Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Strucla drożdżowa z makiem

0
780 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
13 porcji
Margaryna
10 płaskich łyżek
Cukier
3 
Żółtko
1 szklanka
Mleko
1 szczypta
Sól
1 
Jajko
3 płaskich łyżek
Masło
1 puszka
Pieprz ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

780 min
Krok 1
240 min
Rozetrzeć drożdże niewielką ilością cukru, mąki, mleka lub wody. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby zwiększył objętość 2 razy.
Krok 2
240 min
Następnie żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, sól i resztę mleka. Przekładać do miski i bez wyrabiania czekać do wyrośnięcia.
Krok 3
240 min
Wyrośnięte ciasto i mak podzielić na 2 części (2 strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować robiąc prostokąt ok. 30x25 cm. Masę makową równo rozsmarować, pozostawiając ok. 2cm po krótszych bokach. Ciacho zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.
Krok 4
5 min
Następnie strucle wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu ładnie "błyszczała" (można nie smarować jajkiem, a za to po upieczeniu posmarować lukrem i wrzucić kilka skórek kandyzowanych pomarańczowych).
Krok 5
55 min
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni i piec ok. 45 min (sprawdzać w trakcie, aby się porządnie zarumienił).
Strucla drożdżowa z makiem

Krok 1 z 5

Rozetrzeć drożdże niewielką ilością cukru, mąki, mleka lub wody. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby zwiększył objętość 2 razy.

Strucla drożdżowa z makiem

Krok 2 z 5

Następnie żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, sól i resztę mleka. Przekładać do miski i bez wyrabiania czekać do wyrośnięcia.

Strucla drożdżowa z makiem

Krok 3 z 5

Wyrośnięte ciasto i mak podzielić na 2 części (2 strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować robiąc prostokąt ok. 30x25 cm. Masę makową równo rozsmarować, pozostawiając ok. 2cm po krótszych bokach. Ciacho zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.

Strucla drożdżowa z makiem

Krok 4 z 5

Następnie strucle wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu ładnie "błyszczała" (można nie smarować jajkiem, a za to po upieczeniu posmarować lukrem i wrzucić kilka skórek kandyzowanych pomarańczowych).

Strucla drożdżowa z makiem

Krok 5 z 5

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni i piec ok. 45 min (sprawdzać w trakcie, aby się porządnie zarumienił).

Strucla drożdżowa z makiem to kruchy pomysł na deser, zwłaszcza na deszczowe i chłodne popołudnia. Podawana na ciepło rozgrzeje Cię swoją słodyczą zbudowaną na Cukrze wanilinowym WINIARY. Przed włożeniem strucli do piekarnika pamiętaj, by wysmarować ją jajkiem. Dzięki temu nabierze ona złocistego koloru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika