Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pleśniak
Dodaj do CookBook

Pleśniak

(1)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
180  g
Masło
1.5  szklanek
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  łyżka
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  łyżka
Śmietana
5 
Jajko
250  g
Dżem porzeczkowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
61.1 g
Wartość energetyczna
401.9 kcal
Tłuszcze
15.4 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pleśniak to pyszne ciasto z kruszonką, którego smak dopełnia dżem porzeczkowy i Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Ten słodki przysmak sprawdzi się idealnie jako deser po obiedzie, poczęstunek dla gości czy po prostu jako słodkie umilenie dnia. Sprawdź nasz przepis na pleśniak i ciesz się tym pysznym deserem zawsze wtedy, kiedy masz na niego ochotę!

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    5 min
    Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wymieszaj do uzyskania kruszącego się ciasta.
  • Krok 2

    15 min
    Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i wyklej spód 2/3 przygotowanego ciasta. Włóż formę do lodówki na 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec, zacznij stopniowo dodawać szklankę cukru i łyżkę budyniu o smaku waniliowym.
  • Krok 4

    5 min
    Na spód ciasta w formie wyłóż dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż na niego pianę z białek. Pokrusz resztę ciasta i rozsyp równomiernie na pianie.
  • Krok 5

    45 min
    Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Pleśniak

Krok 1 z 5

Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wymieszaj do uzyskania kruszącego się ciasta.

Pleśniak

Krok 2 z 5

Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i wyklej spód 2/3 przygotowanego ciasta. Włóż formę do lodówki na 15 minut.

Pleśniak

Krok 3 z 5

Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec, zacznij stopniowo dodawać szklankę cukru i łyżkę budyniu o smaku waniliowym.

Pleśniak

Krok 4 z 5

Na spód ciasta w formie wyłóż dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż na niego pianę z białek. Pokrusz resztę ciasta i rozsyp równomiernie na pianie.

Pleśniak

Krok 5 z 5

Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

fajny parkour

jaka smietana ,ile procent
Anonim (niezweryfikowany) 12/08/2021-06:23 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

    Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

    1 godz 45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu