Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z jabłkami i kruszonką

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5 łyżeczek
2 
Jabłka
1 łyżka
Cynamon
300 g
Masło
1.2 szklanek
Cukier puder
2.33 szklanek
Mąka pszenna
0.5 szklanka
Cukier
3 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
58.73 g
Węglowodany
430.96 g
Tłuszcze
465.08 g
Wartość energetyczna
5053.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki, posypujemy cynamonem.
Krok 2
5 min
Wykonujemy kruszonkę: mieszamy 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru i 0,75 szklanki mąki.Kruszonkę wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta.
Krok 3
15 min
200g masła ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, a następnie cukier puder. Cały czas ucieramy. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach. Ciasto wylewamy na formę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
5 min
Na ciasto nakładamy jabłka, a następnie startą na tarce kruszonkę.
Krok 5
60 min
Tak przygotowane ciasto wkładamy po do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut.
Ciasto z jabłkami i kruszonką

Krok 1 z 5

Jabłka obieramy i kroimy w cząstki, posypujemy cynamonem.

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Krok 2 z 5

Wykonujemy kruszonkę: mieszamy 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru i 0,75 szklanki mąki.Kruszonkę wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta.

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Krok 3 z 5

200g masła ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, a następnie cukier puder. Cały czas ucieramy. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach. Ciasto wylewamy na formę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Krok 4 z 5

Na ciasto nakładamy jabłka, a następnie startą na tarce kruszonkę.

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Krok 5 z 5

Tak przygotowane ciasto wkładamy po do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut.

Szukasz przepisu na szybkie ciasto? Sprawdź, jak wykonać ciasto z jabłkami i kruszonką! Ucierane ciasto z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY i Proszku do pieczenia WINIARY w towarzystwie jabłek, posypanych startą na tarce kruszonką to propozycja na lekki i słodki podwieczorek. Delikatne ciasto nadaje się do serwowania z kawą, ciepłym mlekiem lub herbatą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika