Jabłecznik ucierany

(0)
1 godz 46 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Beatris

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75  kostka
Margaryna
2  szklanek
Mąka tortowa
4 
Jajko
1  szklanka
Cukier
2 
trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.86 g
Węglowodany
29.41 g
Tłuszcze
17.11 g
Wartość energetyczna
276.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Puszyste, ucierane ciasto z dodatkiem jabłek to nic innego, niż wspaniały deser na podwieczorek. Wypróbuj łatwy przepis, w którym wystarczy utrzeć masło z cukrem, proszkiem do pieczenia WINIARY, jajkiem i mąką. Gdy ciasto jest już jednolicie gładkie i puszyste wystarczy przełożyć je do formy i udekorować soczystymi plastrami jabłka. Tak przygotowaną formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po niedługim czasie poczujesz wspaniały aromat ucieranego jabłecznika, który Swym smakowitym zapachem przywoła całą rodzinę.
Gotujmy

Przygotowanie

106 min
Krok 1
5 min
Do miękkiej palmy dodać cukier. Całość utrzeć.
Krok 2
10 min
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej z cukrem palmy, dodawać jajka na przemian z mąką i ucierać dalej.
Krok 3
5 min
Tortownicę natłuścić i posypać mąką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy.
Krok 4
10 min
Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w półplasterki. Kawałki jabłek ułożyć na cieście.
Krok 5
75 min
Jabłecznik piec w 180 stopniach przez ok. 75 minut (sprawdzić patyczkiem).
Krok 6
1 min
Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik ucierany

Krok 1 z 6

Do miękkiej palmy dodać cukier. Całość utrzeć.

Jabłecznik ucierany

Krok 2 z 6

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej z cukrem palmy, dodawać jajka na przemian z mąką i ucierać dalej.

Jabłecznik ucierany

Krok 3 z 6

Tortownicę natłuścić i posypać mąką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy.

Jabłecznik ucierany

Krok 4 z 6

Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w półplasterki. Kawałki jabłek ułożyć na cieście.

Jabłecznik ucierany

Krok 5 z 6

Jabłecznik piec w 180 stopniach przez ok. 75 minut (sprawdzić patyczkiem).

Jabłecznik ucierany

Krok 6 z 6

Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika