Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jabłecznik z bitą śmietaną
Dodaj do CookBook

Jabłecznik z bitą śmietaną

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest WINIARY
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
150  g
Bita śmietana
25  g
Żelatyna
6 
Jajko
1  szklanka
Cukier
15  dag
Mąka pszenna
3  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Sok z cytryny
1500  g
Jabłka
trochę
Cukier
0.33  szklanka
Woda
400  ml
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.6 g
Wartość energetyczna
167 kcal
Tłuszcze
2.5 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jabłecznik z bitą śmietaną to coś, co zachwyci każdego niezależnie od wieku. Idealny deser do herbaty, kawy lub po prostu, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Kusi nie tylko smakiem, ale też zachęcającym wyglądem. Zapewniamy, że nie będzie mogli się oderwać od talerza!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać po 1 żółtku.
  • Krok 2

    5 min
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
  • Krok 3

    20 min
    Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt.
  • Krok 5

    5 min
    Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić.
  • Krok 6

    10 min
    Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną.
  • Krok 7

    5 min
    3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania.
Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 1 z 7

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać po 1 żółtku.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 2 z 7

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 3 z 7

Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 4 z 7

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 5 z 7

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 6 z 7

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Krok 7 z 7

3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jabłecznik

    Jabłecznik

    1 godz 15 min Średni
  • Słoneczny jabłecznik

    Słoneczny jabłecznik

    1 godz 40 min Łatwy
  • Jabłecznik ucierany

    Jabłecznik ucierany

    1 godz 46 min Łatwy
  • Jabłecznik z budyniem

    Jabłecznik z budyniem

    1 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu