Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jabłecznik
Dodaj do CookBook

Jabłecznik

(5)
1 godz 15 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Krystyna32
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
4 
Jajko
1  kostka
Margaryna
3  szklanek
Mąka
1.5  szklanek
Cukier
800  g
Jabłka prażone
1  opakowanie
Kisiel o smaku brzoskwiniowym WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
55.6 g
Wartość energetyczna
408 kcal
Tłuszcze
19.2 g
Białko
6.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jabłecznik to taki rodzaj ciasta, któremu trudno się oprzeć nawet osobom nieszczególnie przepadającym za słodyczami. Nic dziwnego. Jest to prosty, ale smaczny wypiek, którego składniki bazują na tym, czego akurat w Polsce nie brakuje – czyli na soczystych jabłkach. Tych często mamy pod dostatkiem z własnego ogrodu czy działki. Lato i jesień to idealny czas na szarlotki.

Każdy, kto jadł to ciasto w różnych miejscach wie doskonale o tym, że pewne choćby drobne różnice w przepisie mogą wpłynąć na smak jabłecznika. Nie może w nim zabraknąć oczywiście cynamonu, który uwydatni smak jabłek. W wielu przypadkach wyczuwalna jest nuta wanilii. Taki efekt pomoże Ci uzyskać Cukier waniliowy WINIARY.

Przygotowanie tej receptury nie zajmie więcej niż pół godziny, co czyni z ciasta idealną propozycję dla zabieganych. Ciasto wyrób z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 4 żółtek. Następnie jego większą część ułóż na blaszce, zostawiając jedynie niewielką porcję. Na ciasto w blaszce nałóż jabłka i posyp je cukrem waniliowym. Białka i cukier wymieszaj z kisielem i ubij na pianę, która przykryje warstwę jabłek. Na wierzch ułóż niewielkie placki ciasta. Całość piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu jabłecznik możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    Z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 4 żółtek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia wyrobić ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę pozostawiając odrobinę ciasta wielkości pączka.
  • Krok 2

    5 min
    Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie z 4 białek, 1/2 szklanki cukru i jednego opakowania kisielu ubić pianę i wyłożyć na jabłka.
  • Krok 4

    5 min
    Z pozostawionego ciasta formować małe kulki i dowolnie układać na pianie.
  • Krok 5

    50 min
    Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Jabłecznik

Krok 1 z 5

Z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 4 żółtek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia wyrobić ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę pozostawiając odrobinę ciasta wielkości pączka.

Jabłecznik

Krok 2 z 5

Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.

Jabłecznik

Krok 3 z 5

Następnie z 4 białek, 1/2 szklanki cukru i jednego opakowania kisielu ubić pianę i wyłożyć na jabłka.

Jabłecznik

Krok 4 z 5

Z pozostawionego ciasta formować małe kulki i dowolnie układać na pianie.

Jabłecznik

Krok 5 z 5

Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
22
22
00
00
00

Opinie

4

Oskar

Ciasto wyszło przepyszne♥️♥️♥️
Anonim (niezweryfikowany) 07/02/2023-08:37 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/03/2023-04:49 CEST
Oskar, bardzo się cieszymy, że ciasto Ci smakowało! Nie przegap też innych przepisów na słodkości 😊
4

Kamil

Bardzo dobre ciasto i super przepis
Anonim (niezweryfikowany) 02/04/2023-06:27 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Słoneczny jabłecznik

    Słoneczny jabłecznik

    1 godz 40 min Łatwy
  • Jabłecznik ucierany

    Jabłecznik ucierany

    1 godz 46 min Łatwy
  • Jabłecznik z budyniem

    Jabłecznik z budyniem

    1 godz 36 min Łatwy
  • Jabłecznik z bitą śmietaną

    Jabłecznik z bitą śmietaną

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu