Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

0
20min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Kasza jaglana
2.25  szklanek
Mleko lub napój roślinny
2  łyżek
Miód
1 
Marchewka (średniej wielkości)
1 
Małe jabłko
1  łyżeczka
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Konfitura owocowa np. porzeczkowa lub żurawinowa do podania
trochę
Płatki migdałowe do podania
1  łyżka
Masło orzechowe (opcjonalnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.5 g
Węglowodany
49.46 g
Tłuszcze
9.64 g
Wartość energetyczna
332.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
15 min
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Zetrzyj do środka marchewkę i dodaj mleko. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.
Krok 2
3 min
Do ugotowanej kaszy zetrzyj obrane jabłko. Dodaj miód, cynamon oraz cukier wanilinowy, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz również dodać łyżkę masła orzechowego. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
Krok 3
2 min
Podawaj z konfiturą owocową i płatkami migdałów.
Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

Krok 1 z 3

Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Zetrzyj do środka marchewkę i dodaj mleko. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.

Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

Krok 2 z 3

Do ugotowanej kaszy zetrzyj obrane jabłko. Dodaj miód, cynamon oraz cukier wanilinowy, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz również dodać łyżkę masła orzechowego. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.

Marchewkowy budyń jaglany z jabłkiem

Krok 3 z 3

Podawaj z konfiturą owocową i płatkami migdałów.

Z czym kojarzy Ci się marchewka? Pierwszym skojarzeniem jest raczej obiad niż deser, a jednak... Marchewkę możesz wykorzystać również do przyrządzenia podwieczorku. W tym przepisie na marchewkowy budyń z kaszą jaglaną znajdziesz też zdrowy miód, jabłko, cynamon i orzechy: same smakołyki! Jesteś ciekawa, jak smakuje? Od przygotowania do degustacji dzieli Cię zaledwie 20 minut.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika