Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jabłecznik z bitą śmietaną

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżeczka
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
150  g
Bita śmietana
25  g
Żelatyna
6 
Jajko
1  szklanka
Cukier
15  dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
3  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Sok z cytryny
1500  g
trochę
Cukier
0.33  szklanka
Woda
400  ml
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.47 g
Węglowodany
32.71 g
Tłuszcze
3.03 g
Wartość energetyczna
172.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać po 1 żółtku.
Krok 2
5 min
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Krok 3
20 min
Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut.
Krok 4
15 min
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt.
Krok 5
5 min
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić.
Krok 6
10 min
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną.
Krok 7
5 min
3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania.
Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 1 z 7

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać po 1 żółtku.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 2 z 7

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 3 z 7

Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 4 z 7

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 5 z 7

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 6 z 7

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 7 z 7

3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania.

Jabłecznik z bitą śmietaną to coś, co zachwyci każdego niezależnie od wieku. Idealny deser do herbaty, kawy lub po prostu, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Kusi nie tylko smakiem, ale też zachęcającym wyglądem. Zapewniamy, że nie będzie mogli się oderwać od talerza!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha