Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Kasza jaglana
2.5  szklanek
Mleko roślinne lub krowie (według preferencji)
2  łyżek
Miód
3  łyżek
Kakao
trochę
Czekolada gorzka
1 
Pomarańcza

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.5 g
Węglowodany
40.17 g
Tłuszcze
6.95 g
Wartość energetyczna
244.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
15 min
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Dodaj mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
3 min
Do ugotowanej kaszy dodaj startą skórkę z pomarańczy, miód oraz cukier wanilinowy, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie możesz też dodać kilka kostek czekolady. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
Krok 3
2 min
Pozostałą pomarańczę obierz i wykrój z niej cząstki – fileciki. Budyń podawaj z kawałkami pomarańczy i gorzką czekoladą.
Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

Krok 1 z 3

Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Dodaj mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

Krok 2 z 3

Do ugotowanej kaszy dodaj startą skórkę z pomarańczy, miód oraz cukier wanilinowy, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie możesz też dodać kilka kostek czekolady. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.

Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

Krok 3 z 3

Pozostałą pomarańczę obierz i wykrój z niej cząstki – fileciki. Budyń podawaj z kawałkami pomarańczy i gorzką czekoladą.

Duet czekolady i z pomarańczą sprawdza się nie tylko w słynnych biszkoptach z galaretką i warstwą czekolady. Polubisz go również w wersji przygotowanej własnoręcznie. Wypróbuj czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy, a szybko zapomnisz o ciastkach. Deser jest przy tym bardzo sycący, a dzięki kaszy jaglanej również zdrowy - możesz śmiało sięgnąć po dokładkę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha