Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jabłka - kategoria top

Pomysły na dania i desery z jabłkami

Poznaj pomysły na dania i desery z jabłkami. Dodaj swojej kuchni jabłkowego sznytu. Wśród przepisów propozycje na ciasta, powidła, dania mięsne i sałatki.

Przepisy 232
Sałatka śledziowa na pierniku

Sałatka śledziowa na pierniku

1 godz 20 min Łatwy
Sałatka śledziowa na pieczonym jabłku

Sałatka śledziowa na pieczonym jabłku

25 min Łatwy
Sałatka z jabłkiem, serem pleśniowym, orzechami, szpinakiem i rukolą

Sałatka z jabłkiem, serem pleśniowym, orzechami, szpinakiem i rukolą

15 min Łatwy
Sałatka śledziowa na słodko

Sałatka śledziowa na słodko

20 min Łatwy
Sałatka a’la śledziowa

Sałatka a’la śledziowa

1 godz 29 min Łatwy
Schab faszerowany grzybami leśnymi

Schab faszerowany grzybami leśnymi

65
2 godz 12 min Średni
Budyniowa szarlotka w pucharkach

Budyniowa szarlotka w pucharkach

21 min Łatwy
Szarlotka z różowym kisielem

Szarlotka z różowym kisielem

2 godz 35 min Łatwy
Szarlotka z babki wielkanocnej

Szarlotka z babki wielkanocnej

47 min Łatwy
Śledzie po tatarsku

Śledzie po tatarsku

1 godz 14 min Łatwy
Karkówka pieczona z jabłkami

Karkówka pieczona z jabłkami

85
1 godz 46 min Łatwy
Bratwurst z cebulą i jabłkiem

Bratwurst z cebulą i jabłkiem

30
15 min Łatwy
Pizza z bananem i czekoladą

Pizza z bananem i czekoladą

7 min Łatwy
Jesienna sałatka a’la huzarska

Jesienna sałatka a’la huzarska

12 min Łatwy
Młynci ze smażonymi jabłkami

Młynci ze smażonymi jabłkami

75
39 min Łatwy
Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

49 min Łatwy
Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

45
45 min Łatwy
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

18 min Łatwy
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

52 min Średni
Zupa jabłkowa z porem

Zupa jabłkowa z porem

45 min Średni
Kurczak w śmietankowym curry

Kurczak w śmietankowym curry

1 godz 20 min Średni
Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

1 godz 36 min Łatwy
Sałatka śledziowa z kukurydzą

Sałatka śledziowa z kukurydzą

20 min Łatwy
Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

40 min Średni
Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

45 min Łatwy
Serniko-szarlotka

Serniko-szarlotka

1 godz 45 min Średni
Cielęcina z jabłkami

Cielęcina z jabłkami

75
25 min Łatwy
Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

95
30 min Łatwy
Jabłecznik

Jabłecznik

1 godz 15 min Średni
Ryż z jabłkiem i śmietaną

Ryż z jabłkiem i śmietaną

30 min Łatwy
Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

2 godz 12 min Średni
Torcik jabłkowy

Torcik jabłkowy

3 godz 45 min Łatwy
Barszcz z kaszą bulgur i jabłkiem

Barszcz z kaszą bulgur i jabłkiem

45 min Łatwy
Surówka z selera i marchwi

Surówka z selera i marchwi

13 min Łatwy
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

60
35 min Łatwy
Sałatka śledziowa z ananasem

Sałatka śledziowa z ananasem

8 godz 30 min Łatwy
Szarlotka letnia

Szarlotka letnia

1 godz 55 min Średni
Ciasto dyniowe z jabłkiem

Ciasto dyniowe z jabłkiem

1 godz 28 min Łatwy
Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

7 godz 40 min Łatwy
Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką

1 godz 30 min Łatwy
Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

1 godz 40 min Łatwy
Jabłecznik ucierany

Jabłecznik ucierany

1 godz 46 min Łatwy
Szarlotka z papierówek

Szarlotka z papierówek

2 godz 15 min Łatwy
Marynowane rydze - jak zrobić?

Marynowane rydze - jak zrobić?

1 godz 40 min Łatwy
Surówka z białej kapusty i jabłkiem

Surówka z białej kapusty i jabłkiem

1 godz 15 min Łatwy
Kompot z winogron

Kompot z winogron

1 godz 5 min Łatwy
Surówka z marchewki na słodko

Surówka z marchewki na słodko

11 min Łatwy
Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

27 min Łatwy
Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

2 godz 2 min Łatwy
Szarlotka na francuskim cieście

Szarlotka na francuskim cieście

35 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Strona 5
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Różne jabłka do różnych zadań 

Jabłka to dodatek niezastąpiony w kuchni. Na świecie istnieje ponad 7000 gatunków, a ich zastosowanie w kulinariach jest tak zróżnicowanie, jak duża i rozrosła jest cała rodzina tego owocu. Słodkie odmiany jabłek (np. ligol, lobo, landsberska) są idealne do jedzenia na surowo, a także jako dodatek do mięs i racuchów. Jabłka kwaśne (np. szara reneta) to gatunki idealne jako składnik wypieków, przetworów, a także mięs pieczonych. Natomiast odmiany zaś słodko-kwaśne (np. golster, jonagold, spartan) sprawdzą się na surowo, w wypiekach lub jako dodatek do sałatki. Sprawdź nasze przepisy z jabłkami, by odkryć prawdziwe bogactwo kulinarnych zastosowań tego owocu. 

Pieczone jabłka – kiedy masz ochotę na coś słodkiego 

Owoce te można piec na wiele sposobów. Mogą być pokrojone w plasterki albo łódki. Można przeciąć je na pół, wydrążyć, faszerować. Można piec solo, ale też z miodem, cukrem, orzechami i wieloma innymi dodatkami. Można oblać karmelem albo czekoladą. Można pokroić w kostkę i smażyć albo piec pod kruszonką. Możliwości jest bez liku, więc za każdym razem, kiedy masz ochotę, możesz wypróbować nowy przepis na jabłka pieczone lub smażone. Pod wpływem wysokiej temperatury owoce stają się nie tylko miększe, ale też słodsze. To pomysł na pyszny deser, prosty i tani w przygotowaniu. 

Jabłka w wypiekach 

Jabłka nadają się oczywiście do wypieków. Tu lepiej wybierać twardsze i nieco kwaskowate odmiany. Wśród ciast z jabłkami królują wszelkiego rodzaju szarlotki, często serwowane na ciepło, z bitą śmietaną albo gałką lodów. Jednak zimna szarlotka podawana solo też jest przepyszna. Poza tym jabłka można dodawać do biszkoptów. Sprawdzą się też w muffinkach. 

Jabłka w daniach wytrawnych 

Jabłka znajdują też wiele zastosowań w wytrawnych daniach. Kaczka z jabłkami? Klasyk! Ale inne mięsa również zyskują na smaku, jeśli dodamy do nich ten dobrze znany owoc. Wypróbuj je na przykład z żeberkami. Jabłka dodane do mięs nie tylko dobrze skomponują się z ich smakiem, ale też nadadzą lekko słodkiego tonu sosom powstałym w czasie duszenia. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu