Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz kokosanki i Raffaello? Jeśli tak, to na pewno polubisz też kokosowy budyń jaglany z miodem i malinami. Budyń z kaszy jaglanej będzie smakowitą, "fit" alternatywą dla budyniu, jaki znasz z dzieciństwa. Smak kokosa podbiją i podkręcą słodkokwaśne maliny lub inne ulubione owoce. Do deseru świetnie będą pasować również np. czerwone porzeczki, jagody lub wiśnie. Możesz przygotować go również w wersji nieco gęstszej, uformować w kulki (jak trufle) i zmrozić je w lodówce lub przełożyć budyniem andruty. Spróbuj!
Przygotowanie
25 min
Krok 1
15 min
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełoż do rondelka. Dodaj mleko kokosowe oraz mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.
Krok 2
5 min
Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni lub w piekarniku, aż staną się złociste.
Krok 3
3 min
Do ugotowanej kaszy dodaj miód i całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
Krok 4
2 min
Podawaj z prażonymi wiórkami kokosowymi i malinami.
Krok 1
z
4
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełoż do rondelka. Dodaj mleko kokosowe oraz mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie ugotowana.
Krok 2
z
4
Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni lub w piekarniku, aż staną się złociste.
Krok 3
z
4
Do ugotowanej kaszy dodaj miód i całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
Krok 4
z
4
Podawaj z prażonymi wiórkami kokosowymi i malinami.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1