Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kruche z budyniem i jabłkami

Kruche z budyniem i jabłkami

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Margaryna
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
250  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
5 
Jajko
3  płaskich łyżek
Cukier
1  kg
Jabłka
2  opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym
1  Płaska łyżka
Masło
2  opakowań
PL WINIARY BUDYŃ WANILIOWY Z CUKREM
3  szklanek
Mleko
4  płaskich łyżek
Cukier
1  łyżka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.65 g
Węglowodany
32.22 g
Tłuszcze
15.53 g
Wartość energetyczna
343.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem to szarlotka w zupełnie nowej odsłonie. Do podsmażonych na maśle jabłek dodajemy Galaretki cytrynowy smak WINIARY, a na masę jabłkową wykładamy jeszcze jedną warstwę – budyniową. Ciasto kruche z jabłkami i budyniem podawaj posypane cukrem pudrem i zajadaj z filiżanką ulubionej kawy.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    0 min
    CIASTO KRUCHE: <br/>Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto.
  • Krok 2

    0 min
    Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
  • Krok 3

    0 min
    MASA JABŁKOWA:<br/> Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Krok 4

    0 min
    Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć.
  • Krok 5

    0 min
    Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić.
  • Krok 6

    0 min
    Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. <br/>Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
  • Krok 7

    0 min
    MASA BUDYNIOWA <br/>2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru.
  • Krok 8

    0 min
    W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia.
  • Krok 9

    0 min
    Gorący budyń wylać na masę jabłkową.
  • Krok 10

    0 min
    Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową.
  • Krok 11

    0 min
    Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut
Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 1 z 11

CIASTO KRUCHE: <br/>Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 2 z 11

Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 3 z 11

MASA JABŁKOWA:<br/> Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 4 z 11

Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 5 z 11

Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 6 z 11

Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. <br/>Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 7 z 11

MASA BUDYNIOWA <br/>2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 8 z 11

W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 9 z 11

Gorący budyń wylać na masę jabłkową.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 10 z 11

Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową.

Kruche z budyniem i jabłkami

Krok 11 z 11

Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Biszkopt z jabłkami i budyniem

    Biszkopt z jabłkami i budyniem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    1 godz 55 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowo- truskawkowe

    Ciasto czekoladowo- truskawkowe

    1 godz 22 min Łatwy
  • Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu