Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jabłecznik

Jabłecznik

(6)
1 godz 15 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Krystyna32

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
4 
Jajko
1  kostka
Margaryna
3  szklanek
Mąka
1.5  szklanek
Cukier
800  g
Jabłka prażone
1  opakowanie
Kisiel o smaku brzoskwiniowym WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.17 g
Węglowodany
55.53 g
Tłuszcze
19.23 g
Wartość energetyczna
408.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jabłecznik to taki rodzaj ciasta, któremu trudno się oprzeć nawet osobom nieszczególnie przepadającym za słodyczami. Nic dziwnego. Jest to prosty, ale smaczny wypiek, którego składniki bazują na tym, czego akurat w Polsce nie brakuje – czyli na soczystych jabłkach. Tych często mamy pod dostatkiem z własnego ogrodu czy działki. Lato i jesień to idealny czas na szarlotki.

Każdy, kto jadł to ciasto w różnych miejscach wie doskonale o tym, że pewne choćby drobne różnice w przepisie mogą wpłynąć na smak jabłecznika. Nie może w nim zabraknąć oczywiście cynamonu, który uwydatni smak jabłek. W wielu przypadkach wyczuwalna jest nuta wanilii. Taki efekt pomoże Ci uzyskać Cukier waniliowy WINIARY.

Przygotowanie tej receptury nie zajmie więcej niż pół godziny, co czyni z ciasta idealną propozycję dla zabieganych. Ciasto wyrób z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 4 żółtek. Następnie jego większą część ułóż na blaszce, zostawiając jedynie niewielką porcję. Na ciasto w blaszce nałóż jabłka i posyp je cukrem waniliowym. Białka i cukier wymieszaj z kisielem i ubij na pianę, która przykryje warstwę jabłek. Na wierzch ułóż niewielkie placki ciasta. Całość piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu jabłecznik możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    Z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 4 żółtek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia wyrobić ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę pozostawiając odrobinę ciasta wielkości pączka.
  • Krok 2

    5 min
    Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie z 4 białek, 1/2 szklanki cukru i jednego opakowania kisielu ubić pianę i wyłożyć na jabłka.
  • Krok 4

    5 min
    Z pozostawionego ciasta formować małe kulki i dowolnie układać na pianie.
  • Krok 5

    50 min
    Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Jabłecznik

Krok 1 z 5

Z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 4 żółtek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia wyrobić ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę pozostawiając odrobinę ciasta wielkości pączka.

Jabłecznik

Krok 2 z 5

Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.

Jabłecznik

Krok 3 z 5

Następnie z 4 białek, 1/2 szklanki cukru i jednego opakowania kisielu ubić pianę i wyłożyć na jabłka.

Jabłecznik

Krok 4 z 5

Z pozostawionego ciasta formować małe kulki i dowolnie układać na pianie.

Jabłecznik

Krok 5 z 5

Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kamil

Bardzo dobre ciasto i super przepis

B Bogumiła

Dziękuje

Winiary
Expert

To my dziękujemy za zaufanie! :)

M Małgorzata

Po prostu pyszne🤗🤗

Winiary
Expert

Dziękujemy za opinię i polecamy się częściej :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka cioci Zosi - przepis

    Szarlotka cioci Zosi - przepis

    1 godz 40 min Łatwy
  • Sernik z serków homogenizowanych

    Sernik z serków homogenizowanych

    2 godz Łatwy
  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Budyniowiec z jabłkami

    Budyniowiec z jabłkami

    1 godz 32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu