
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Jabłecznik

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Każdy, kto jadł to ciasto w różnych miejscach wie doskonale o tym, że pewne choćby drobne różnice w przepisie mogą wpłynąć na smak jabłecznika. Nie może w nim zabraknąć oczywiście cynamonu, który uwydatni smak jabłek. W wielu przypadkach wyczuwalna jest nuta wanilii. Taki efekt pomoże Ci uzyskać Cukier waniliowy WINIARY.
Przygotowanie tej receptury nie zajmie więcej niż pół godziny, co czyni z ciasta idealną propozycję dla zabieganych. Ciasto wyrób z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 4 żółtek. Następnie jego większą część ułóż na blaszce, zostawiając jedynie niewielką porcję. Na ciasto w blaszce nałóż jabłka i posyp je cukrem waniliowym. Białka i cukier wymieszaj z kisielem i ubij na pianę, która przykryje warstwę jabłek. Na wierzch ułóż niewielkie placki ciasta. Całość piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu jabłecznik możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
50 minKrok 1 z 5
Z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 4 żółtek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia wyrobić ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę pozostawiając odrobinę ciasta wielkości pączka.
Krok 2 z 5
Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.
Krok 3 z 5
Następnie z 4 białek, 1/2 szklanki cukru i jednego opakowania kisielu ubić pianę i wyłożyć na jabłka.
Krok 4 z 5
Z pozostawionego ciasta formować małe kulki i dowolnie układać na pianie.
Krok 5 z 5
Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2