Ciasto z jabłkami i kruszonką
90min
Łatwy
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5 łyżeczek
2
Jabłka
1 łyżka
Cynamon
300 g
Masło
1.2 szklanek
Cukier puder
2.33 szklanek
Mąka pszenna
0.5 szklanka
Cukier
3
Jajko
.
Wartości odżywcze
Białko
58.73 g
Węglowodany
634.49 g
Tłuszcze
261.55 g
Wartość energetyczna
5053.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
5 min
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki, posypujemy cynamonem.
Krok 2
5 min
Wykonujemy kruszonkę: mieszamy 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru i 0,75 szklanki mąki.Kruszonkę wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta.
Krok 3
15 min
200g masła ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, a następnie cukier puder. Cały czas ucieramy. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach. Ciasto wylewamy na formę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
5 min
Na ciasto nakładamy jabłka, a następnie startą na tarce kruszonkę.
Krok 5
60 min
Tak przygotowane ciasto wkładamy po do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut.
Szukasz przepisu na szybkie ciasto? Sprawdź, jak wykonać ciasto z jabłkami i kruszonką! Ucierane ciasto z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY i Proszku do pieczenia WINIARY w towarzystwie jabłek, posypanych startą na tarce kruszonką to propozycja na lekki i słodki podwieczorek. Delikatne ciasto nadaje się do serwowania z kawą, ciepłym mlekiem lub herbatą.
Komentarze 0