Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Strucla drożdżowa z makiem to kruchy pomysł na deser, zwłaszcza na deszczowe i chłodne popołudnia. Podawana na ciepło rozgrzeje Cię swoją słodyczą zbudowaną na Cukrze wanilinowym WINIARY. Przed włożeniem strucli do piekarnika pamiętaj, by wysmarować ją jajkiem. Dzięki temu nabierze ona złocistego koloru.
Przygotowanie
780 min
Krok 1
240 min
Rozetrzeć drożdże niewielką ilością cukru, mąki, mleka lub wody. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby zwiększył objętość 2 razy.
Krok 2
240 min
Następnie żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, margarynę, sól i resztę mleka. Przekładać do miski i bez wyrabiania czekać do wyrośnięcia.
Krok 3
240 min
Wyrośnięte ciasto i mak podzielić na 2 części (2 strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować robiąc prostokąt ok. 30x25 cm. Masę makową równo rozsmarować, pozostawiając ok. 2cm po krótszych bokach. Ciacho zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.
Krok 4
5 min
Następnie strucle wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu ładnie "błyszczała" (można nie smarować jajkiem, a za to po upieczeniu posmarować lukrem i wrzucić kilka skórek kandyzowanych pomarańczowych).
Krok 5
55 min
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni i piec ok. 45 min (sprawdzać w trakcie, aby się porządnie zarumienił).
Krok 1
z
5
Rozetrzeć drożdże niewielką ilością cukru, mąki, mleka lub wody. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby zwiększył objętość 2 razy.
Krok 2
z
5
Następnie żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, margarynę, sól i resztę mleka. Przekładać do miski i bez wyrabiania czekać do wyrośnięcia.
Krok 3
z
5
Wyrośnięte ciasto i mak podzielić na 2 części (2 strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować robiąc prostokąt ok. 30x25 cm. Masę makową równo rozsmarować, pozostawiając ok. 2cm po krótszych bokach. Ciacho zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.
Krok 4
z
5
Następnie strucle wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu ładnie "błyszczała" (można nie smarować jajkiem, a za to po upieczeniu posmarować lukrem i wrzucić kilka skórek kandyzowanych pomarańczowych).
Krok 5
z
5
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni i piec ok. 45 min (sprawdzać w trakcie, aby się porządnie zarumienił).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0