Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pleśniak

Pleśniak

(1)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
180  g
Masło
1.5  szklanek
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  łyżka
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  łyżka
Śmietana
5 
Jajko
250  g
Dżem porzeczkowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.36 g
Węglowodany
61.01 g
Tłuszcze
15.41 g
Wartość energetyczna
402.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pleśniak to pyszne ciasto z kruszonką, którego smak dopełnia dżem porzeczkowy i Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Ten słodki przysmak sprawdzi się idealnie jako deser po obiedzie, poczęstunek dla gości czy po prostu jako słodkie umilenie dnia. Sprawdź nasz przepis na pleśniak i ciesz się tym pysznym deserem zawsze wtedy, kiedy masz na niego ochotę!

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    5 min
    Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wymieszaj do uzyskania kruszącego się ciasta.
  • Krok 2

    15 min
    Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i wyklej spód 2/3 przygotowanego ciasta. Włóż formę do lodówki na 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec, zacznij stopniowo dodawać szklankę cukru i łyżkę budyniu o smaku waniliowym.
  • Krok 4

    5 min
    Na spód ciasta w formie wyłóż dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż na niego pianę z białek. Pokrusz resztę ciasta i rozsyp równomiernie na pianie.
  • Krok 5

    45 min
    Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Pleśniak

Krok 1 z 5

Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wymieszaj do uzyskania kruszącego się ciasta.

Pleśniak

Krok 2 z 5

Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i wyklej spód 2/3 przygotowanego ciasta. Włóż formę do lodówki na 15 minut.

Pleśniak

Krok 3 z 5

Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec, zacznij stopniowo dodawać szklankę cukru i łyżkę budyniu o smaku waniliowym.

Pleśniak

Krok 4 z 5

Na spód ciasta w formie wyłóż dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż na niego pianę z białek. Pokrusz resztę ciasta i rozsyp równomiernie na pianie.

Pleśniak

Krok 5 z 5

Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
f fajny parkour

jaka smietana ,ile procent

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka cioci Zosi - przepis

    Szarlotka cioci Zosi - przepis

    1 godz 40 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Szarlotka z kruszonką

    Szarlotka z kruszonką

    1 godz 21 min Łatwy
  • Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

    Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu