Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli masz ochotę na pyszne i bogate w smaku ciasto z owocami, wypróbuj przepis na pleśniak ze śliwkami i jabłkami. Ciasto o bardzo oryginalnej nazwie jest wyjątkowo smaczne i można je przygotować z sezonowych owoców np. jabłek i śliwek oraz z Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Idealnie pasuje do gorzkiej popołudniowej herbaty lub kawy.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
10 min
Mąka + margaryna + 4 żółtka + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 5 dag cukru - zagnieść z tego ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść, to należy dodać margaryny lub masła.
Krok 2
5 min
Wyrobione ciasto podzielić na 3 części.
Krok 3
10 min
Do jednej części dodać kakao i wygnieść ciemną cześć. Ciemne części i jedną jasną schować do zamrażalnika. Trzecią cześć wyłożyć na spód blachy, ułożyć na niej owoce.
Krok 4
5 min
Na owoce zetrzeć na tarce ciemną część ciasta.
Krok 5
10 min
Z białek i 25 dag cukru ubić sztywną pianę, wsypać kisiel i dobrze wymieszać.
Krok 6
5 min
Powstałą masę wyłożyć na ciemne ciasto. Na masę zetrzeć ostatnią część ciasta.
Krok 7
60 min
Piec w piekarniku około 45-60 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 1
z
7
Mąka + margaryna + 4 żółtka + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 5 dag cukru - zagnieść z tego ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść, to należy dodać margaryny lub masła.
Krok 2
z
7
Wyrobione ciasto podzielić na 3 części.
Krok 3
z
7
Do jednej części dodać kakao i wygnieść ciemną cześć. Ciemne części i jedną jasną schować do zamrażalnika. Trzecią cześć wyłożyć na spód blachy, ułożyć na niej owoce.
Krok 4
z
7
Na owoce zetrzeć na tarce ciemną część ciasta.
Krok 5
z
7
Z białek i 25 dag cukru ubić sztywną pianę, wsypać kisiel i dobrze wymieszać.
Krok 6
z
7
Powstałą masę wyłożyć na ciemne ciasto. Na masę zetrzeć ostatnią część ciasta.
Krok 7
z
7
Piec w piekarniku około 45-60 minut, w zależności od piekarnika.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0