Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

0
60min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest 554477

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 opakowanie
1.5 szklanek
Ryż
1 trochę
Sól
2 szklanek
Mleko
4 
Jajko
2 łyżek
Cukier
1 kg
Jabłka antonówki
4 łyżek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.13 g
Węglowodany
63.52 g
Tłuszcze
6.37 g
Wartość energetyczna
341.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
20 min
Opłukany ryż wsypać na wrzące mleko, raz zagotować. Garnek wstawić w drugi większy z wrzącą wodą.Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
Krok 2
10 min
Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem i dodać do ryżu, wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.Ułożyć połowę ryżu, na nim jabłka obrane, pokrojone w cienkie plasterki i przesypane cukrem waniliowym.Przykryć resztą ryżu i na wierzchu rozłożyć dobrze ubitą pianę z białek z cukrem.
Krok 3
30 min
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Podawać na gorąco.
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 1 z 3

Opłukany ryż wsypać na wrzące mleko, raz zagotować. Garnek wstawić w drugi większy z wrzącą wodą.Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 2 z 3

Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem i dodać do ryżu, wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.Ułożyć połowę ryżu, na nim jabłka obrane, pokrojone w cienkie plasterki i przesypane cukrem waniliowym.Przykryć resztą ryżu i na wierzchu rozłożyć dobrze ubitą pianę z białek z cukrem.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 3 z 3

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Podawać na gorąco.

Propozycja, która spodoba się zwłaszcza najmłodszym: ryż zapiekany z jabłkami. Danie słodkie, ale przy tym pożywne. Może z powodzeniem pełnić rolę nie tylko deseru, ale i obiadu. Ugotowany ryż układamy w naczyniu żaroodpornym razem z jabłkami, cukrem waniliowym WINIARY i dobrze ubitą śmietaną. Po 30 minutach pieczenia możemy zasiąść do posiłku. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.1g / 11%
Węglowodany
63.5g / 73%
Tłuszcze
6.4g / 16%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika