Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisu na szybkie ciasto? Sprawdź, jak wykonać ciasto z jabłkami i kruszonką! Ucierane ciasto z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY i proszku do pieczenia w towarzystwie jabłek, posypanych startą na tarce kruszonką to propozycja na lekki i słodki podwieczorek. Delikatne ciasto nadaje się do serwowania z kawą, ciepłym mlekiem lub herbatą.
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki, posypujemy cynamonem.
Wykonujemy kruszonkę: mieszamy 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru i 0,75 szklanki mąki.Kruszonkę wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta.
200g masła ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, a następnie cukier puder. Cały czas ucieramy. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach. Ciasto wylewamy na formę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto nakładamy jabłka, a następnie startą na tarce kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wkładamy po do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut.