Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak zrobić kompot? Jak ugotować?

Z czego zrobić kompot?

Każdego lata przygotowuję orzeźwiające kompoty z dostępnych akurat owoców takich jak truskawki, czereśnie, maliny, morele, brzoskwinie, nektarynki, rabarbar, porzeczi itp.

Jak zrobić kompot?

Do dużej ilości wody dodaję pokrojone owoce i gotuję ok 15-30 min, w zależności od wybranych owoców (im więcej twardych owoców, tym dłuższy czas gotowania).
Taki kompot możesz delikatnie posłodzić miodem, cukrem trzcinowym, aromatyzować przyprawami (laską cynamonu, imbirem, goździkami, kardamonem, wanilią, itp).

Po zdjęciu z ognia jeszcze nie cedź, zostaw owoce w wodzie do ostygnięcia. Po wystudzeniu przecedź i przelej do dzbanka. Przechowuj w lodówce, będzie idealny na upalne dni.

Ja dodaję zawsze jeszcze trochę soku z cytryny czy limonki, w zależności od owoców. Czasami przefiltrowany kompot zamrażam w foremkach do lodu albo robię „granitę' lub sorbet. Z kompotu można także przygotować doskonałe „popsicles”, wystarczą specjalne foremki do lodów na patyku i kilka godzin cierpliwości, kiedy będą się chłodzić w zamrażarce.

Polecane artykuły

Koktajl, smoothie, a może shake?
Koktajl, smoothie, a może shake?
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak
Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu