Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
13.5g / 12%
Węglowodany
82.8g / 73%
Tłuszcze
7.5g / 14%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

+

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Wróć

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

(1)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest 554477

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  szklanek
Ryż
trochę
Sól
2  szklanek
Mleko
4 
Jajko
2  łyżek
Cukier
1  kg
Jabłka antonówki
4  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.47 g
Węglowodany
82.76 g
Tłuszcze
7.47 g
Wartość energetyczna
448.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Propozycja, która spodoba się zwłaszcza najmłodszym: ryż zapiekany z jabłkami. Danie słodkie, ale przy tym pożywne. Może z powodzeniem pełnić rolę nie tylko deseru, ale i obiadu. Ugotowany ryż układamy w naczyniu żaroodpornym razem z jabłkami, cukrem waniliowym WINIARY i dobrze ubitą śmietaną. Po 30 minutach pieczenia możemy zasiąść do posiłku. Mniam!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    20 min
    Opłukany ryż wsypać na wrzące mleko, raz zagotować. Garnek wstawić w drugi większy z wrzącą wodą.Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
  • Krok 2

    10 min
    Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem i dodać do ryżu, wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.Ułożyć połowę ryżu, na nim jabłka obrane, pokrojone w cienkie plasterki i przesypane cukrem waniliowym.Przykryć resztą ryżu i na wierzchu rozłożyć dobrze ubitą pianę z białek z cukrem.
  • Krok 3

    30 min
    Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Podawać na gorąco.
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 1 z 3

Opłukany ryż wsypać na wrzące mleko, raz zagotować. Garnek wstawić w drugi większy z wrzącą wodą.Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 2 z 3

Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem i dodać do ryżu, wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.Ułożyć połowę ryżu, na nim jabłka obrane, pokrojone w cienkie plasterki i przesypane cukrem waniliowym.Przykryć resztą ryżu i na wierzchu rozłożyć dobrze ubitą pianę z białek z cukrem.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 3 z 3

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Podawać na gorąco.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Makowiec japoński

    Makowiec japoński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gofry z jogurtem greckim

    Gofry z jogurtem greckim

    27 min Łatwy
  • Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu