Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
1.5 szklanek
Ryż
1 trochę
Sól
2 szklanek
Mleko
4 
Jajko
2 łyżek
Cukier
1 kg
Jabłka antonówki
4 łyżek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
341.76 kcal
Węglowodany
63.52 g
Białko
9.13 g
Tłuszcze
6.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
20 min
Opłukany ryż wsypać na wrzące mleko, raz zagotować. Garnek wstawić w drugi większy z wrzącą wodą.Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
Krok 2
10 min
Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem i dodać do ryżu, wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.Ułożyć połowę ryżu, na nim jabłka obrane, pokrojone w cienkie plasterki i przesypane cukrem waniliowym.Przykryć resztą ryżu i na wierzchu rozłożyć dobrze ubitą pianę z białek z cukrem.
Krok 3
30 min
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Podawać na gorąco.
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 1 z 3

Opłukany ryż wsypać na wrzące mleko, raz zagotować. Garnek wstawić w drugi większy z wrzącą wodą.Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 2 z 3

Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem i dodać do ryżu, wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.Ułożyć połowę ryżu, na nim jabłka obrane, pokrojone w cienkie plasterki i przesypane cukrem waniliowym.Przykryć resztą ryżu i na wierzchu rozłożyć dobrze ubitą pianę z białek z cukrem.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Krok 3 z 3

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Podawać na gorąco.

Propozycja, która spodoba się zwłaszcza najmłodszym: ryż zapiekany z jabłkami. Danie słodkie, ale przy tym pożywne. Może z powodzeniem pełnić rolę nie tylko deseru, ale i obiadu. Ugotowany ryż układamy w naczyniu żaroodpornym razem z jabłkami, cukrem waniliowym WINIARY i dobrze ubitą śmietaną. Po 30 minutach pieczenia możemy zasiąść do posiłku. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika