Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jabłecznik to taki rodzaj ciasta, któremu trudno się oprzeć nawet osobom nieszczególnie przepadającym za słodyczami. Nic dziwnego. Jest to prosty, ale smaczny wypiek, którego składniki bazują na tym, czego akurat w Polsce nie brakuje – czyli na soczystych jabłkach. Tych często mamy pod dostatkiem z własnego ogrodu czy działki. Lato i jesień to idealny czas na szarlotki.
Każdy, kto jadł to ciasto w różnych miejscach wie doskonale o tym, że pewne choćby drobne różnice w przepisie mogą wpłynąć na smak jabłecznika. Nie może w nim zabraknąć oczywiście cynamonu, który uwydatni smak jabłek. W wielu przypadkach wyczuwalna jest nuta wanilii. Taki efekt pomoże Ci uzyskać Cukier waniliowy WINIARY.
Przygotowanie tej receptury nie zajmie więcej niż pół godziny, co czyni z ciasta idealną propozycję dla zabieganych. Ciasto wyrób z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 4 żółtek. Następnie jego większą część ułóż na blaszce, zostawiając jedynie niewielką porcję. Na ciasto w blaszce nałóż jabłka i posyp je cukrem waniliowym. Białka i cukier wymieszaj z kisielem i ubij na pianę, która przykryje warstwę jabłek. Na wierzch ułóż niewielkie placki ciasta. Całość piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu jabłecznik możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem.
Przygotowanie
75 min
Krok 1
10 min
Z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 4 żółtek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia wyrobić ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę pozostawiając odrobinę ciasta wielkości pączka.
Krok 2
5 min
Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.
Krok 3
5 min
Następnie z 4 białek, 1/2 szklanki cukru i jednego opakowania kisielu ubić pianę i wyłożyć na jabłka.
Krok 4
5 min
Z pozostawionego ciasta formować małe kulki i dowolnie układać na pianie.
Krok 5
50 min
Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 1
z
5
Z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 4 żółtek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia wyrobić ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę pozostawiając odrobinę ciasta wielkości pączka.
Krok 2
z
5
Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.
Krok 3
z
5
Następnie z 4 białek, 1/2 szklanki cukru i jednego opakowania kisielu ubić pianę i wyłożyć na jabłka.
Krok 4
z
5
Z pozostawionego ciasta formować małe kulki i dowolnie układać na pianie.
Krok 5
z
5
Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
O
Oskar
Ciasto wyszło przepyszne♥️♥️♥️
Winiary
Expert
Oskar, bardzo się cieszymy, że ciasto Ci smakowało! Nie przegap też innych przepisów na słodkości 😊
Komentarze 4