Ciasto dyniowe z jabłkiem
1 godz 28 min
Łatwy
2
łyżeczek
2
łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
2
kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
420
g
Dynia
1
szklanka
Cukier
220
g
Jogurt grecki
4
Jajko
1
kostka
Masło
2
.
Wartości odżywcze
Białko
6.99 g
Węglowodany
40.09 g
Tłuszcze
19.97 g
Wartość energetyczna
355.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
88 min
Krok 1
15 min
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli resztę składników: po trochu mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego, rozpuszczone masło i jogurt - ciągle mieszając.
Krok 2
15 min
Dynie obieram, oczyszczam i ścieram na tarce na grubych oczkach - dodaję do ciasta i mieszam już ręcznie łyżką.
Krok 3
1 min
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.
Krok 4
5 min
Jabłka myję i usuwam ze środka pestki, nie przekrawając jabłka. Oczyszczone jabłko kroję w talarki o grubości około 0,5 cm.
Krok 5
2 min
Takie plastry układam na wierzch na ciasto. Całość obsypuję delikatnie cynamonem.
Krok 5
50 min
Piekę w 180 stopniach przez około 50 minut - sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe.
Delikatne ciasto dyniowe, które zyskuje dzięki dodatkowi w postaci jabłek. Całość tworzy niesamowite danie, o którym przez długi czas nie zapomnicie. Cukier waniliowy WINIARY doda naszemu przysmakowi niesamowitego aromatu, któremu nie da się oprzeć. Sprawdźcie sami! Pycha!
Komentarze 0