Pleśniak
75min
Łatwy
500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
180 g
Masło
1.5 szklanek
Cukier
1 opakowanie
2 łyżeczek
1 łyżka
Śmietana
5
Jajko
250 g
Dżem porzeczkowy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.36 g
Węglowodany
61.01 g
Tłuszcze
15.41 g
Wartość energetyczna
402.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wymieszaj do uzyskania kruszącego się ciasta.
Krok 2
15 min
Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i wyklej spód 2/3 przygotowanego ciasta. Włóż formę do lodówki na 15 minut.
Krok 3
5 min
Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec, zacznij stopniowo dodawać szklankę cukru i łyżkę budyniu o smaku waniliowym.
Krok 4
5 min
Na spód ciasta w formie wyłóż dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż na niego pianę z białek. Pokrusz resztę ciasta i rozsyp równomiernie na pianie.
Krok 5
45 min
Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Pleśniak to pyszne ciasto z kruszonką, którego smak dopełnia dżem porzeczkowy i Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Ten słodki przysmak sprawdzi się idealnie jako deser po obiedzie, poczęstunek dla gości czy po prostu jako słodkie umilenie dnia. Sprawdź nasz przepis na pleśniak i ciesz się tym pysznym deserem zawsze wtedy, kiedy masz na niego ochotę!
Komentarze 0