Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Jabłka
2 
Cebula
2 łyżek
Olej
1 łyżka
Mąka
1 szczypta
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 kg
Wątróbka drobiowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
426.97 kcal
Tłuszcze
19.13 g
Węglowodany
18.85 g
Białko
43.46 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
2 min
Przygotuj patelnię z pokrywką – będzie Ci potrzebna, bo smażona cebula trochę pryska.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w plasterki albo w piórka, a jabłka (kwaśne, twarde, np. szara reneta) w szesnastki albo ósemki.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.
Krok 4
4 min
Zdejmij cebulę, odstaw na bok pod przykryciem i na tej samej patelni podsmaż plastry jabłka po ok. minucie z każdej strony.
Krok 5
5 min
Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Oprócz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY.
Krok 6
8 min
Z patelni zdejmij jabłko, dodaj łyżkę albo dwie oleju i dodaj wątróbkę. Smaż ją, aż będzie rumiana z każdej strony, razem ok. 5 minut, pod przykryciem. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę.
Krok 7
1 min
Podawaj z talarkami z ziemniaków albo pieczywem.
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 1 z 7

Przygotuj patelnię z pokrywką – będzie Ci potrzebna, bo smażona cebula trochę pryska.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w plasterki albo w piórka, a jabłka (kwaśne, twarde, np. szara reneta) w szesnastki albo ósemki.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 3 z 7

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 4 z 7

Zdejmij cebulę, odstaw na bok pod przykryciem i na tej samej patelni podsmaż plastry jabłka po ok. minucie z każdej strony.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 5 z 7

Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Oprócz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 6 z 7

Z patelni zdejmij jabłko, dodaj łyżkę albo dwie oleju i dodaj wątróbkę. Smaż ją, aż będzie rumiana z każdej strony, razem ok. 5 minut, pod przykryciem. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 7 z 7

Podawaj z talarkami z ziemniaków albo pieczywem.

Kuchnia polska to bogactwo smaków i często nieoczywistych połączeń, które – stosowane przez całe dekady – stały się kulinarnymi standardami. Nie inaczej jest w przypadku wątróbki drobiowej z kwaśnym jabłkiem i podsmażaną cebulką. To proste danie jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy pół godziny i kilka podstawowych składników!

Niezbędne składniki to: wątróbka drobiowa, kwaśne jabłka i cebulka. Do tego mąka i przyprawy, takie jak majeranek, sól i pieprz. Do oprószenia wątróbki przydadzą się Ziarenka Smaku WINIARY. Potrawę najlepiej podawać z pokrojonymi w talarki pieczonymi ziemniakami lub ulubionym pieczywem.

Na patelni z pokrywką podsmaż cebulę pokrojoną w plasterki albo piórka. Użyj pokrywki, ponieważ cebula może pryskać. Kiedy się zeszkli i zmięknie, zdejmij ją i na tej samej patelni podsmaż pokrojone w plastry jabłka (np. szara reneta) – po minucie z każdej strony. Oczyszczoną, umytą i osuszoną wątróbkę oprósz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY. Na patelnię wylej łyżkę oleju i usmaż wątróbkę tak, żeby była rumiana, obracając ją co chwilę. Po około 5 minutach dodaj majeranek i jabłka z cebulą.

Pamiętaj, że dobrze przyrządzona wątróbka powinna być miękka i lekko przyrumieniona z każdej strony. Takie danie z powodzeniem możesz wykorzystać jako szybki obiad na co dzień, ale też na specjalne okazje. Bez względu na okoliczności, okaże się idealne!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika