Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jabłecznikz bitą śmietaną to coś, co zachwyci każdego niezależnie od wieku. Idealny deser do herbaty, kawy lub po prostu, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Kusi nie tylko smakiem, ale też zachęcającym wyglądem. Zapewniamy, że nie będzie mogli się oderwać od talerza!
Przygotowanie
65 min
Krok 1
5 min
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać po 1 żółtku.
Krok 2
5 min
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Krok 3
20 min
Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut.
Krok 4
15 min
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt.
Krok 5
5 min
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić.
Krok 6
10 min
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną.
Krok 7
5 min
3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania.
Krok 1
z
7
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać po 1 żółtku.
Krok 2
z
7
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Krok 3
z
7
Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut.
Krok 4
z
7
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt.
Krok 5
z
7
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić.
Krok 6
z
7
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną.
Krok 7
z
7
3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0