Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić kompot? Jak ugotować?

Jak zrobić kompot? Jak ugotować?

Z czego zrobić kompot?

Każdego lata przygotowuję orzeźwiające kompoty z dostępnych akurat owoców takich jak truskawki, czereśnie, maliny, morele, brzoskwinie, nektarynki, rabarbar, porzeczi itp.

Jak zrobić kompot?

Do dużej ilości wody dodaję pokrojone owoce i gotuję ok 15-30 min, w zależności od wybranych owoców (im więcej twardych owoców, tym dłuższy czas gotowania).

Taki kompot możesz delikatnie posłodzić miodem, cukrem trzcinowym, aromatyzować przyprawami (laską cynamonu, imbirem, goździkami, kardamonem, wanilią, itp).

Po zdjęciu z ognia jeszcze nie cedź, zostaw owoce w wodzie do ostygnięcia. Po wystudzeniu przecedź i przelej do dzbanka. Przechowuj w lodówce, będzie idealny na upalne dni.

Ja dodaję zawsze jeszcze trochę soku z cytryny czy limonki, w zależności od owoców. Czasami przefiltrowany kompot zamrażam w foremkach do lodu albo robię „granitę' lub sorbet. Z kompotu można także przygotować doskonałe „popsicles”, wystarczą specjalne foremki do lodów na patyku i kilka godzin cierpliwości, kiedy będą się chłodzić w zamrażarce.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

koktajl
Koktajl, smoothie, a może shake?
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Jak mrozić truskawki
Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu