Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Eklerki z kremem budyniowym

0
78 min
Łatwy

Składniki

-
18 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 ml
Mleko
5 łyżek
Cukier
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
100 g
Masło
125 g
Masło
4 
Jajko
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Woda
1 tabliczka
Czekolada gorzka
2 łyżek
Masło
1 trochę
Maliny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
16.05 g
Białko
3.89 g
Wartość energetyczna
216.8 kcal
Węglowodany
13.27 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

78 min
Krok 1
5 min
W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
Krok 2
5 min
Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu, gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
Krok 3
15 min
Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy.
Krok 4
10 min
Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wyciskaj na blachę pokrytą papierem papierniczym za pomocą rękawa cukierniczego, możesz też zrobić to łyżką.
Krok 5
30 min
Piecz w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź i przekrój na pół.
Krok 6
5 min
W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
3 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 8
5 min
Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką i oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.
Eklerki z kremem budyniowym

Krok 1 z 8

W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.

Eklerki z kremem budyniowym

Krok 2 z 8

Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu, gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.

Eklerki z kremem budyniowym

Krok 3 z 8

Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy.

Eklerki z kremem budyniowym

Krok 4 z 8

Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wyciskaj na blachę pokrytą papierem papierniczym za pomocą rękawa cukierniczego, możesz też zrobić to łyżką.

Eklerki z kremem budyniowym

Krok 5 z 8

Piecz w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź i przekrój na pół.

Eklerki z kremem budyniowym

Krok 6 z 8

W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Eklerki z kremem budyniowym

Krok 7 z 8

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.

Eklerki z kremem budyniowym

Krok 8 z 8

Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką i oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.

Eklerki z kremem budyniowym są doskonałym pomysłem na smaczny deser, który możesz serwować swojej rodzinie i przyjaciołom na wyjątkowe okazje lub po prostu wtedy, kiedy najdzie Was ochota na odrobinę słodyczy. Smakowity Budyń do ciast i kremów CZEKOLADOWY SMAK w połączeniu ze smakowitymi owocami na wierzchu każdej eklerki sprawi, że nawet najzwyklejszy dzień stanie się wyjątkowy i pełen przyjemnych doznań.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika