Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Jabłka - kategoria top

Pomysły na dania i desery z jabłkami

Poznaj pomysły na dania i desery z jabłkami. Dodaj swojej kuchni jabłkowego sznytu. Wśród przepisów propozycje na ciasta, powidła, dania mięsne i sałatki.

Przepisy 226

Kaczka w czerwonym winie

Kaczka w czerwonym winie

75 ze 100
32 godz 46 min Łatwy
Kaszanka z ziemniakami i surówką

Kaszanka z ziemniakami i surówką

50 ze 100
45 min Łatwy
Młynci ze smażonymi jabłkami

Młynci ze smażonymi jabłkami

75 ze 100
39 min Łatwy
Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

45 ze 100
45 min Łatwy
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

80 ze 100
46 min Łatwy
Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

40 ze 100
3 godz Łatwy
Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

95 ze 100
30 min Łatwy
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

65 ze 100
1 godz Łatwy
Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

20 min Łatwy
Jabłka w słoikach na zimę

Jabłka w słoikach na zimę

1 godz 10 min Łatwy
Kompot z suszonych owoców z korzennymi przyprawami

Kompot z suszonych owoców z korzennymi przyprawami

1 godz 5 min Łatwy
Śledzie z jabłkiem w sosie majonezowo-śmietanowym

Śledzie z jabłkiem w sosie majonezowo-śmietanowym

1 godz 26 min Łatwy
Śledzie po tatarsku

Śledzie po tatarsku

1 godz 14 min Łatwy
Sok Kubuś

Sok Kubuś

1 godz 41 min Łatwy
Surówka z białej kapusty z chrzanem

Surówka z białej kapusty z chrzanem

20 min Łatwy
Surówka z białej rzepy

Surówka z białej rzepy

15 min Łatwy
Makowiec japoński

Makowiec japoński

1 godz 20 min Łatwy
Bratwurst z cebulą i jabłkiem

Bratwurst z cebulą i jabłkiem

30 ze 100
15 min Łatwy
Jesienna sałatka a’la huzarska

Jesienna sałatka a’la huzarska

12 min Łatwy
Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

65 ze 100
1 godz 55 min Łatwy
Smażone jabłka do naleśników lub ciast

Smażone jabłka do naleśników lub ciast

21 min Łatwy
Sałatka z buraczków i jabłek

Sałatka z buraczków i jabłek

27 min Łatwy
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

100 ze 100
40 min Średni
Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

100 ze 100
4 godz 50 min Trudny
Pieczona gęś

Pieczona gęś

95 ze 100
4 godz 20 min Łatwy
Udziec z indyka w sosie curry

Udziec z indyka w sosie curry

35 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

60 ze 100
35 min Łatwy
Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

65 ze 100
1 godz 15 min Średni
Sałatka z kurczakiem i serem żółtym

Sałatka z kurczakiem i serem żółtym

55 min Łatwy
Straszne jabłka w karmelu

Straszne jabłka w karmelu

30 min Łatwy
Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

45 min Łatwy
Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

1 godz 37 min Łatwy
Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

2 godz 12 min Średni
Szybka szarlotka

Szybka szarlotka

1 godz 13 min Łatwy
Szybka szarlotka z cynamonem

Szybka szarlotka z cynamonem

1 godz 45 min Łatwy
Sałatka warzywna z marynowaną dynią i suszonymi pomidorami

Sałatka warzywna z marynowaną dynią i suszonymi pomidorami

45 min Łatwy
Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

29 min Łatwy
Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

65 ze 100
47 min Łatwy
Śledzie w sosie majonezowym

Śledzie w sosie majonezowym

55 min Łatwy
Karkówka pieczona z jabłkami

Karkówka pieczona z jabłkami

85 ze 100
1 godz 46 min Łatwy
Kurczak nadziewany jabłkami

Kurczak nadziewany jabłkami

45 ze 100
1 godz 33 min Łatwy
Sałatka śledziowa z kukurydzą

Sałatka śledziowa z kukurydzą

20 min Łatwy
Owsianka z mlekiem sojowym

Owsianka z mlekiem sojowym

15 min Łatwy
Musztardowa sałatka jarzynowa

Musztardowa sałatka jarzynowa

1 godz 20 min Średni
Murzynek z jabłkami

Murzynek z jabłkami

55 min Łatwy
Szarlotka z babki wielkanocnej

Szarlotka z babki wielkanocnej

47 min Łatwy
Koktajl jabłkowy

Koktajl jabłkowy

17 min Łatwy
Koktajl z buraków i marchwi

Koktajl z buraków i marchwi

25 min Łatwy
Szarlotka z olejem

Szarlotka z olejem

50 min Łatwy
Sałatka jarzynowa tradycyjna

Sałatka jarzynowa tradycyjna

1 godz 25 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Różne jabłka do różnych zadań 

Jabłka to dodatek niezastąpiony w kuchni. Na świecie istnieje ponad 7000 gatunków, a ich zastosowanie w kulinariach jest tak zróżnicowanie, jak duża i rozrosła jest cała rodzina tego owocu. Słodkie odmiany jabłek (np. ligol, lobo, landsberska) są idealne do jedzenia na surowo, a także jako dodatek do mięs i racuchów. Jabłka kwaśne (np. szara reneta) to gatunki idealne jako składnik wypieków, przetworów, a także mięs pieczonych. Natomiast odmiany zaś słodko-kwaśne (np. golster, jonagold, spartan) sprawdzą się na surowo, w wypiekach lub jako dodatek do sałatki. Sprawdź nasze przepisy z jabłkami, by odkryć prawdziwe bogactwo kulinarnych zastosowań tego owocu. 

Pieczone jabłka – kiedy masz ochotę na coś słodkiego 

Owoce te można piec na wiele sposobów. Mogą być pokrojone w plasterki albo łódki. Można przeciąć je na pół, wydrążyć, faszerować. Można piec solo, ale też z miodem, cukrem, orzechami i wieloma innymi dodatkami. Można oblać karmelem albo czekoladą. Można pokroić w kostkę i smażyć albo piec pod kruszonką. Możliwości jest bez liku, więc za każdym razem, kiedy masz ochotę, możesz wypróbować nowy przepis na jabłka pieczone lub smażone. Pod wpływem wysokiej temperatury owoce stają się nie tylko miększe, ale też słodsze. To pomysł na pyszny deser, prosty i tani w przygotowaniu. 

Jabłka w wypiekach 

Jabłka nadają się oczywiście do wypieków. Tu lepiej wybierać twardsze i nieco kwaskowate odmiany. Wśród ciast z jabłkami królują wszelkiego rodzaju szarlotki, często serwowane na ciepło, z bitą śmietaną albo gałką lodów. Jednak zimna szarlotka podawana solo też jest przepyszna. Poza tym jabłka można dodawać do biszkoptów. Sprawdzą się też w muffinkach. 

Jabłka w daniach wytrawnych 

Jabłka znajdują też wiele zastosowań w wytrawnych daniach. Kaczka z jabłkami? Klasyk! Ale inne mięsa również zyskują na smaku, jeśli dodamy do nich ten dobrze znany owoc. Wypróbuj je na przykład z żeberkami. Jabłka dodane do mięs nie tylko dobrze skomponują się z ich smakiem, ale też nadadzą lekko słodkiego tonu sosom powstałym w czasie duszenia. 

)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu