Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ciasto dyniowe z jabłkiem

Ciasto dyniowe z jabłkiem

(0)
1 godz 28 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest elficzna

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
2  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
420  g
Dynia
1  szklanka
Cukier
220  g
Jogurt grecki
4 
Jajko
1  kostka
Masło
2 
Jabłka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.99 g
Węglowodany
40.09 g
Tłuszcze
19.97 g
Wartość energetyczna
355.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatne ciasto dyniowe, które zyskuje dzięki dodatkowi w postaci jabłek. Całość tworzy niesamowite danie, o którym przez długi czas nie zapomnicie. Cukier waniliowy WINIARY doda naszemu przysmakowi niesamowitego aromatu, któremu nie da się oprzeć. Sprawdźcie sami! Pycha!

Przygotowanie

88 min
  • Krok 1

    15 min
    Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli resztę składników: po trochu mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego, rozpuszczone masło i jogurt - ciągle mieszając.
  • Krok 2

    15 min
    Dynie obieram, oczyszczam i ścieram na tarce na grubych oczkach - dodaję do ciasta i mieszam już ręcznie łyżką.
  • Krok 3

    1 min
    Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.
  • Krok 4

    5 min
    Jabłka myję i usuwam ze środka pestki, nie przekrawając jabłka. Oczyszczone jabłko kroję w talarki o grubości około 0,5 cm.
  • Krok 5

    2 min
    Takie plastry układam na wierzch na ciasto. Całość obsypuję delikatnie cynamonem.
  • Krok 5

    50 min
    Piekę w 180 stopniach przez około 50 minut - sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe.
Ciasto dyniowe z jabłkiem

Krok 1 z 6

Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli resztę składników: po trochu mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego, rozpuszczone masło i jogurt - ciągle mieszając.

Ciasto dyniowe z jabłkiem

Krok 2 z 6

Dynie obieram, oczyszczam i ścieram na tarce na grubych oczkach - dodaję do ciasta i mieszam już ręcznie łyżką.

Ciasto dyniowe z jabłkiem

Krok 3 z 6

Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.

Ciasto dyniowe z jabłkiem

Krok 4 z 6

Jabłka myję i usuwam ze środka pestki, nie przekrawając jabłka. Oczyszczone jabłko kroję w talarki o grubości około 0,5 cm.

Ciasto dyniowe z jabłkiem

Krok 5 z 6

Takie plastry układam na wierzch na ciasto. Całość obsypuję delikatnie cynamonem.

Ciasto dyniowe z jabłkiem

Krok 5 z 6

Piekę w 180 stopniach przez około 50 minut - sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciasto z jabłkami

    Kruche ciasto z jabłkami

    2 godz 50 min Łatwy
  • Szarlotka z rosą

    Szarlotka z rosą

    2 godz 15 min Łatwy
  • Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

    Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

    1 godz 55 min Łatwy
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką

    Ciasto z jabłkami i kruszonką

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu