Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Budyń jaglany - klasyczny
Dodaj do CookBook

Budyń jaglany - klasyczny

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  szklanka
Kasza jaglana
2  szklanek
Mleko roślinne lub krowie (według preferencji)
1  łyżka
Miód
trochę
Konfitura owocowa
1 
Banan do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.3 g
Wartość energetyczna
203 kcal
Tłuszcze
5.3 g
Białko
6.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Budyń waniliowy to jeden ze smaków kojarzonych z dzieciństwem. Słodki, gęsty i zawiesisty, smakuje świetnie z kwaskowatymi owocami, które przełamią nieco słodycz deseru i urozmaicą jego smak. Budyń jaglany klasyczny przygotujesz tak łatwo, jak standardowy. Jest on przy tym sycący i doskonale sprawdzi się nie tylko na podwieczorek, ale i na fit śniadanie, w zastępstwie za owsiankę czy ryżankę. Dobierz do niego, do przybrania, ulubione owoce i konfiturę, np. wiśniową, różaną lub truskawkową. Smacznego!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    15 min
    Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Dodaj mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.
  • Krok 2

    3 min
    Do ugotowanej kaszy dodaj miód, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
  • Krok 3

    2 min
    Podawaj z plasterkami banana, konfiturą i owocami.
Budyń jaglany - klasyczny

Krok 1 z 3

Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Dodaj mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.

Budyń jaglany - klasyczny

Krok 2 z 3

Do ugotowanej kaszy dodaj miód, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.

Budyń jaglany - klasyczny

Krok 3 z 3

Podawaj z plasterkami banana, konfiturą i owocami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    1 godz 11 min Średni
  • Tarta z figami i kremem budyniowym

    Tarta z figami i kremem budyniowym

    3 godz 22 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu