Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Strucla drożdżowa z makiem

Strucla drożdżowa z makiem

(0)
13 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest grachus

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2.5  szklanek
Mąka
13  dag
Margaryna
10  łyżek
Cukier
5  dag
Drożdże
3 
Żółtko
1  szklanka
Mleko
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
1  puszka
Mak
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.12 g
Węglowodany
38.39 g
Tłuszcze
24.58 g
Wartość energetyczna
408.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Strucla drożdżowa z makiem to kruchy pomysł na deser, zwłaszcza na deszczowe i chłodne popołudnia. Podawana na ciepło rozgrzeje Cię swoją słodyczą zbudowaną na Cukrze wanilinowym WINIARY. Przed włożeniem strucli do piekarnika pamiętaj, by wysmarować ją jajkiem. Dzięki temu nabierze ona złocistego koloru.

Przygotowanie

780 min
  • Krok 1

    240 min
    Rozetrzeć drożdże niewielką ilością cukru, mąki, mleka lub wody. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby zwiększył objętość 2 razy.
  • Krok 2

    240 min
    Następnie żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, margarynę, sól i resztę mleka. Przekładać do miski i bez wyrabiania czekać do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    240 min
    Wyrośnięte ciasto i mak podzielić na 2 części (2 strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować robiąc prostokąt ok. 30x25 cm. Masę makową równo rozsmarować, pozostawiając ok. 2cm po krótszych bokach. Ciacho zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie strucle wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu ładnie "błyszczała" (można nie smarować jajkiem, a za to po upieczeniu posmarować lukrem i wrzucić kilka skórek kandyzowanych pomarańczowych).
  • Krok 5

    55 min
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni i piec ok. 45 min (sprawdzać w trakcie, aby się porządnie zarumienił).
Strucla drożdżowa z makiem

Krok 1 z 5

Rozetrzeć drożdże niewielką ilością cukru, mąki, mleka lub wody. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby zwiększył objętość 2 razy.

Strucla drożdżowa z makiem

Krok 2 z 5

Następnie żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, margarynę, sól i resztę mleka. Przekładać do miski i bez wyrabiania czekać do wyrośnięcia.

Strucla drożdżowa z makiem

Krok 3 z 5

Wyrośnięte ciasto i mak podzielić na 2 części (2 strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować robiąc prostokąt ok. 30x25 cm. Masę makową równo rozsmarować, pozostawiając ok. 2cm po krótszych bokach. Ciacho zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.

Strucla drożdżowa z makiem

Krok 4 z 5

Następnie strucle wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu ładnie "błyszczała" (można nie smarować jajkiem, a za to po upieczeniu posmarować lukrem i wrzucić kilka skórek kandyzowanych pomarańczowych).

Strucla drożdżowa z makiem

Krok 5 z 5

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni i piec ok. 45 min (sprawdzać w trakcie, aby się porządnie zarumienił).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Bułki żytnie z ziarnami

    Bułki żytnie z ziarnami

    1 godz 58 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu