Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

4
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
2 
Cebula
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Mąka
1  szczypta
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  kg
Wątróbka drobiowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
43.46 g
Węglowodany
18.85 g
Tłuszcze
19.13 g
Wartość energetyczna
426.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
2 min
Przygotuj patelnię z pokrywką – będzie Ci potrzebna, bo smażona cebula trochę pryska.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w plasterki albo w piórka, a jabłka (kwaśne, twarde, np. szara reneta) w szesnastki albo ósemki.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.
Krok 4
4 min
Zdejmij cebulę, odstaw na bok pod przykryciem i na tej samej patelni podsmaż plastry jabłka po ok. minucie z każdej strony.
Krok 5
5 min
Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Oprócz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY.
Krok 6
8 min
Z patelni zdejmij jabłko, dodaj łyżkę albo dwie oleju i dodaj wątróbkę. Smaż ją, aż będzie rumiana z każdej strony, razem ok. 5 minut, pod przykryciem. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę.
Krok 7
1 min
Podawaj z talarkami z ziemniaków albo pieczywem.
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 1 z 7

Przygotuj patelnię z pokrywką – będzie Ci potrzebna, bo smażona cebula trochę pryska.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w plasterki albo w piórka, a jabłka (kwaśne, twarde, np. szara reneta) w szesnastki albo ósemki.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 3 z 7

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 4 z 7

Zdejmij cebulę, odstaw na bok pod przykryciem i na tej samej patelni podsmaż plastry jabłka po ok. minucie z każdej strony.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 5 z 7

Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Oprócz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 6 z 7

Z patelni zdejmij jabłko, dodaj łyżkę albo dwie oleju i dodaj wątróbkę. Smaż ją, aż będzie rumiana z każdej strony, razem ok. 5 minut, pod przykryciem. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 7 z 7

Podawaj z talarkami z ziemniaków albo pieczywem.

Kuchnia polska to bogactwo smaków i często nieoczywistych połączeń, które – stosowane przez całe dekady – stały się kulinarnymi standardami. Nie inaczej jest w przypadku wątróbki drobiowej z kwaśnym jabłkiem i podsmażaną cebulką. To proste danie jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy pół godziny i kilka podstawowych składników!

Niezbędne składniki to: wątróbka drobiowa, kwaśne jabłka i cebulka. Do tego mąka i przyprawy, takie jak majeranek, sól i pieprz. Do oprószenia wątróbki przydadzą się Ziarenka Smaku WINIARY. Potrawę najlepiej podawać z pokrojonymi w talarki pieczonymi ziemniakami lub ulubionym pieczywem.

Na patelni z pokrywką podsmaż cebulę pokrojoną w plasterki albo piórka. Użyj pokrywki, ponieważ cebula może pryskać. Kiedy się zeszkli i zmięknie, zdejmij ją i na tej samej patelni podsmaż pokrojone w plastry jabłka (np. szara reneta) – po minucie z każdej strony. Oczyszczoną, umytą i osuszoną wątróbkę oprósz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY. Na patelnię wylej łyżkę oleju i usmaż wątróbkę tak, żeby była rumiana, obracając ją co chwilę. Po około 5 minutach dodaj majeranek i jabłka z cebulą.

Pamiętaj, że dobrze przyrządzona wątróbka powinna być miękka i lekko przyrumieniona z każdej strony. Takie danie z powodzeniem możesz wykorzystać jako szybki obiad na co dzień, ale też na specjalne okazje. Bez względu na okoliczności, okaże się idealne!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
43.5g / 42%
Węglowodany
18.9g / 17%
Tłuszcze
19.1g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
P Piotr
.

Super przepis,półce lizać

Winiary
.
Expert

Dziękujemy! Polecamy również naszą wątróbkę drobiową z cydrem, jeśli jeszcze nie znasz tego przepisu :)

Pokaż więcej komentarzy