Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szarlotka z budyniem
Dodaj do CookBook

Szarlotka z budyniem

(0)
2 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
3  szklanek
Mąka
250  g
Masło
0.75  szklanka
Cukier puder
2 
Żółtko
1 
Jajko
2  łyżek
Gęsta śmietana 18%
1  kg
Jabłka antonówki
3  szklanek
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.3 g
Wartość energetyczna
254.8 kcal
Tłuszcze
12.8 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna, pachnąca warstwowa szarlotka z budyniem waniliowym na kruchym spodzie. Jeżeli przygotowujemy ją z gotowych jabłek ze słoika, spód można najpierw podpiec lekko na złoty kolor, wystudzić, nałożyć jabłka i budyń, a potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zamrożonego ciasta. Do jabłek można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj ze schłodzonym masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • Krok 2

    3 min
    Dodaj żółtka, całe jajko i śmietanę.
  • Krok 3

    20 min
    Połącz szybko składniki i włóż do lodówki do schłodzenia.
  • Krok 4

    10 min
    Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 5

    10 min
    Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na prostokąt wielkości blaszki i rozłóż na dnie wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.
  • Krok 6

    2 min
    Na cieście rozłóż jabłka.
  • Krok 7

    5 min
    Budynie o smaku waniliowym WINIARY ugotuj w 3 szklankach mleka i rozłóż na jabłkach.
  • Krok 8

    10 min
    Rozwałkuj pozostałe ciasto na prostokąt i rozłóż na budyniu. Ciasto nakłuj widelcem (ciasto można lekko zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na budyń).
  • Krok 9

    50 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.
  • Krok 10

    2 min
    Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.
Szarlotka z budyniem

Krok 1 z 10

Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj ze schłodzonym masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

Szarlotka z budyniem

Krok 2 z 10

Dodaj żółtka, całe jajko i śmietanę.

Szarlotka z budyniem

Krok 3 z 10

Połącz szybko składniki i włóż do lodówki do schłodzenia.

Szarlotka z budyniem

Krok 4 z 10

Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z budyniem

Krok 5 z 10

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na prostokąt wielkości blaszki i rozłóż na dnie wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.

Szarlotka z budyniem

Krok 6 z 10

Na cieście rozłóż jabłka.

Szarlotka z budyniem

Krok 7 z 10

Budynie o smaku waniliowym WINIARY ugotuj w 3 szklankach mleka i rozłóż na jabłkach.

Szarlotka z budyniem

Krok 8 z 10

Rozwałkuj pozostałe ciasto na prostokąt i rozłóż na budyniu. Ciasto nakłuj widelcem (ciasto można lekko zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na budyń).

Szarlotka z budyniem

Krok 9 z 10

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.

Szarlotka z budyniem

Krok 10 z 10

Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka letnia

    Szarlotka letnia

    1 godz 55 min Średni
  • Szarlotka bez cukru

    Szarlotka bez cukru

    34 min Łatwy
  • Budyniowa szarlotka w pucharkach

    Budyniowa szarlotka w pucharkach

    21 min Łatwy
  • Szarlotka na francuskim cieście

    Szarlotka na francuskim cieście

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu