Pleśniak ze śliwkami i jabłkami
105min
Średni
2 łyżeczek
1 opakowanie
4 szklanek
Mąka
4
Jajko
1 kostka
Masło
1 kostka
Cukier
1 trochę
Jabłka
1 trochę
Śliwki
4 łyżeczek
Kakao
.
Wartości odżywcze
Białko
7.96 g
Węglowodany
54.11 g
Tłuszcze
16.38 g
Wartość energetyczna
397.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
10 min
Mąka + margaryna + 4 żółtka + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 5 dag cukru - zagnieść z tego ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść, to należy dodać margaryny lub masła.
Krok 2
5 min
Wyrobione ciasto podzielić na 3 części.
Krok 3
10 min
Do jednej części dodać kakao i wygnieść ciemną cześć. Ciemne części i jedną jasną schować do zamrażalnika. Trzecią cześć wyłożyć na spód blachy, ułożyć na niej owoce.
Krok 4
5 min
Na owoce zetrzeć na tarce ciemną część ciasta.
Krok 5
10 min
Z białek i 25 dag cukru ubić sztywną pianę, wsypać kisiel i dobrze wymieszać.
Krok 6
5 min
Powstałą masę wyłożyć na ciemne ciasto. Na masę zetrzeć ostatnią część ciasta.
Krok 7
60 min
Piec w piekarniku około 45-60 minut, w zależności od piekarnika.
Jeśli masz ochotę na pyszne i bogate w smaku ciasto z owocami, wypróbuj przepis na pleśniak ze śliwkami i jabłkami. Ciasto o bardzo oryginalnej nazwie jest wyjątkowo smaczne i można je przygotować z sezonowych owoców np. jabłek i śliwek oraz z Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Idealnie pasuje do gorzkiej popołudniowej herbaty lub kawy.
Komentarze 0