Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

(0)
2 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
3  szklanek
Mąka
250  g
Masło
0.75  szklanka
Cukier puder
2 
Żółtko
1 
Jajko
2  łyżek
Gęsta śmietana 18%
1  kg
Jabłka antonówki
3  szklanek
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.37 g
Węglowodany
28.32 g
Tłuszcze
12.84 g
Wartość energetyczna
254.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna, pachnąca warstwowa szarlotka z budyniem waniliowym na kruchym spodzie. Jeżeli przygotowujemy ją z gotowych jabłek ze słoika, spód można najpierw podpiec lekko na złoty kolor, wystudzić, nałożyć jabłka i budyń, a potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zamrożonego ciasta. Do jabłek można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj ze schłodzonym masłem, cukrem pudrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY.
  • Krok 2

    3 min
    Dodaj żółtka, całe jajko i śmietanę.
  • Krok 3

    20 min
    Połącz szybko składniki i włóż do lodówki do schłodzenia.
  • Krok 4

    10 min
    Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 5

    10 min
    Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na prostokąt wielkości blaszki i rozłóż na dnie wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.
  • Krok 6

    2 min
    Na cieście rozłóż jabłka.
  • Krok 7

    5 min
    Budynie o smaku waniliowym WINIARY ugotuj w 3 szklankach mleka i rozłóż na jabłkach.
  • Krok 8

    10 min
    Rozwałkuj pozostałe ciasto na prostokąt i rozłóż na budyniu. Ciasto nakłuj widelcem (ciasto można lekko zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na budyń).
  • Krok 9

    50 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.
  • Krok 10

    2 min
    Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.
Szarlotka z budyniem

Krok 1 z 10

Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj ze schłodzonym masłem, cukrem pudrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY.

Szarlotka z budyniem

Krok 2 z 10

Dodaj żółtka, całe jajko i śmietanę.

Szarlotka z budyniem

Krok 3 z 10

Połącz szybko składniki i włóż do lodówki do schłodzenia.

Szarlotka z budyniem

Krok 4 z 10

Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z budyniem

Krok 5 z 10

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na prostokąt wielkości blaszki i rozłóż na dnie wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.

Szarlotka z budyniem

Krok 6 z 10

Na cieście rozłóż jabłka.

Szarlotka z budyniem

Krok 7 z 10

Budynie o smaku waniliowym WINIARY ugotuj w 3 szklankach mleka i rozłóż na jabłkach.

Szarlotka z budyniem

Krok 8 z 10

Rozwałkuj pozostałe ciasto na prostokąt i rozłóż na budyniu. Ciasto nakłuj widelcem (ciasto można lekko zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na budyń).

Szarlotka z budyniem

Krok 9 z 10

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.

Szarlotka z budyniem

Krok 10 z 10

Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka na ciepło z lodami

    Szarlotka na ciepło z lodami

    2 godz 5 min Łatwy
  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Kruche ciasto z jabłkami

    Kruche ciasto z jabłkami

    2 godz 50 min Łatwy
  • Szarlotka pod różową pierzynką

    Szarlotka pod różową pierzynką

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu