
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Szarlotka z papierówek

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ciasto należy przygotować w tortownicy o średnicy 24 cm.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
10 minKrok 4
1 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
5 minKrok 9
1 minKrok 10
1 minKrok 1 z 10
Do mąki dodać masło i posiekać na drobno.
Krok 2 z 10
Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Krok 3 z 10
Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą.
Krok 4 z 10
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
Krok 5 z 10
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki.
Krok 6 z 10
Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem.
Krok 7 z 10
Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto.
Krok 8 z 10
Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta.
Krok 9 z 10
Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 55 minut.
Krok 10 z 10
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0