Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Słoneczny jabłecznik

Słoneczny jabłecznik

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest DOROMITA

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Galaretka o smaku pomarańczowym
4 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szklanka
Cukier
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2  kg
Jabłka
1  szklanka
Woda
2  opakowań
Bita śmietana śnieżka
2  łyżek
Żelatyna WINIARY
0.33  tabliczka
Biała czekolada
1  szklanka
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.31 g
Węglowodany
30.32 g
Tłuszcze
3.07 g
Wartość energetyczna
179.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słoneczny jabłecznik to ciasto, które umili każde popołudnie. Ciasto składa się z trzech słonecznych warstw, które pięknie komponują się zarówno wizualnie, jak i smakowo. Puszysty biszkopt utrzymuje soczystą warstwę złożoną ze startych jabłek i Galaretki pomarańczowy smak WINIARY, a całość wieńczy delikatna chmurka delikatnej bitej śmietany.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    15 min
    Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy aby masa jajeczna była bardzo puszysta i gęsta.
  • Krok 2

    10 min
    Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce oleju, mieszamy a następnie wylewamy na dużą brytfankę i pieczemy na złoty kolor ok. 30 min w 180 st.
  • Krok 3

    15 min
    Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wlewamy wodę i chwile rozparzamy pod przykryciem (ok. 15 min), wsypujemy 2 galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 4

    5 min
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody by napęczniała a następnie wlewamy do niej ok. 1 szk. wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (trzeba uważać bo szybko sztywnieje).
  • Krok 5

    10 min
    Bitą śmietanę ubijamy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do niej gęstniejącą ale płynną żelatynę i dobrze miksujemy.
  • Krok 6

    5 min
    Na przestudzony biszkopt wykładamy gęstniejącą masę jabłkową a na nią bitą śmietanę. Dekorujemy startą białą czekoladą.
Słoneczny jabłecznik

Krok 1 z 6

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy aby masa jajeczna była bardzo puszysta i gęsta.

Słoneczny jabłecznik

Krok 2 z 6

Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce oleju, mieszamy a następnie wylewamy na dużą brytfankę i pieczemy na złoty kolor ok. 30 min w 180 st.

Słoneczny jabłecznik

Krok 3 z 6

Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wlewamy wodę i chwile rozparzamy pod przykryciem (ok. 15 min), wsypujemy 2 galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Słoneczny jabłecznik

Krok 4 z 6

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody by napęczniała a następnie wlewamy do niej ok. 1 szk. wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (trzeba uważać bo szybko sztywnieje).

Słoneczny jabłecznik

Krok 5 z 6

Bitą śmietanę ubijamy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do niej gęstniejącą ale płynną żelatynę i dobrze miksujemy.

Słoneczny jabłecznik

Krok 6 z 6

Na przestudzony biszkopt wykładamy gęstniejącą masę jabłkową a na nią bitą śmietanę. Dekorujemy startą białą czekoladą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Maks

W składnikach jest mleko w proszku, którego nie wykorzystujemy w wykonaniu! Zaś w wykonaniu mamy ubić bitą śmietanę, której zaś nie ma w składnikach! Kto przygotowywał ten przepis?! Widać jest tak wiarygodny jak te Winiary, czyli lepiej omijać z daleka!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placek z masą cappuccino

    Placek z masą cappuccino

    1 godz 25 min Łatwy
  • Pyszny krem z Nutelli

    Pyszny krem z Nutelli

    15 min Łatwy
  • Biszkopt przekładany musem jabłkowym

    Biszkopt przekładany musem jabłkowym

    2 godz 35 min Łatwy
  • Ciasto z delicjami a la shrek

    Ciasto z delicjami a la shrek

    1 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu