Szarlotka z papierówek
135min
Łatwy
1 łyżeczka
600 g
Jabłko
400 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200 g
Masło
60 g
Cukier
2
Żółtko
2 łyżeczek
Przyprawa do grzańca
1 szczypta
Sól
2 płaskich łyżek
Sok z cytryny
1 Płaska łyżka
Cynamon
120 g
Cukier trzcinowy
1 trochę
Cukier puder
1 trochę
Masło
1 trochę
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
135 min
Krok 1
5 min
Do mąki dodać masło i posiekać na drobno.
Krok 2
5 min
Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Krok 3
10 min
Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą.
Krok 4
1 min
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
Krok 5
5 min
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki.
Krok 6
5 min
Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem.
Krok 7
5 min
Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto.
Krok 8
5 min
Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta.
Krok 9
1 min
Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 55 minut.
Krok 10
1 min
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne letnie ciasto - czyli szarlotka z papierówek.
Ciasto należy przygotować w tortownicy o średnicy 24 cm.
Ciasto należy przygotować w tortownicy o średnicy 24 cm.
Komentarze 0