Jabłecznik ucierany
106min
Łatwy
1 łyżeczka
0.75 kostka
Margaryna
2 szklanek
Mąka tortowa
4
Jajko
1 szklanka
Cukier
2
Jabłka
1 trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
2.86 g
Węglowodany
29.41 g
Tłuszcze
17.11 g
Wartość energetyczna
276.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
106 min
Krok 1
5 min
Do miękkiej palmy dodać cukier. Całość utrzeć.
Krok 2
10 min
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej z cukrem palmy, dodawać jajka na przemian z mąką i ucierać dalej.
Krok 3
5 min
Tortownicę natłuścić i posypać mąką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy.
Krok 4
10 min
Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w półplasterki. Kawałki jabłek ułożyć na cieście.
Krok 5
75 min
Jabłecznik piec w 180 stopniach przez ok. 75 minut (sprawdzić patyczkiem).
Krok 6
1 min
Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Puszyste, ucierane ciasto z dodatkiem jabłek to nic innego, niż wspaniały deser na podwieczorek. Wypróbuj łatwy przepis, w którym wystarczy utrzeć masło z cukrem, proszkiem do pieczenia WINIARY, jajkiem i mąką. Gdy ciasto jest już jednolicie gładkie i puszyste wystarczy przełożyć je do formy i udekorować soczystymi plastrami jabłka. Tak przygotowaną formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po niedługim czasie poczujesz wspaniały aromat ucieranego jabłecznika, który Swym smakowitym zapachem przywoła całą rodzinę.
Komentarze 0