Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka z papierówek

Szarlotka z papierówek

(0)
2 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
600  g
Jabłko
350  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
180  g
Masło
60  g
Cukier
2 
Żółtko
2  łyżeczek
Przyprawa do grzańca
1  szczypta
Sól
2  płaskich łyżek
Sok z cytryny
1  łyżka
Cynamon
100  g
Cukier trzcinowy
trochę
Cukier puder
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.55 g
Węglowodany
52.36 g
Tłuszcze
16.5 g
Wartość energetyczna
362.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne letnie ciasto - czyli szarlotka z papierówek.

Ciasto należy przygotować w tortownicy o średnicy 24 cm.

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    5 min
    Do mąki dodać masło i posiekać na drobno.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto.
  • Krok 3

    10 min
    Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą.
  • Krok 4

    1 min
    Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki.
  • Krok 6

    5 min
    Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem.
  • Krok 7

    5 min
    Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto.
  • Krok 8

    5 min
    Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta.
  • Krok 9

    1 min
    Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 55 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka z papierówek

Krok 1 z 10

Do mąki dodać masło i posiekać na drobno.

Szarlotka z papierówek

Krok 2 z 10

Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto.

Szarlotka z papierówek

Krok 3 z 10

Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą.

Szarlotka z papierówek

Krok 4 z 10

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.

Szarlotka z papierówek

Krok 5 z 10

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki.

Szarlotka z papierówek

Krok 6 z 10

Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem.

Szarlotka z papierówek

Krok 7 z 10

Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto.

Szarlotka z papierówek

Krok 8 z 10

Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta.

Szarlotka z papierówek

Krok 9 z 10

Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 55 minut.

Szarlotka z papierówek

Krok 10 z 10

Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciastka
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Owoc
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka na ciepło z lodami

    Szarlotka na ciepło z lodami

    2 godz 5 min Łatwy
  • Szarlotka z rosą

    Szarlotka z rosą

    2 godz 15 min Łatwy
  • Francuskie rożki z musem jabłkowym

    Francuskie rożki z musem jabłkowym

    55 min Łatwy
  • Pieczone pierożki z jabłkami

    Pieczone pierożki z jabłkami

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu