Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Eklerki z kremem budyniowym są doskonałym pomysłem na smaczny deser, który możesz serwować swojej rodzinie i przyjaciołom na wyjątkowe okazje lub po prostu wtedy, kiedy najdzie Was ochota na odrobinę słodyczy. Smakowity Budyń do ciast i kremów CZEKOLADOWY SMAK w połączeniu ze smakowitymi owocami na wierzchu każdej eklerki sprawi, że nawet najzwyklejszy dzień stanie się wyjątkowy i pełen przyjemnych doznań.
Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu, gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
Krok 3
15 min
Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy.
Krok 4
10 min
Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wyciskaj na blachę pokrytą papierem papierniczym za pomocą rękawa cukierniczego, możesz też zrobić to łyżką.
Krok 5
30 min
Piecz w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź i przekrój na pół.
Krok 6
5 min
W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
3 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 8
5 min
Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką i oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.
Krok 1
z
8
W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
Krok 2
z
8
Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu, gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
Krok 3
z
8
Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy.
Krok 4
z
8
Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wyciskaj na blachę pokrytą papierem papierniczym za pomocą rękawa cukierniczego, możesz też zrobić to łyżką.
Krok 5
z
8
Piecz w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź i przekrój na pół.
Krok 6
z
8
W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
z
8
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 8
z
8
Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką i oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
K
Kamila
Są w przepisie dwa składniki, znaczy się masło. Które jest do ciasta, a które do budyniu?
Komentarze 1