Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka z papierówek

0
135 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
600 g
Jabłko
400 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200 g
Masło
60 g
Cukier
2 
Żółtko
2 łyżeczek
Przyprawa do grzańca
1 szczypta
Sól
2 płaskich łyżek
Sok z cytryny
1 Płaska łyżka
Cynamon
120 g
Cukier trzcinowy
1 trochę
Cukier puder
1 trochę
Masło
1 trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
5 min
Do mąki dodać masło i posiekać na drobno.
Krok 2
5 min
Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Krok 3
10 min
Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą.
Krok 4
1 min
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
Krok 5
5 min
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki.
Krok 6
5 min
Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem.
Krok 7
5 min
Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto.
Krok 8
5 min
Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta.
Krok 9
1 min
Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 55 minut.
Krok 10
1 min
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka z papierówek

Krok 1 z 10

Do mąki dodać masło i posiekać na drobno.

Szarlotka z papierówek

Krok 2 z 10

Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto.

Szarlotka z papierówek

Krok 3 z 10

Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą.

Szarlotka z papierówek

Krok 4 z 10

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.

Szarlotka z papierówek

Krok 5 z 10

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki.

Szarlotka z papierówek

Krok 6 z 10

Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem.

Szarlotka z papierówek

Krok 7 z 10

Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto.

Szarlotka z papierówek

Krok 8 z 10

Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta.

Szarlotka z papierówek

Krok 9 z 10

Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 55 minut.

Szarlotka z papierówek

Krok 10 z 10

Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Pyszne letnie ciasto - czyli szarlotka z papierówek.

Ciasto należy przygotować w tortownicy o średnicy 24 cm.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
D Danuta
.

Baardzo dobra! Dodałam cukier trzcinowy i odrobinę cynamonu do ciasta i wyszło pyszne!

Pokaż więcej komentarzy