Szarlotka z budyniem
122min
Łatwy
2 opakowań
1 łyżeczka
3 szklanek
Mąka
250 g
Masło
0.75 szklanka
Cukier puder
2
Żółtko
1
Jajko
2 łyżek
Gęsta śmietana 18%
1 kg
Jabłka antonówki
3 szklanek
Mleko
.
Wartości odżywcze
Białko
4.37 g
Węglowodany
28.32 g
Tłuszcze
12.84 g
Wartość energetyczna
254.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
122 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj ze schłodzonym masłem, cukrem pudrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY.
Krok 2
3 min
Dodaj żółtka, całe jajko i śmietanę.
Krok 3
20 min
Połącz szybko składniki i włóż do lodówki do schłodzenia.
Krok 4
10 min
Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
10 min
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na prostokąt wielkości blaszki i rozłóż na dnie wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.
Krok 6
2 min
Na cieście rozłóż jabłka.
Krok 7
5 min
Budynie o smaku waniliowym WINIARY ugotuj w 3 szklankach mleka i rozłóż na jabłkach.
Krok 8
10 min
Rozwałkuj pozostałe ciasto na prostokąt i rozłóż na budyniu. Ciasto nakłuj widelcem (ciasto można lekko zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na budyń).
Krok 9
50 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.
Krok 10
2 min
Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.
Pyszna, pachnąca warstwowa szarlotka z budyniem waniliowym na kruchym spodzie. Jeżeli przygotowujemy ją z gotowych jabłek ze słoika, spód można najpierw podpiec lekko na złoty kolor, wystudzić, nałożyć jabłka i budyń, a potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zamrożonego ciasta. Do jabłek można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
Komentarze 0