Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem marchewkowy

0
67 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia
3 
Marchewka
250 g
Pieczarki
1 trochę
Gałka muszkatołowa
2 
Cebula dymka
3 łyżek
Olej
4 łyżek
Śmietana Gęsta
2 plastrów
Chleb tostowy pełnozairnisty
1 łyżka
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
6.36 g
Węglowodany
15.38 g
Tłuszcze
20.1 g
Wartość energetyczna
265.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
10 min
Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki.
Krok 2
5 min
Dymkę umyj, odkrój cebulki i posiekaj, następnie zeszklij na łyżce oleju.
Krok 3
10 min
Pieczarki oczyść, pokrój w plastry.
Krok 4
5 min
Cukinię umyj, pokrój w kostkę.
Krok 5
10 min
Zagotuj 1 litr wody z dodatkiem bulionu, wrzuć do niego pokrojoną marchew i cebulę, ugotuj do miękkości.
Krok 6
5 min
Warzywa zmiksuj wraz z wywarem.
Krok 7
10 min
Na patelni rozgrzej pozostały olej, usmaż pieczarki i cukinię. Oprósz solą i pieprzem, dodaj do zupy.
Krok 8
5 min
Wlej śmietanę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową, cały czas podgrzewaj.
Krok 9
5 min
Kromki chleba tostowego pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone pieczywo, mieszając zrumień, lekko oprósz solą.
Krok 10
2 min
Zupę posyp szczypiorkiem z dymki, podawaj z grzankami.
Zupa krem marchewkowy

Krok 1 z 10

Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki.

Zupa krem marchewkowy

Krok 2 z 10

Dymkę umyj, odkrój cebulki i posiekaj, następnie zeszklij na łyżce oleju.

Zupa krem marchewkowy

Krok 3 z 10

Pieczarki oczyść, pokrój w plastry.

Zupa krem marchewkowy

Krok 4 z 10

Cukinię umyj, pokrój w kostkę.

Zupa krem marchewkowy

Krok 5 z 10

Zagotuj 1 litr wody z dodatkiem bulionu, wrzuć do niego pokrojoną marchew i cebulę, ugotuj do miękkości.

Zupa krem marchewkowy

Krok 6 z 10

Warzywa zmiksuj wraz z wywarem.

Zupa krem marchewkowy

Krok 7 z 10

Na patelni rozgrzej pozostały olej, usmaż pieczarki i cukinię. Oprósz solą i pieprzem, dodaj do zupy.

Zupa krem marchewkowy

Krok 8 z 10

Wlej śmietanę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową, cały czas podgrzewaj.

Zupa krem marchewkowy

Krok 9 z 10

Kromki chleba tostowego pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone pieczywo, mieszając zrumień, lekko oprósz solą.

Zupa krem marchewkowy

Krok 10 z 10

Zupę posyp szczypiorkiem z dymki, podawaj z grzankami.

Kremowa zupa marchewkowa to smakowite źródło beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Najpyszniejsza jest z młodej marchewki, ale możemy przygotowywać ją cały rok, także z marchewki mrożonej. Ma piękny kolor i intensywny smak, dzięki kompozycji warzyw i dodatkowi Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Podana z grzankami i udekorowana posiekaną dymką jest prawdziwą gratką dla smakoszy zup!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika