MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą
60 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
15 7.4g / 15%
74 82.7g / 74%
11 13.4g / 11%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

(1)
1 godz
Łatwy
Autorem przepisu jest 554477

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
1.5  szklanek
Ryż
trochę
Sól
2  szklanek
Mleko
4 
Jajko
2  łyżek
Cukier
1  kg
Jabłka antonówki
4  łyżek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
82.76 g
Wartość energetyczna
448.66 kcal
Tłuszcze
7.47 g
Białko
13.47 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Propozycja, która spodoba się zwłaszcza najmłodszym: ryż zapiekany z jabłkami. Danie słodkie, ale przy tym pożywne. Może z powodzeniem pełnić rolę nie tylko deseru, ale i obiadu. Ugotowany ryż układamy w naczyniu żaroodpornym razem z jabłkami, cukrem waniliowym WINIARY i dobrze ubitą śmietaną. Po 30 minutach pieczenia możemy zasiąść do posiłku. Mniam!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    20 min
    Opłukany ryż wsypać na wrzące mleko, raz zagotować. Garnek wstawić w drugi większy z wrzącą wodą.Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
  • Krok 2

    10 min
    Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem i dodać do ryżu, wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.Ułożyć połowę ryżu, na nim jabłka obrane, pokrojone w cienkie plasterki i przesypane cukrem waniliowym.Przykryć resztą ryżu i na wierzchu rozłożyć dobrze ubitą pianę z białek z cukrem.
  • Krok 3

    30 min
    Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Podawać na gorąco.
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 1 z 3

Opłukany ryż wsypać na wrzące mleko, raz zagotować. Garnek wstawić w drugi większy z wrzącą wodą.Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 2 z 3

Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem i dodać do ryżu, wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.Ułożyć połowę ryżu, na nim jabłka obrane, pokrojone w cienkie plasterki i przesypane cukrem waniliowym.Przykryć resztą ryżu i na wierzchu rozłożyć dobrze ubitą pianę z białek z cukrem.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 3 z 3

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Podawać na gorąco.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite