Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka z budyniem

0
147 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Masło
2 
Żółtko
1 
Jajko
2 płaskich łyżek
Kwaśna śmietana
1 kg
Jabłka
3 szklanek
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

147 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj ze schłodzonym masłem, cukrem pudrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY.
Krok 2
3 min
Dodaj żółtka, całe jajko i śmietanę.
Krok 3
5 min
Połącz szybko składniki i włóż do lodówki do schłodzenia.
Krok 4
10 min
Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
10 min
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na prostokąt wielkości blaszki i rozłóż na dnie wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.
Krok 6
2 min
Na cieście rozłóż jabłka.
Krok 7
5 min
Budynie o smaku waniliowym WINIARY ugotuj w 3 szklankach mleka i rozłóż na jabłkach.
Krok 8
10 min
Rozwałkuj pozostałe ciasto na prostokąt i rozłóż na budyniu. Ciasto nakłuj widelcem (ciasto można lekko zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na budyń).
Krok 9
5 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.
Krok 10
2 min
Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.
Szarlotka z budyniem

Krok 1 z 10

Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj ze schłodzonym masłem, cukrem pudrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY.

Szarlotka z budyniem

Krok 2 z 10

Dodaj żółtka, całe jajko i śmietanę.

Szarlotka z budyniem

Krok 3 z 10

Połącz szybko składniki i włóż do lodówki do schłodzenia.

Szarlotka z budyniem

Krok 4 z 10

Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z budyniem

Krok 5 z 10

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na prostokąt wielkości blaszki i rozłóż na dnie wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.

Szarlotka z budyniem

Krok 6 z 10

Na cieście rozłóż jabłka.

Szarlotka z budyniem

Krok 7 z 10

Budynie o smaku waniliowym WINIARY ugotuj w 3 szklankach mleka i rozłóż na jabłkach.

Szarlotka z budyniem

Krok 8 z 10

Rozwałkuj pozostałe ciasto na prostokąt i rozłóż na budyniu. Ciasto nakłuj widelcem (ciasto można lekko zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na budyń).

Szarlotka z budyniem

Krok 9 z 10

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.

Szarlotka z budyniem

Krok 10 z 10

Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.

Pyszna, pachnąca warstwowa szarlotka z budyniem waniliowym na kruchym spodzie. Jeżeli przygotowujemy ją z gotowych jabłek ze słoika, spód można najpierw podpiec lekko na złoty kolor, wystudzić, nałożyć jabłka i budyń, a potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zamrożonego ciasta. Do jabłek można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika