Słoneczny jabłecznik
110min
Łatwy
4
Jajko
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Cukier
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2 kg
Jabłka
1 szklanka
Woda
2
Mleko w proszku
2 płaskich łyżek
Żelatyna
1 trochę
Biała czekolada
1 szklanka
Mleko
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
15 min
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy aby masa jajeczna była bardzo puszysta i gęsta.
Krok 2
10 min
Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce oleju, mieszamy a następnie wylewamy na dużą brytfankę i pieczemy na złoty kolor ok. 30 min w 180 st.
Krok 3
15 min
Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wlewamy wodę i chwile rozparzamy pod przykryciem (ok. 15 min), wsypujemy 2 galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 4
5 min
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody by napęczniała a następnie wlewamy do niej ok. 1 szk. wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (trzeba uważać bo szybko sztywnieje).
Krok 5
10 min
Bitą śmietanę ubijamy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do niej gęstniejącą ale płynną żelatynę i dobrze miksujemy.
Krok 6
5 min
Na przestudzony biszkopt wykładamy gęstniejącą masę jabłkową a na nią bitą śmietanę. Dekorujemy startą białą czekoladą.
Słoneczny jabłecznik to ciasto, które umili każde popołudnie. Ciasto składa się z trzech słonecznych warstw, które pięknie komponują się zarówno wizualnie, jak i smakowo. Puszysty biszkopt utrzymuje soczystą warstwę złożoną ze startych jabłek i Galaretki pomarańczowy smak WINIARY, a całość wieńczy delikatna chmurka delikatnej bitej śmietany.
Komentarze 0