Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

(0)
1 godz 45 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest ssylwia

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
1  opakowanie
Kisiel o smaku wiśniowym WINIARY
4  szklanek
Mąka
4 
Jajko
1  kostka
Masło
1  kostka
Cukier
trochę
Jabłka
trochę
Śliwki
4  łyżeczek
Kakao
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.96 g
Węglowodany
54.11 g
Tłuszcze
16.38 g
Wartość energetyczna
397.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli masz ochotę na pyszne i bogate w smaku ciasto z owocami, wypróbuj przepis na pleśniak ze śliwkami i jabłkami. Ciasto o bardzo oryginalnej nazwie jest wyjątkowo smaczne i można je przygotować z sezonowych owoców np. jabłek i śliwek oraz z Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Idealnie pasuje do gorzkiej popołudniowej herbaty lub kawy.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąka + margaryna + 4 żółtka + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 5 dag cukru - zagnieść z tego ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść, to należy dodać margaryny lub masła.
  • Krok 2

    5 min
    Wyrobione ciasto podzielić na 3 części.
  • Krok 3

    10 min
    Do jednej części dodać kakao i wygnieść ciemną cześć. Ciemne części i jedną jasną schować do zamrażalnika. Trzecią cześć wyłożyć na spód blachy, ułożyć na niej owoce.
  • Krok 4

    5 min
    Na owoce zetrzeć na tarce ciemną część ciasta.
  • Krok 5

    10 min
    Z białek i 25 dag cukru ubić sztywną pianę, wsypać kisiel i dobrze wymieszać.
  • Krok 6

    5 min
    Powstałą masę wyłożyć na ciemne ciasto. Na masę zetrzeć ostatnią część ciasta.
  • Krok 7

    60 min
    Piec w piekarniku około 45-60 minut, w zależności od piekarnika.
Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

Krok 1 z 7

Mąka + margaryna + 4 żółtka + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 5 dag cukru - zagnieść z tego ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść, to należy dodać margaryny lub masła.

Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

Krok 2 z 7

Wyrobione ciasto podzielić na 3 części.

Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

Krok 3 z 7

Do jednej części dodać kakao i wygnieść ciemną cześć. Ciemne części i jedną jasną schować do zamrażalnika. Trzecią cześć wyłożyć na spód blachy, ułożyć na niej owoce.

Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

Krok 4 z 7

Na owoce zetrzeć na tarce ciemną część ciasta.

Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

Krok 5 z 7

Z białek i 25 dag cukru ubić sztywną pianę, wsypać kisiel i dobrze wymieszać.

Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

Krok 6 z 7

Powstałą masę wyłożyć na ciemne ciasto. Na masę zetrzeć ostatnią część ciasta.

Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

Krok 7 z 7

Piec w piekarniku około 45-60 minut, w zależności od piekarnika.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z makiem i jabłkami

    Ciasto z makiem i jabłkami

    2 godz 20 min Łatwy
  • Sernik zebra na kruchym spodzie

    Sernik zebra na kruchym spodzie

    2 godz 10 min Trudny
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

    Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

    1 godz 50 min Łatwy
  • Skubaniec czyli placek ze śliwami

    Skubaniec czyli placek ze śliwami

    2 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu