°C na ok. 1,5 godz.
Strucla drożdżowa z serem

Krok 1 z 11

Drożdże dokładnie połącz z mlekiem i cukrem do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw tak otrzymany rozczyn w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 2 z 11

Masło delikatnie rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 3 z 11

Mąkę, cukier, szczyptę soli wysyp na stolnicę. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch i wylej na stolnicę. Wyrób ciasto wlewając powoli wyrośnięte drożdże.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 4 z 11

Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 5 z 11

Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników

Strucla drożdżowa z serem

Krok 6 z 11

Wąską blaszkę (może być również keksówka) wysmaruj tłuszczem.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 7 z 11

Po wyrośnięciu ciasto nakłuj palcem w kilku miejscach żeby opadło.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 8 z 11

Wyjmij na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowuj na prostokąt.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 9 z 11

Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj przygotowany ser i delikatnie zawiń w tzw. roladę.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 10 z 11

Gotową struclę przełóż do blaszki. Ponownie odstaw blaszkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Strucla drożdżowa z serem

Krok 11 z 11

Białko roztrzep w miseczce i pędzelkiem cukierniczym rozsmaruj je na wyrośniętym cieście. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190°C na ok. 1,5 godz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia niemiecka
  • Łatwy przepis
  • Nowy Rok
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu