Eklerki z kremem budyniowym
1 godz 18 min
Łatwy
1
opakowanie
400
ml
Mleko
5
łyżek
Cukier
1
łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
100
g
Masło
125
g
Masło
4
Jajko
1
szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
szklanka
Woda
1
tabliczka
Czekolada gorzka
2
łyżek
Masło
trochę
Maliny
.
Wartości odżywcze
Białko
3.89 g
Węglowodany
13.27 g
Tłuszcze
16.05 g
Wartość energetyczna
216.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
78 min
Krok 1
5 min
W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
Krok 2
5 min
Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu, gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
Krok 3
15 min
Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy.
Krok 4
10 min
Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wyciskaj na blachę pokrytą papierem papierniczym za pomocą rękawa cukierniczego, możesz też zrobić to łyżką.
Krok 5
30 min
Piecz w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź i przekrój na pół.
Krok 6
5 min
W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
3 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 8
5 min
Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką i oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.
Eklerki z kremem budyniowym są doskonałym pomysłem na smaczny deser, który możesz serwować swojej rodzinie i przyjaciołom na wyjątkowe okazje lub po prostu wtedy, kiedy najdzie Was ochota na odrobinę słodyczy. Smakowity Budyń do ciast i kremów CZEKOLADOWY SMAK w połączeniu ze smakowitymi owocami na wierzchu każdej eklerki sprawi, że nawet najzwyklejszy dzień stanie się wyjątkowy i pełen przyjemnych doznań.
Komentarze 1