Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Słoneczny jabłecznik

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
32 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Cukier
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2 kg
Jabłka
1 szklanka
Woda
2 
Mleko w proszku
2 płaskich łyżek
Żelatyna
1 trochę
Biała czekolada
1 szklanka
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
15 min
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy aby masa jajeczna była bardzo puszysta i gęsta.
Krok 2
10 min
Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce oleju, mieszamy a następnie wylewamy na dużą brytfankę i pieczemy na złoty kolor ok. 30 min w 180 st.
Krok 3
15 min
Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wlewamy wodę i chwile rozparzamy pod przykryciem (ok. 15 min), wsypujemy 2 galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 4
5 min
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody by napęczniała a następnie wlewamy do niej ok. 1 szk. wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (trzeba uważać bo szybko sztywnieje).
Krok 5
10 min
Bitą śmietanę ubijamy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do niej gęstniejącą ale płynną żelatynę i dobrze miksujemy.
Krok 6
5 min
Na przestudzony biszkopt wykładamy gęstniejącą masę jabłkową a na nią bitą śmietanę. Dekorujemy startą białą czekoladą.
Słoneczny jabłecznik

Krok 1 z 6

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy aby masa jajeczna była bardzo puszysta i gęsta.

Słoneczny jabłecznik

Krok 2 z 6

Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce oleju, mieszamy a następnie wylewamy na dużą brytfankę i pieczemy na złoty kolor ok. 30 min w 180 st.

Słoneczny jabłecznik

Krok 3 z 6

Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wlewamy wodę i chwile rozparzamy pod przykryciem (ok. 15 min), wsypujemy 2 galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Słoneczny jabłecznik

Krok 4 z 6

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody by napęczniała a następnie wlewamy do niej ok. 1 szk. wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (trzeba uważać bo szybko sztywnieje).

Słoneczny jabłecznik

Krok 5 z 6

Bitą śmietanę ubijamy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do niej gęstniejącą ale płynną żelatynę i dobrze miksujemy.

Słoneczny jabłecznik

Krok 6 z 6

Na przestudzony biszkopt wykładamy gęstniejącą masę jabłkową a na nią bitą śmietanę. Dekorujemy startą białą czekoladą.

Słoneczny jabłecznik to ciasto, które umili każde popołudnie. Ciasto składa się z trzech słonecznych warstw, które pięknie komponują się zarówno wizualnie, jak i smakowo. Puszysty biszkopt utrzymuje soczystą warstwę złożoną ze startych jabłek i Galaretki pomarańczowy smak WINIARY, a całość wieńczy delikatna chmurka delikatnej bitej śmietany.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika