Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Budyń jaglany

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Kasza jaglana
2  szklanek
Mleko roślinne lub krowie (według preferencji)
1  łyżka
Miód
trochę
Konfitura owocowa
1 
Banan do podania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.6 g
Węglowodany
33.32 g
Tłuszcze
5.26 g
Wartość energetyczna
203 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
15 min
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Dodaj mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.
Krok 2
3 min
Do ugotowanej kaszy dodaj miód, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
Krok 3
2 min
Podawaj z plasterkami banana, konfiturą i owocami.
Budyń jaglany

Krok 1 z 3

Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Dodaj mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.

Budyń jaglany

Krok 2 z 3

Do ugotowanej kaszy dodaj miód, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.

Budyń jaglany

Krok 3 z 3

Podawaj z plasterkami banana, konfiturą i owocami.

Budyń waniliowy to jeden ze smaków kojarzonych z dzieciństwem. Słodki, gęsty i zawiesisty, smakuje świetnie z kwaskowatymi owocami, które przełamią nieco słodycz deseru i urozmaicą jego smak. Budyń jaglany klasyczny przygotujesz tak łatwo, jak standardowy. Jest on przy tym sycący i doskonale sprawdzi się nie tylko na podwieczorek, ale i na śniadanie, w zastępstwie za owsiankę czy ryżankę. Dobierz do niego, do przybrania, ulubione owoce i konfiturę, np. wiśniową, różaną lub truskawkową. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha