Zupa krem marchewkowy
67min
Łatwy
1
Cukinia
3
Marchewka
250 g
Pieczarki
1 trochę
Gałka muszkatołowa
2
Cebula dymka
3 łyżek
Olej
4 łyżek
Śmietana Gęsta
2 plastrów
Chleb tostowy pełnozairnisty
1 łyżka
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
6.36 g
Węglowodany
15.38 g
Tłuszcze
20.1 g
Wartość energetyczna
265.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
10 min
Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki.
Krok 2
5 min
Dymkę umyj, odkrój cebulki i posiekaj, następnie zeszklij na łyżce oleju.
Krok 3
10 min
Pieczarki oczyść, pokrój w plastry.
Krok 4
5 min
Cukinię umyj, pokrój w kostkę.
Krok 5
10 min
Zagotuj 1 litr wody z dodatkiem bulionu, wrzuć do niego pokrojoną marchew i cebulę, ugotuj do miękkości.
Krok 6
5 min
Warzywa zmiksuj wraz z wywarem.
Krok 7
10 min
Na patelni rozgrzej pozostały olej, usmaż pieczarki i cukinię. Oprósz solą i pieprzem, dodaj do zupy.
Krok 8
5 min
Wlej śmietanę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową, cały czas podgrzewaj.
Krok 9
5 min
Kromki chleba tostowego pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone pieczywo, mieszając zrumień, lekko oprósz solą.
Krok 10
2 min
Zupę posyp szczypiorkiem z dymki, podawaj z grzankami.
Kremowa zupa marchewkowa to smakowite źródło beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Najpyszniejsza jest z młodej marchewki, ale możemy przygotowywać ją cały rok, także z marchewki mrożonej. Ma piękny kolor i intensywny smak, dzięki kompozycji warzyw i dodatkowi Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Podana z grzankami i udekorowana posiekaną dymką jest prawdziwą gratką dla smakoszy zup!
Komentarze 0