Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

(1)
20min
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  szklanka
Kasza jaglana
2.25  szklanek
Mleko lub napój roślinny
2  łyżek
Miód
1 
Marchewka (średniej wielkości)
1 
Małe jabłko
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Konfitura owocowa np. porzeczkowa lub żurawinowa do podania
trochę
Płatki migdałowe do podania
1  łyżka
Masło orzechowe (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.5 g
Węglowodany
49.46 g
Tłuszcze
9.64 g
Wartość energetyczna
332.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Z czym kojarzy Ci się marchewka? Pierwszym skojarzeniem jest raczej obiad niż deser, a jednak... Marchewkę możesz wykorzystać również do przyrządzenia podwieczorku. W tym przepisie na marchewkowy budyń z kaszą jaglaną znajdziesz też zdrowy miód, jabłko, cynamon i orzechy: same smakołyki! Jesteś ciekawa, jak smakuje? Od przygotowania do degustacji dzieli Cię zaledwie 20 minut.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    15 min
    Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Zetrzyj do środka marchewkę i dodaj mleko. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.
  • Krok 2

    3 min
    Do ugotowanej kaszy zetrzyj obrane jabłko. Dodaj miód, cynamon oraz cukier wanilinowy, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz również dodać łyżkę masła orzechowego. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
  • Krok 3

    2 min
    Podawaj z konfiturą owocową i płatkami migdałów.
Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

Krok 1 z 3

Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Zetrzyj do środka marchewkę i dodaj mleko. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.

Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

Krok 2 z 3

Do ugotowanej kaszy zetrzyj obrane jabłko. Dodaj miód, cynamon oraz cukier wanilinowy, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz również dodać łyżkę masła orzechowego. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.

Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

Krok 3 z 3

Podawaj z konfiturą owocową i płatkami migdałów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kokosowy budyń jaglany

    Kokosowy budyń jaglany

    25 min Łatwy
  • Smalec z fasoli z jabłkiem

    Smalec z fasoli z jabłkiem

    20 min
  • Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

    Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

    56 min Łatwy
  • Budyń jaglany - klasyczny

    Budyń jaglany - klasyczny

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu