Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słonecznyjabłecznik to ciasto, które umili każde popołudnie. Ciasto składa się z trzech słonecznych warstw, które pięknie komponują się zarówno wizualnie, jak i smakowo. Puszysty biszkopt utrzymuje soczystą warstwę złożoną ze startych jabłek i Galaretki pomarańczowy smak WINIARY, a całość wieńczy delikatna chmurka delikatnej bitej śmietany.
Przygotowanie
110 min
Krok 1
15 min
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy aby masa jajeczna była bardzo puszysta i gęsta.
Krok 2
10 min
Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce oleju, mieszamy a następnie wylewamy na dużą brytfankę i pieczemy na złoty kolor ok. 30 min w 180 st.
Krok 3
15 min
Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wlewamy wodę i chwile rozparzamy pod przykryciem (ok. 15 min), wsypujemy 2 galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 4
5 min
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody by napęczniała a następnie wlewamy do niej ok. 1 szk. wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (trzeba uważać bo szybko sztywnieje).
Krok 5
10 min
Bitą śmietanę ubijamy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do niej gęstniejącą ale płynną żelatynę i dobrze miksujemy.
Krok 6
5 min
Na przestudzony biszkopt wykładamy gęstniejącą masę jabłkową a na nią bitą śmietanę. Dekorujemy startą białą czekoladą.
Krok 1
z
6
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy aby masa jajeczna była bardzo puszysta i gęsta.
Krok 2
z
6
Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce oleju, mieszamy a następnie wylewamy na dużą brytfankę i pieczemy na złoty kolor ok. 30 min w 180 st.
Krok 3
z
6
Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wlewamy wodę i chwile rozparzamy pod przykryciem (ok. 15 min), wsypujemy 2 galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 4
z
6
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody by napęczniała a następnie wlewamy do niej ok. 1 szk. wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (trzeba uważać bo szybko sztywnieje).
Krok 5
z
6
Bitą śmietanę ubijamy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do niej gęstniejącą ale płynną żelatynę i dobrze miksujemy.
Krok 6
z
6
Na przestudzony biszkopt wykładamy gęstniejącą masę jabłkową a na nią bitą śmietanę. Dekorujemy startą białą czekoladą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Maks
W składnikach jest mleko w proszku, którego nie wykorzystujemy w wykonaniu! Zaś w wykonaniu mamy ubić bitą śmietanę, której zaś nie ma w składnikach! Kto przygotowywał ten przepis?! Widać jest tak wiarygodny jak te Winiary, czyli lepiej omijać z daleka!
Komentarze 1