Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą
Dodaj do CookBook

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

(10)
35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Jabłka
2 
Cebula
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Mąka
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  szczypta
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  kg
Wątróbka drobiowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.9 g
Wartość energetyczna
427 kcal
Tłuszcze
19.1 g
Białko
43.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kuchnia polska to bogactwo smaków i często nieoczywistych połączeń, które – stosowane przez całe dekady – stały się kulinarnymi standardami. Nie inaczej jest w przypadku wątróbki drobiowej z kwaśnym jabłkiem i podsmażaną cebulką. To proste danie jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy pół godziny i kilka podstawowych składników!

Niezbędne składniki to: wątróbka drobiowa, kwaśne jabłka i cebulka. Do tego mąka i przyprawy, takie jak majeranek, sól i pieprz. Do oprószenia wątróbki przydadzą się Ziarenka Smaku WINIARY. Potrawę najlepiej podawać z pokrojonymi w talarki pieczonymi ziemniakami lub ulubionym pieczywem.

Na patelni z pokrywką podsmaż cebulę pokrojoną w plasterki albo piórka. Kiedy się zeszkli i zmięknie, zdejmij ją i na tej samej patelni podsmaż pokrojone w plastry jabłka (np. szara reneta) – po minucie z każdej strony. Oczyszczoną, umytą i osuszoną wątróbkę oprósz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY. Na patelnię wylej łyżkę oleju i usmaż wątróbkę tak, żeby była rumiana, obracając ją co chwilę. Po około 5 minutach dodaj majeranek i jabłka z cebulą.

Pamiętaj, że dobrze przyrządzona wątróbka powinna być miękka i lekko przyrumieniona z każdej strony. Takie danie z powodzeniem możesz wykorzystać jako szybki obiad na co dzień, ale też na specjalne okazje. Bez względu na okoliczności, okaże się idealne!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    2 min
    Przygotuj patelnię z pokrywką – będzie Ci potrzebna, bo smażona cebula trochę pryska.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokrój w plasterki albo w piórka, a jabłka (kwaśne, twarde, np. szara reneta) w szesnastki albo ósemki.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.
  • Krok 4

    4 min
    Zdejmij cebulę, odstaw na bok pod przykryciem i na tej samej patelni podsmaż plastry jabłka po ok. minucie z każdej strony.
  • Krok 5

    5 min
    Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Oprócz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY.
  • Krok 6

    8 min
    Z patelni zdejmij jabłko, dodaj łyżkę albo dwie oleju i dodaj wątróbkę. Smaż ją, aż będzie rumiana z każdej strony, razem ok. 5 minut, pod przykryciem. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z talarkami z ziemniaków albo pieczywem.
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 1 z 7

Przygotuj patelnię z pokrywką – będzie Ci potrzebna, bo smażona cebula trochę pryska.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w plasterki albo w piórka, a jabłka (kwaśne, twarde, np. szara reneta) w szesnastki albo ósemki.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 3 z 7

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 4 z 7

Zdejmij cebulę, odstaw na bok pod przykryciem i na tej samej patelni podsmaż plastry jabłka po ok. minucie z każdej strony.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 5 z 7

Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Oprócz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 6 z 7

Z patelni zdejmij jabłko, dodaj łyżkę albo dwie oleju i dodaj wątróbkę. Smaż ją, aż będzie rumiana z każdej strony, razem ok. 5 minut, pod przykryciem. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Krok 7 z 7

Podawaj z talarkami z ziemniaków albo pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Shaggy

Ziarenka smaku bym pominal, naturalne przyprawy I ziola, zadnej chemii
Anonim (niezweryfikowany) 04/24/2024-06:04 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/25/2024-02:18 CEST
Dziękujemy za komentarz. Najważniejsze, żeby dopasować smak dania do tego, co najbardziej lubimy 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka faszerowana wątróbką

    Kaczka faszerowana wątróbką

    3 godz 55 min Średni
  • Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

    Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

    12 min Łatwy
  • Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

    Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

    23 min Łatwy
  • Wątróbka po żydowsku

    Wątróbka po żydowsku

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu